Content

8x inspiratie voor jouw Instagram Stories

0

De functie Instagram Stories, verhalen op Instagram die na 24 uur verdwijnen, bestaat inmiddels alweer 6 jaar. Iedereen kent het wel, maar nog niet elke marketeer of communicatiespecialist maakt optimaal gebruik van de verschillende functies. In dit artikel deel ik er een aantal, aangevuld met inspiratietips.

1. Posts of reviews van anderen

De content van je volgers is super waardevol! Word je genoemd in een verhaal of post van iemand anders? Of misschien in een van je eigen collega’s? Repost dit vooral in je verhaal. Het laat aan andere volgers zien wat klanten van je vinden of hoe de sfeer bij jullie is.

instagram stories repost

Hetzelfde geldt voor reviews trouwens. Krijg je een positieve review of ontvang je een leuk bericht van een tevreden klant? Deel het! Het is een vorm van social proof, je laat je klanten jouw verhaal vertellen. Je hoeft natuurlijk niet elke review te delen. Laat vooral die zien waar je écht trots op bent of die je spontaan verrasten. Uit ervaring weten we dat dit soort posts qua bereik heel goed scoren! Let op: streep de naam van de ‘reviewer’ wel even door.

2. Een poll of quiz

Een poll kun je heel makkelijk in je Instagram Stories zetten. Maak een nieuwe story aan en zoek bij ‘stickers’ naar ‘poll’. Dat geldt eigenlijk voor elke functie in Stories: je kunt ze meestal bij de stickers vinden. Zo zie je in deze screenshot ook ‘vragen’ en ‘quiz’ staan. Scrol je verder door, dan zie je ook de functie ‘aftellen’ (kom ik later nog op terug).

stickers instagram stories

Bedenk een vraag die bij jouw bedrijf, producten of diensten past, bijvoorbeeld:

  • Vraag een mening over een nieuw product of dienst
  • Creëer nieuwsgierigheid (kun jij ook niet wachten tot… ’ja / nee’)
  • Speel in op nieuwtjes (gebruik jij deze nieuwe functie van Google al?)
  • Peil op welke kanalen je volgers het meest actief zijn.

Het plaatsen van een poll is een leuke interactieve manier om je volgers beter te leren kennen. Daarnaast kun je de mening van je volgers op een laagdrempelige manier peilen. Handig toch?

Ook een quiz is een leuke manier van interactie zoeken met je volgers. Heb je een nieuwe blog online staan? Maak een quiz met vragen over de feiten die hierin staan en link aan het einde naar de betreffende blog. Heeft een product of dienst wat meer aandacht nodig? Maak een quiz over datgene wat je aanbiedt.

3. Host een Q&A

Door een Q&A kunnen volgers je bedrijf beter leren kennen. Alle vragen die ze over je bedrijf of wat je aanbiedt hebben, kunnen ze makkelijk stellen. Ook kun je op die manier je expertise over bepaalde gebieden delen. Begin zelf bijvoorbeeld met de vraag: ‘wat wil jij weten over …?’. Wacht een dag tot je alle vragen binnen hebt, kondig aan dat de antwoorden eraan komen en begin dan met antwoorden.

Je kunt dit in de vorm van een video doen, maar ook met mooie afbeeldingen. Inspiratie nodig? Zelf vind ik dat Burgers’ Zoo Q&A’s leuk aanpakt, met mooie visuals en af en toe antwoorden in videovorm.

4. Geef iets weg

Een winactie doet het altijd goed: we zijn allemaal dol op gratis! Verloot producten via Instagram Stories en vraag je volgers iets daarvoor te doen. Vraag ze bijvoorbeeld een reactie achter te laten, een like te geven of het te delen in hun eigen verhaal. Hier kun je een poll of quiz ook leuk voor inzetten trouwens. Wie de meeste antwoorden goed heeft, wint een prijs! Op deze manier introduceer je klanten aan een product en kunnen ze het, helemaal gratis, uitproberen.

winactie instagram stories

Als de winnaar gekozen is, deel je dit persoonlijk met diegene. Als je uiteindelijk het product opstuurt, kun je er ook nog een persoonlijke boodschap bij achterlaten, zoals een kaartje. Extra punten natuurlijk als ze dit dan ergens benoemen en je het vervolgens weer in jouw story kunt delen.

Let op: er zijn wel regels verbonden aan het plaatsen van een winactie. Als Instagram het ziet als een kansspel, kan je account worden geblokkeerd. Lees voor alle regels dit artikel van Charlotte Meindersma.

5. Content van achter de schermen

Laat je volgers meekijken met hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Hoe ziet een typische werkdag eruit? Hoe is de sfeer op kantoor? Wat is het proces na een aanvraag? Je kunt van alles bedenken. Je brengt volgers op die manier een beetje dichterbij je bedrijf.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Frankwatching (@frankwatching)

Zijn er interessante functies waar veel over te vertellen is? Doe dan eens een story take-over door een collega. Die kan een hele dag laten zien hoe een werkdag er voor hem/haar uitziet. Ook interessant als je een nieuwe werknemer in die functie zoekt.

Een take-over kun je ook laten doen door een belangrijke partner of misschien zelfs een influencer die bij je past.

6. Je eigen posts

Is er een belangrijke of leuke post uit je feed waar je extra aandacht aan wil besteden (zoals een Reel)? Deel deze in je Instagram Stories. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

Je creëert zo meer aandacht voor je post en de kans is groter dat meer mensen het zien. Door het algoritme op Instagram wordt namelijk een groot deel van de posts weggefilterd, waardoor je kans hebt dat jouw post niet altijd in de feed van je volgers terechtkomt.

Je kunt de post er gewoon inzetten, met een korte tekst erbij, maar je kunt er ook een sticker overheen plakken. Op die manier wek je nieuwsgierigheid, want wat staat er toch onder die sticker?

sticker new post

7. Kennis of nieuwtjes delen

Bedenk een wekelijks of maandelijks terugkerende rubriek voor je Instagram Stories waarin je kennis of nieuwtjes deelt. Jullie hebben als bedrijf een expertise in huis waar anderen misschien gebruik van willen maken. Op deze manier laat je zien wát je in huis hebt en geef je potentiële klanten een ‘voorproefje’ van wat jullie te bieden hebben. Wek het vertrouwen dat iemand bij jullie in goede handen is.

Ben je bijvoorbeeld een copywriter? Deel tips over hoe je een goede tekst schrijft of wat je juist moet vermijden. Ben je een social media-expert? Deel de laatste trends en wat je met die trends kunt doen. Werk je bij een rijschool? Deel bijvoorbeeld tips over het verkeer, inparkeren of de hellingproef. En zo kun je van alles bedenken.

Kennis of nieuwtjes delen kun je natuurlijk ook in de vorm van een Q&A doen. Laat dan je volgers bepalen wat ze willen weten en speel hier op in.

8. Tel af

Zoals ik bij punt 2 al kort benoemde, staat er tussen de stickers ook een aftelfunctie. Komt er een event aan van jullie of waar een collega spreker is? Gaan jullie een Instagram-live doen? Of ga je bijna een nieuwe website, nieuwe functie of een nieuw product lanceren? Gebruik deze functie als onderdeel van je aankondiging.  Je geeft de aftelling een naam en voegt een einddatum toe.

aftellen functie

De sticker wordt bewaard. Elke keer dat je dus opnieuw wil aftellen tot een bepaald moment (nog een week, nog een dag, nog een uur tot…) kun je deze weer terugvinden wanneer je op de countdown sticker klikt. Daar staat namelijk een lijst onder met je aftellingen.

Ook leuk: mensen kunnen zich abonneren op je aftelling! Zo zie je hoeveel mensen er echt geïnteresseerd zijn in datgene waar je voor aftelt. Als de aftelling bijna bij 0 is, ontvangen ze een melding zodat ze nog een extra herinnering krijgen aan dat wat je aanbiedt.

Laat je inspireren door andere Instagram Stories

Ik hoop je met dit artikel wat inspiratie te hebben gegeven. Tip: kijk ook eens bij je concurrenten of hoe grote ondernemingen dit aanpakken. Denk aan Bol.com (delen leuke quizzes), ING (delen de financiële verhalen van hun klanten, doen live Q&A’s en geven tips over fraude) of Albert Heijn (deelt recepten en leuke video’s van volgers). Vaak zitten er prachtige voorbeelden tussen waar je veel inspiratie uit kunt halen voor je eigen kanaal.

En ook niet onbelangrijk, doe iets wat bij jou en je bedrijf past. Forceer het niet. Kijk echt naar wat bij jullie past en doe niks waar je niet enthousiast van wordt of waarvan je het gevoel hebt dat het maar ‘moet’. Dan kom je het meest eerlijk en authentiek over!

Wil je meer inspiratie? Bekijk ook eens dit artikel van Hubspot. Ken jij nog leuke voorbeelden of goeie tips voor Instagram Stories? Deel ze vooral hieronder!