Content

YouTube Shorts: wat is het & hoe werkt het?

0

Pak de aandacht van Gen Z met YouTube Shorts! Met de Shorts-functie kun je korte verticale video’s maken en bekijken. De video’s mogen maximaal 60 seconden duren en bieden de maker een bult creatieve mogelijkheden. Ik neem je mee in hoe je zelf Shorts kunt maken, de voor- en nadelen en een paar tips.

YouTube heeft in hoog tempo hun Shorts-feature wereldwijd uitgebreid, met een focus op het makkelijk maken voor de gebruiker om snel content te maken en te delen. Het is lastig om te zien wat de populariteit van short-form video gaat doen in de toekomst, maar het ziet er rooskleurig uit met de huidige gebruikscijfers.

Wat is YouTube Shorts?

Heel simpel: een YouTube Short is een verticale video van maximaal 60 seconden. Bij YouTube wordt Shorts gezien als een manier om de competitie aan te gaan met andere populaire short-form videoplatformen zoals TikTok en Instagram.

De doelgroep die je aanspreekt met deze content is voornamelijk Gen Z (12 tot 26 jaar oud) en zij maken met 1.5 miljard maandelijkse gebruikers YouTube Shorts een van de grootste platformen samen met TikTok (1.5 miljard) en Instagram Reels (1 miljard).

YouTube geeft een boost aan deze video’s in het algoritme. Wil jij hier ook gebruik van maken? Dan is dit een makkelijke plek om in te stappen op de hype train.

YouTube op mobiel.

Bron: Primakov / Shutterstock.com

Long-form content

Vergeet ook je long-form content niet. In een gesprek tussen YouTube en TechCrunch blijkt dat long-form content belangrijk blijft en dat een combinatie van de twee soorten content superieur is.

Lange content blijft de beste manier voor makers om zich te verbinden met hun publiek. – Tara Walpert Levy (vicepresident van YouTube in Noord- en Zuid-Amerika)

Voornamelijk door de combinatie van de twee soorten content is er mogelijkheid tot grote groei in je zichtbaarheid.

Zorg dus dat je zelf bepaalt welke soort content het beste bij je past. Ik heb een paar voor- en nadelen op een rij gezet om te helpen bij het beslissingsproces.

Voordelen van YouTube Shorts

 • Korte video’s. Met een kortere kijktijd kun je gemakkelijk en snel informatie ovedragen naar de kijker.
 • Het is gemakkelijk om Shorts te maken met je telefoon en er wordt een scala aan creatieve tools en effecten geboden om je video’s op te fleuren en te bewerken.
 • Zichtbaarheid. Shorts zijn specifiek ontworpen om op de homepagina en Shorts-pagina nieuwe kijkers / abonnees aan te trekken.
 • YouTube-partnerprogramma (YPP). Met het partnerprogramma kun je ook inkomsten krijgen uit Shorts door advertenties die tussen de video’s in de Shorts-feed worden weergegeven.

Nadelen

 • Diepgang. Een lang verhaal vertellen of een diepgaande boodschap achterlaten zal door het tijdslimiet van 60 seconden niet mogelijk zijn. Daar kun je beter long-form video voor gebruiken.
 • Afleiding. Shorts zijn erg goed in het pakken van de aandacht, dus ook van de aandacht van je lange video’s waar je belangrijke informatie in wilt delen. (Misschien worden je langere video’s hierdoor minder bekeken.)
 • Nieuw. De functie is nog aardig jong en het is dus ook onduidelijk of de trend van short-form content blijft aanhouden of hoe het zich gaat ontwikkelen.
 • Geen ruimte voor een beschrijving.
 • We weten nog niet goed wat het je kan brengen. Worden YouTube Shorts zo populair en effectief als TikTok en Reels? We komen erachter door te experimenteren.

Inkomsten

YouTube biedt ook de mogelijkheid om op video’s te verdienen door advertenties op de video’s. Het probleem hiermee is dat de advertenties alleen verschijnen op Shorts die op een desktop worden bekeken. Maar omdat 95% van alle Shorts bekeken worden op een mobiel apparaat, zit daar voor de creators bijna geen geld tussen. Daar heeft YouTube het Shorts Fund op bedacht om de makers van Shorts te motiveren. Dit fonds bevat 100 miljoen dollar en is alleen nog maar voor een enkel paar landen beschikbaar, zoals de VS. Hetzelfde verdienmodel is nog niet aanwezig in Nederland dus écht verdienen met Shorts kan helaas nog niet.

Wil je toch kans maken om een klein beetje te verdienen? Dan kun je ervoor kiezen om deel te nemen aan het YouTube-partnerprogramma. Onderaan het stappenplan laat ik zien wat je moet doen om hier aan deel te nemen.

Zo maak je zelf YouTube Shorts

Er zijn meerdere wegen naar Rome en dat geldt ook voor het maken van Shorts. Heb je een eigen video die verticaal gefilmd is en korter dan 60 seconden is? Dan kan je deze direct uploaden en bewerken in de YouTube-editor.

Je kunt ook zelf via YouTube in de onderstaande 5 simpele stappen een Short maken. Succes! Heb je wat meer hulp nodig? Volg dan deze gedetailleerde instructie. 

Wil je liever nog eerst een voorbeeld zien waar wij als Frankwatching aan gewerkt hebben en waarin we jou nog een paar tips geven? Bekijk dan onze Short!

Stap 1. Zorg dat je er klaar voor bent

Om te beginnen log in je in op het YouTube-account waar de video op moet of je maakt een nieuwe aan. Als je de app opent, kun je op de ‘maken’-knop drukken en vervolgens op ‘een short maken’ tikken.

Stap 1 - Maak een YouTube Short!

Stap 2. Kies je muziek

Bij een Short hoort vaak muziek. Hoe je de muziek gebruikt, is aan jou. Je kunt het als licht achtergrondgeluid gebruiken of de muziek het meeste laten doen. Klik op muziek toevoegen om te beginnen met kiezen.

Nog een kleine tip: YouTube biedt een bibliotheek met copyrightvrije muziek waar je uit kunt kiezen. Maar het is ook mogelijk om een eigen audiofragment te gebruiken.

Stap 2 YouTube Short 5 stappen

Stap 3. Neem je video op

Door op de rode opnameknop te drukken of deze vast te houden, kun je beginnen met het opnemen van je video. Om de opname te stoppen, druk je nogmaals op de knop of laat je de knop los.

In deze sectie kun je ook de opnamesnelheid veranderen, een timer instellen of clips achter elkaar zetten.

Stap 3 YouTube Short opnemen

Stap 4. Tijd om je short te bewerken

Omdat je maar een korte tijd hebt om al je informatie over te brengen, moet je het voor de kijker zo makkelijk mogelijk maken! Voeg ondertiteling toe voor de leesbaarheid en – als je wil – een mooie filter. Je bepaalt zelf wanneer de ondertiteling wordt weergegeven en verdwijnt.

Stap 4 YouTube Short bewerken

Stap 5. Uploaden en delen

Het belangrijkste deel van de video is het delen met de wereld. Bedenk een pakkende titel, voeg deze in en selecteer wie de video mag zien (openbaar of privé).

Nu kun je op ‘short uploaden’ klikken en je bent klaar!

Stap 5 YouTube Short uploaden en delen

Stap 6. Aanmelden voor inkomsten

Wil je inkomsten genereren met je Shorts? Meld je dan aan voor het YouTube-partnerprogramma met deze stappen. Dit heb je nodig om te beginnen aan het programma:

 1. Een account met 1.000 abonnees
 2. In totaliteit moeten je kijkers 4.000 uur naar je content hebben gekeken of je moet 10 miljoen Shorts-kijkers hebben in de laatste 90 dagen
 3. Kijk of je de drempelwaarden hebt gehaald

Tips & tricks

Wil je twee keer per maand op de hoogte worden gehouden van de leukste tips & tricks voor YouTube Shorts? Je kunt je net als ik aanmelden voor het Shorts-rapport.

Heb je nog vragen of een opmerking? Ik hoor het graag in de comments.

Bron header-afbeelding: Chubo – my masterpiece / Shutterstock.com