Nieuws

Canva lanceert Magic Studio: ontdek alle nieuwe AI-tools

0

Het is zover: Canva komt met Magic Studio. De plek voor alle AI-mogelijkheden in de designtool. Ik nam een kijkje en deel met je wat je er allemaal mee kunt. Het is duidelijk, Canva gaat volledig voor AI.

Vanochtend waande ik me in een magische wereld. Foto’s konden veranderen in presentaties, ongewenste video-achtergronden konden verdwijnen, en content kon moeiteloos in diverse talen worden vertaald. Ik speelde met de ‘Magic Studio’ van Canva. En alhoewel ik het woord ‘magic’ in eerste instantie een beetje overdreven vond, snap ik nu wel waarom ze het zo genoemd hebben.

Na bijna 20 jaar in het vak van videoproductie weet ik nog hoe tijdrovend het editen en renderen van video’s vroeger was. Er gingen soms hele nachten overheen. Dus als ik zie dat Canva nu binnen twee minuten een video voor me produceert, compleet met muziek en tekst, dan is dat behoorlijk bijzonder. Is het perfect? Zeker niet. Is het overal geschikt voor? Absoluut niet. Maar is het een aanrader voor wie snel content wil creëren? Zonder twijfel.

Magic Studio

Misschien ben je al bekend met Magic Studio. Deze week heeft Canva Magic Studio flink uitgebreid. Het is nu een assortiment van nieuwe en geformaliseerde AI-producten om digitale content mee te creëren. Dit gebeurt een jaar na de introductie van de experimentele generatieve AI-tools, en Canva lijkt nu volop in te zetten op ondersteunende AI-tools.

Magic Studio van Canva

Magic Design

Magic Design was er al voor foto’s, maar nu is het inzetbaar voor diverse doeleinden. Het is in feite een zoekbalk. Typ bijvoorbeeld “maak een presentatie over de nieuwste Canva-tools” in, en voilà, een template verschijnt. Of probeer “maak een promotievideo voor de DJI smartphone gimbal” en binnen twee minuten heb je een video, inclusief muziek en tekst.

De initiële resultaten zijn misschien niet perfect (sommige teksten verschijnen op vreemde plekken, en gegenereerde teksten kunnen algemeen aanvoelen) maar je kunt alle elementen eenvoudig aanpassen. Heb je huisstijlrichtlijnen? Canva kan automatisch kleur- en typografieregels toepassen op je ontwerpen.

Multimediacreatie: Magic Switch

Dit is waar het nog interessanter wordt voor bedrijven die verschillende soorten media inzetten binnen communicatie. Magic Switch maakt het mogelijk elk type media om te zetten in een ander type (althans, dat beweert Canva). Een video verander je in een flyer, een slide deck wordt in een handomdraai een blogpost.

Voorheen had je voor elke taak een andere specialist nodig, maar die tijden veranderen. Is elk design perfect? Nee. Wil je het voor alles gebruiken? Ook niet. Maar voor snelle contentcreatie is het zeker het proberen waard.

Tools voor beeld- en videobewerking

Canva heeft ook vier nieuwe tools voor afbeelding- en videobewerking gelanceerd. Elk met een eigen handige functie:

  • Magic Grab: zet afbeeldingen automatisch om in lagen, zodat je ongewenste elementen makkelijk verwijdert.
  • Magic Expands: maakt outpainting mogelijk, zodat AI je afbeelding kan uitbreiden.
  • Magic Animate: voegt beweging toe aan elementen in video’s of presentaties.
  • Magic Morph: laat je het uiterlijk van tekst of iconen aanpassen via een prompt.

Mogelijkheden Magic Studio

Aansprakelijkheid

Maak je je zorgen over aansprakelijkheid? Bij bijvoorbeeld het genereren van nieuwe foto’s of video’s? (Canva heeft namelijk OpenAI’s Dall-E en Google Images geïntegreerd om afbeeldingen/video’s te genereren). Goed om te weten: je kunt je afmelden voor deze tools.

Ik ben geen expert in auteursrecht, maar het lijkt me sowieso verstandig om hoofdzakelijk eigen foto-en videomateriaal te gebruiken.

Wat denk jij? Heb je de nieuwe Magic Studio al gebruikt? Wat vind je van deze ontwikkelingen in contentcreatie? Ben je enthousiast, of juist verontrust? Laat het weten in de reacties!

Bron header-afbeelding: FellowNeko / Shutterstock.com, andere afbeelingen van Canva