Communicatie

Wat is newsjacking en hoe gebruik je dit in je PR-strategie? [6 fasen]

0

Misschien heb je weleens iets gehoord over het begrip ‘newsjacking’. Newsjacking is een tactiek die vaak wordt gebruikt in PR. Het kan riskant zijn maar ook veel opleveren voor je organisatie als je het op de juiste manier aanpakt. In dit artikel leg ik je uit wat newsjacking is, wat de voordelen ervan zijn, hoe je het implementeert in je PR-strategie en de uitdagingen die het met zich meebrengt.

Wat is newsjacking?

Newsjacking kun je beschrijven als ‘het kapen van nieuws’. Met deze PR-tactiek profiteer je van actuele gebeurtenissen in het belang van je organisatie. Hierbij probeer je media-aandacht te krijgen en de bekendheid van je organisatie te vergroten.

Bij newsjacking voeg je je eigen mening of gedachten toe aan breaking news. Het is daarom belangrijk om het nieuws scherp in de gaten te houden als je hier gebruik van wil maken.

Een cruciaal onderdeel van newsjacking is timing. Je moet weten wanneer welk nieuws gaat domineren zodat je op tijd kunt inhaken op interessant nieuws, anders ben je te laat. Je moet op het juiste moment je mening of gedachten naar buiten brengen, voordat het nieuws zijn hoogtepunt bereikt. Dit is ook direct het moeilijkste aan nieuwsjacking.

Hoe werkt newsjacking?

Om goed te begrijpen hoe newsjacking werkt, duiken we in de levenscyclus van nieuws. Nieuws heeft verschillende levensfasen. Deze fasen sterven snel, dus is het belangrijk dat je snel kunt schakelen binnen je organisatie. Dat betekent dat newsjacking in de juiste fase moet plaatsvinden om effectief te zijn.

De afbeelding hieronder geeft de levenscyclus van nieuws weer en het beste moment voor newsjacking.

newsjacking timing in een tabel.

1. Breaking news

De eerste fase is de ‘breaking news’-fase. In deze fase vindt er net een gebeurtenis plaats en willen journalisten zo snel mogelijk een verhaal naar buiten brengen. Omdat de berichtgeving nieuw is, krijgt het veel media-aandacht. Elk mediastation en journalist wil een stukje van het verhaal en wil de eerste zijn die het nieuws verspreidt. Daarom is het belangrijk om als organisatie zijnde dit moment goed in de gaten te houden. Timing is hier het allerbelangrijkst! Als je te laat bent, mislukt je newsjack-poging.

Maar hoe zorg je er dan voor dat je op tijd bent? Hiervoor moet je voortdurend het nieuws in de gaten houden. Je moet exact weten wanneer er iets nieuwswaardigs in je branche gebeurt waarop journalisten willen anticiperen. Een handige tool hiervoor is Google Trends. Door middel van Google Trends kun je triggers instellen op bepaalde onderwerpen en ontvang je direct een notificatie als er iets voorbijkomt.

2. Newsjacking

Direct na de breaking news-fase komt newsjacking. Dit is voordat de tweede fase begint. Dit is het moment waarop je snel moet schakelen omdat journalisten zoveel mogelijk informatie en bronnen aan het verzamelen zijn. Je produceert content die ingaat op het breaking news en neemt contact op met journalisten. Op dit moment is PR het meest effectief.

3. Uitbreiding

De omvang, impact en hype van het nieuws bepalen hoeveel tijd journalisten besteden om nieuwe informatie te verzamelen en door te gaan met het verhaal. Hierin proberen ze nieuwe invalshoeken, deskundige inzichten en interessante details te ontdekken. Allemaal in een poging om meer aandacht te krijgen. Dan is het dus goed dat je al hebt geanticipeerd op het nieuws met newsjacking.

4. Lezers zijn enthousiast

De volgende fase is de reactie van het publiek. Ook in deze fase groeien de mogelijkheden tot newsjacking. Door de eerste succesvolle newsjacking-poging komen er misschien meerdere kansen voor je organisatie om in de media te verschijnen. Een enthousiast publiek geeft meerdere media de mogelijkheid om hun eigen draai aan het verhaal te geven.

5. Hoogtepunt

Vervolgens komt het hoogtepunt. Deze fase kan na een dag komen maar ook pas na weken of maanden. Dit hangt af van het nieuws, de ontwikkelingen op dat gebied en de interesse van de mensen. Vanaf dit punt groeit de interesse niet langer vanuit het publiek.

6. Oud nieuws

Na dit punt loopt de levenscyclus van het nieuws af. Het nieuws is niet meer interessant of er is ander nieuws wat interessanter is. Alle invalshoeken van het verhaal zijn onderzocht en mensen hebben geen interesse meer in het onderwerp.

De voordelen van B2B-newsjacking

Als we bezig zijn met content creëren voor onze contentmarketing-strategie, zijn we vaak dagen bezig met het schrijven hiervan. Terwijl je met newsjacking binnen één dag bij relevante media zou kunnen aanschuiven (als je het goed aanpakt). Maar newsjacking heeft nog andere voordelen voor je marketingstrategie, namelijk:

  • Het kan helpen bij het genereren van inkomende links. De media zullen linken naar jouw organisatie als ze besluiten om jou als expert te gebruiken in de berichtgeving.
  • Het kan helpen bij SEO. Meer inkomende links betekent meer autoriteit voor je eigen website. Dit zal helpen bij een betere ranking in zoekmachines.
  • Je versterkt je thought leadership. Als jouw organisatie als expert iets mag zeggen over wat er speelt in de branche, zal je eerder als autoriteit gezien worden. Ze vragen niet voor niets naar jouw mening of die van je organisatie.
  • De geloofwaardigheid van je bedrijf neemt toe.

Uitdagingen

Een belangrijke uitdaging voor newsjacking is om de juiste balans te vinden tussen het vertellen van je visie als organisatie en niet teveel over jezelf praten. Daarom is het belangrijk om altijd je visie en expertise te delen over het onderwerp en niet over jezelf te praten. Dat laat ook direct zien dat je professioneel bent en veel kennis in huis hebt.

Een andere uitdaging is dat newsjacking averechts kan werken als het niet op de juiste manier wordt aangepakt. Praten over gevoelige kwesties zoals natuurrampen en schokkende situaties is iets wat je imago kan schaden als je dit niet op de juiste manier aanpakt. Pas hier dus goed mee op!

Ook te veel en te vaak pitchen zonder dat iets relevant of van toepassing is, heeft een negatieve impact op de journalist. Als journalisten je naam vaak in hun inbox zien verschijnen zonder dat het waardevol voor hun is, kan dit de relatie schaden.

Newsjacking in je PR-strategie

PR is gericht op het creëren van persaandacht, met als gevolg naamsbekendheid en een sterkere thought leadership-positie. Newsjacking kan een handige tactiek zijn om ook daadwerkelijk die persaandacht te krijgen.

Newsjacking zorgt ervoor dat de berichten die je vertelt krachtig genoeg zijn op het juiste moment. Als je zomaar aanklopt bij een journalist om iets te vertellen over je branche, zal dit geen effect hebben. Als je newsjacking toepast is de belangstelling groter, want de journalist zoekt naar specifieke informatie over het onderwerp. Die informatie hebben ze ook snel nodig, daarom zal je altijd een streepje voor hebben op je concurrenten als je de eerste bent.

Toch blijkt het lastig te zijn voor organisaties om dit klaar te spelen. De grootste reden is natuurlijk dat het veel oefening en energie kost om dit echt te laten lukken. Maar als het uiteindelijk lukt, zullen je inspanningen worden beloond met veel media-aandacht voor je organisatie.