Pas je SEO-strategie aan: 5 belangrijke inzichten uit een GEO-experiment

Pas je SEO-strategie aan: 5 belangrijke inzichten uit een GEO-experiment

Sinds november 2024 is het aantal zoekopdrachten in ChatGPT aanzienlijk gestegen, en de impact hiervan op de zoekmachinewereld is niet te negeren. Als marketeer is het belangrijk om nu te begrijpen hoe deze veranderingen invloed hebben op jouw zichtbaarheid in de opkomende AI-zoekmachines. Maar hoe zorg je ervoor dat je bedrijf niet achterblijft?

Bij Doublesmart volgen wij deze ontwikkelingen van dichtbij. We zijn als eerste bedrijf in Nederland een exclusief GEO-experiment gestart, waarbij we met 20 bedrijven testen hoe je écht vindbaar wordt in AI-zoekmachines zoals ChatGPT en Perplexity. Na drie maanden intensief testen hebben we vijf onmisbare inzichten verzameld, die je helpen om je voor te bereiden op de toekomst van SEO. Hieronder deel ik ze met je.

Inzicht 1: van technisch naar semantisch

Vroeger ging technische SEO vooral over vindbaarheid voor Google, maar AI-crawlers hebben hele andere behoeften. Deze bots leggen nu vooral de focus op de semantische HTML. Ze scannen niet alles zoals Googlebot, maar de AI-crawlers lezen vooral de HTML van je pagina. Dit zijn de verschillen:

Tabel met verschillen tussen Googlebots en AI-crawler

Bron: Doublesmart

De volgende afbeelding geeft nog net iets meer context. Hierin zie je het verschil tussen structuur tussen Google en AI.

Voorbeeld van hoe bepaalde data eruit ziet in HTML, Semantiek of Schema

Bron: Doublesmart

Wat betekent dit voor jou? Simpel: je website moet goed functioneren zonder JavaScript. AI-crawlers kunnen namelijk moeilijk omgaan met complexe JavaScript-pagina’s, wat kan betekenen dat belangrijke informatie niet goed geïndexeerd wordt. Bovendien ondersteunen AI-bots meer dan 800 schema markeringen, terwijl Googlebot er slechts 30 ondersteunt. Dit biedt je de kans om je content beter te structureren en je zichtbaarheid te vergroten.

Wat kun je morgen doen?

Begin met het testen van je site zonder JavaScript en implementeer uitgebreide schema markup. Denk aan het upgraden naar semantische HTML, zodat AI-crawlers de inhoud van je website beter begrijpen.

Functioneert je website niet zonder JavaScript? Dan laat de rechterafbeelding zien wat AI op jouw website ziet. Met andere woorden: niet veel.

Verschil-javascript-subweb

Inzicht 2: first indexed wint

Was je vroeger tevreden als je content eenmaal in de index stond, draait het nu vooral om snelheid. In ons experiment merken we dat content die als eerste geïndexeerd wordt, sneller een AI-vermelding krijgt. Een recente analyse van 8.000 AI-citaties toont aan dat voor trending onderwerpen, content die minder dan 24 uur oud is, 73% van de tijd wordt geciteerd, vooral bij trending onderwerpen.

Ik zet de verschillen weer voor je op een rij:

Tabel met verschillen tussen hoe Google en ChatGPT content indexeren

Bron: Doublesmart

De sleutel zit ‘m dus in snel reageren op trends, en daarnaast moet je systemen hebben die je content sneller in de index krijgen, zoals IndexNow.

Wat kun je morgen doen?

  • Activeer IndexNow om je content sneller in de index te krijgen.
  • Maak een ‘Rapid response’-template voor je team, zodat je snel kunt reageren op nieuwe trends.
  • Zet nieuwsalerts in voor branchenieuws en train je team in ‘News Hijacking‘.

Inzicht 3: van domeinautoriteit naar expert van een onderwerp

Google gaf altijd de voorkeur aan grote, gevestigde websites met veel autoriteit, maar de AI-crawlers zijn slimmer geworden. AI-zoekmachines focussen veel meer op expertise binnen een specifiek onderwerp, wat een enorme kans is voor niche-websites die veel waardevolle content bieden over een specifiek thema.

In plaats van alleen naar het aantal backlinks te kijken, gaat het nu om de inhoud en hoe goed je de zoekvraag beantwoordt. Dit betekent dat AI niet alleen kijkt naar de kwantiteit van je content, maar vooral naar de kwaliteit en de samenhang van je informatie. Niche-experts die inhoud bieden die gebruikers echt verder helpt, hebben de meeste kans om opgemerkt te worden.

Weer op een rij:

Tabel met verschillen hoe Google en Answer engines content beoordelen op expertise

Bron: Doublesmart

Dat autoriteit steeds minder belangrijk wordt, zie je ook aan de volgende afbeelding. Zoals je kunt zien geeft AI Overviews de voorkeur aan een website met een lagere DR (Domain Rate), terwijl het eerste organische resultaat in Google een DR van 91 heeft.

Screenshot van AI-overzicht met de Domain Rate per bron

Bron: Doublesmart

Hoe kun je hierop inspelen?

Begin met het definiëren van je micro-niche en maak je positie als expert duidelijk. Ik raad aan om hierin contentclusters rondom je expertise te creëren en de ‘content gaps’ op te vullen rondom deze clusters. Als je duidelijk laat zien waar je voor staat, dan kun je hier eenvoudig autoriteit claimen.

Inzicht 4: van informatie herkauwen naar toevoegen

In het verleden draaide SEO vaak om het herschrijven van bestaande content. Maar AI-zoekmachines hechten niet veel waarde aan herhaalde informatie. Sterker nog: ze waarderen vooral content die iets nieuws toevoegt: nieuwe inzichten, originele visies of zelfs unieke onderzoeken. Dit wil zeggen dat het belangrijker is dan ooit om je eigen onderzoek te publiceren, je eigen tools of resources te bouwen, en ervoor te zorgen dat je iets toevoegt dat de bestaande content niet biedt.

Het volgende voorbeeld toont dit mooi aan:

Voorbeeld van een AI-antwoord met daarbij de bron die nieuwe informatie toevoegt

Bron: Doublesmart

Wat kun je morgen doen?

  • Publiceer je eigen onderzoek of case studies.
  • Bouw een gratis tool of resource die je publiek kan gebruiken en waarde toevoegt.
  • Verbeter bestaande content door unieke inzichten of data toe te voegen die het verder verrijken.

Inzicht 5: van backlinks naar brandmentions

Backlinks waren ooit de heilige graal van SEO, maar de focus verschuift steeds meer naar brandmentions. AI haalt 95% van zijn antwoorden uit bronnen die buiten jouw controle liggen, zoals onafhankelijke blogs, nieuwswebsites, en Wikipedia (hele belangrijke!). Het gaat nu niet meer om hoeveel backlinks je hebt, maar hoeveel je merk wordt genoemd.

Hieronder zie je de verhoudingen van bronnen waar AI-zoekmachines hun informatie vandaan halen:

Diagram met bronnen waar AI-zoekmachines hun informatie vandaan halen

Bron: Doublesmart

Hoe kun je hiervan profiteren? Het is belangrijk om je merk te laten opmerken door andere sites en actief te zijn in belangrijke communities of forums. Dit kun je doen door deel te nemen aan gesprekken in je branche (denk aan platforms als Reddit) en door je PR-machine te activeren.

Bonus: van ranktracking naar zichtbaarheid en share of voice

Als afsluiter voeg ik er graag nog een belangrijke bonustip aan toe. De traditionele manier van ranken, het volgen van je positie in Google, is namelijk niet meer genoeg. Om je zichtbaarheid in AI-zoekmachines bij te houden, zul je dus ook andere KPI’s moeten hanteren. Denk hierbij aan KPI’s als de zichtbaarheid van je merk in AI-engines en jouw share of voice.

Tools als GA4, Otterly en log file analyzers helpen je om deze nieuwe KPI’s te meten.

De vraag is nu: wat ga jij doen?

SEO verandert in rap tempo, en de inzichten uit ons GEO-experiment laten zien dat traditionele SEO-methodes niet meer voldoende zijn. Als ik één ding kan aanraden, is het om je SEO-strategie nu al aan te passen en actief te testen hoe je content presteert in AI-zoekmachines. Door de inzichten die we hebben opgedaan, kun je je zichtbaarheid vergroten en je merk beter positioneren voor de toekomst van SEO.

Samenvattend:

  1. Technisch wordt semantisch
  2. First indexed wint
  3. De focus op domeinautoriteit verschuift naar onderwerp-expertise
  4. In plaats van informatie herkauwen, moet je informatie toevoegen
  5. Brandmentions worden belangrijker dan backlinks
  6. Bonus: van ranktracking naar share of voice

Mijn advies is om zelf ook te blijven experimenteren, en in ieder geval al na te gaan op welke pagina’s AI-robots nu al veel langskomen. Quick wins zitten hem nu vooral in het optimaliseren van deze pagina’s, zodat je hiermee direct al gevonden wordt in AI-zoekmachines, zoals ChatGPT. Bovendien kun je je nu al voorbereiden op de veranderingen voor Google’s AI Mode.

Wat doe jij vandaag al om jouw SEO voor AI te verbeteren?

Blog