Dé expert in jouw branche? 6 PR-tips om thought leadership te claimen

Dé expert in jouw branche? 6 PR-tips om thought leadership te claimen

Is er iets wat de meeste mensen niet begrijpen over je branche, maar waarvan je zou willen dat ze wel over deze kennis beschikken? Heb jij een uitstekende manier om dit uit te leggen? Dan is thought leadership-gedreven PR misschien iets voor jou.

Thought leadership kan de betrokkenheid bij je huidige klanten versterken, naamsbekendheid vergroten en de media-aandacht voor je organisatie stimuleren. Hier is een blik op hoe en waarom je op thought leadership gebaseerde PR kunt overwegen.

Wat is thought leadership?

Als je thought leadership uitdraagt, deel je kennis over onderwerpen waar mensen in een specifieke branche om geven.

Positionering door middel van thought leadership kan een effectieve marketingtool zijn richting consumenten, maar het is vooral effectief voor B2B-organisaties. Waarom? Omdat geloofwaardigheid extra belangrijk is, door de zeeën van aanbod van diverse aanbieders.

Eén van de manieren om dit uit te dragen, is door het delen van waardevolle content met je publiek. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een whitepaper, blog, video of casestudy.

Afbeelding van een schaakbord.

Een thought leadership-strategie kan je op verschillende manieren overbrengen richting je doelgroep. Stel, we nemen als doelgroep marketeers, dan is dit platform (Frankwatching) een goede manier om jouw expertise te laten zien. Dit kan zowel via branded content, webinars, het inzetten van een whitepaper of het spreken op evenementen. Adverteren via bijvoorbeeld banners is hiervoor geen goede oplossing. Waarom? Advertenties delen vaak in veel mindere maten geloofwaardigheid.

Thought leadership & PR

Een andere en effectievere manier om je organisatie als expert te positioneren, is door middel van PR. Wanneer een organisatie de mogelijkheid krijgt om expertise te delen in de media, wordt de organisatie automatisch gezien als expert over dat onderwerp. Ik deel enkele tips om je op weg te helpen:

1. Kies een expert

Kies een expert die de naam en het gezicht van de organisatie zal zijn voor alle vragen. Dit zal iemand moeten zijn met veel kennis en die de organisatie door en door kent. Alleen een expert kan de thought leadership van de organisatie goed weergeven.

Ook is het belangrijk dat deze persoon zich op zijn of haar gemak voelt om te spreken met de media. Daarom is het dus belangrijk om de expert goed voor te bereiden op een later gesprek. Dit kan bijvoorbeeld via mediatraining.

Zorg er ook voor dat de expert goed op de hoogte is van welke richting de kennis die hij of zij deelt zou moeten hebben. Dus:

  • Waar wil je als organisatie bekend om staan?
  • Wat zijn de belangrijkste onderwerpen?
  • Waar specialiseert de organisatie zich in?

Dit zijn belangrijke punten om door te nemen met de expert om de strategie goed in beeld te krijgen.

2. Identificeer de juiste media

Identificeer wie de doelgroep is van je organisatie en welke media ze lezen. Wanneer je de buyer journey van de verschillende doelgroepen duidelijk in beeld hebt, is het ook makkelijker te identificeren welke media ze lezen. Je doelgroep bestaat misschien niet alleen uit de mensen die je rechtstreeks target, maar kunnen ook belanghebbenden zijn die belangrijk zijn voor je organisatie.

Maak vervolgens een overzicht van de media die ze lezen, luisteren of kijken. Denk aan de lokale-, landelijke- of vakmedia. Let op: het is belangrijk dat er meerdere opties zijn. Niet elke media is bereid jouw organisatie als expert uit te lichten. Zorg er vervolgens voor dat je het type content kent dat deze media zouden publiceren. Gaat het om een nieuwsbericht? Of misschien een interview op de radio of bij een talkshow?

Het is heel belangrijk dat je de juiste media kiest om jouw expertise te delen. Bijvoorbeeld: ben jij een B2B-organisatie? Dan zijn Het Financieele Dagblad en Business Insider interessant.

3. Begrijp dat het niet om reclame gaat

Als je je organisatie positioneert als thought leader, moet je de kennis en expertise van de organisatie kunnen zien. De content moet interessant en boeiend zijn en mag geen sterke merkfocus hebben. Het idee is om op natuurlijke wijze de geloofwaardigheid van je organisatie te benadrukken door het publiek te informeren, in plaats van dit te doen door openlijk reclame te maken.

Om dit goed uit te kunnen voeren, is het belangrijk dat je dit vanaf het begin al implementeert in je marketingstrategie. Het is belangrijk dat iedereen binnen de organisatie op de hoogte is van wat thought leadership is en hoe het toegepast wordt.

4. Identificeer de belangrijkste onderwerpen

Denk na over onderwerpen waar je organisatie commentaar op kan geven.

  • Wat zijn de trends in je branche?
  • Wat zijn voor jouw organisatie de belangrijkste onderwerpen om als expert gezien te worden?

Om hier een goed antwoord op te kunnen geven, is het slim om met je team te brainstormen. Denk hierbij aan actuele onderwerpen in de branche die veel besproken worden en waar jouw organisatie veel vanaf weet. Schrijf deze onderwerpen op en monitor wanneer ze weer relevant zijn in de media. Bespreek deze onderwerpen vervolgens met de expert binnen jouw organisatie, zodat diegene op de hoogte is.

5. Maak een aanvalsplan

Maak een planning die aangeeft wanneer je welke onderwerpen aan de media gaat pitchen. En zorg ervoor dat dit wordt opgevolgd. Het is belangrijk om rekening te houden met de actualiteit van de onderwerpen.

  • In welke tijd van het jaar speelt dit onderwerp?
  • Is het nu relevant of in een ander seizoen?

Het is slim om trends in de media te monitoren en op relevante onderwerpen in te spelen wanneer ze relevant zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat in de zomervakantie geen actuele onderwerpen aan bod komen in jouw branche.

6. Pitch naar media

Het lastigste onderdeel is vervolgens om de media te benaderen. Neem contact op met de media die je hebt gekozen. Dit zal in het begin stroef verlopen omdat je (waarschijnlijk) als organisatie nog geen netwerk van journalisten hebt. Toch is het belangrijk om dit te proberen als je succesvol wil zijn in PR.

Laat de media weten over welke onderwerpen de expert binnen jouw organisatie graag commentaar geeft als ze een expert nodig hebben. Laat ook weten waar deze onderwerpen eventueel over kunnen gaan. De sleutel is om het werk van de media zo makkelijk mogelijk te maken door boeiende content te bieden die ze direct kunnen oppikken en publiceren.

De journalist zal zelf het soort content produceren met de expert in de hoofdrol. Dit maakt het werk van de journalist makkelijker. Ze hoeven tenslotte niet meer opzoek te gaan naar een expert over een bepaald onderwerp, maar enkel het interview af te nemen en in elkaar te zetten.

Afbeelding van papieren bootjes.

Hoe weet je of een thought leader bent?

Helaas is er geen harde en snelle indicator. Maar na verloop van tijd zal de media bij jullie om content vragen vanwege de hoge waarde die het hun oplevert, in plaats van dat jij altijd proactief content aan hen aanbiedt. Jouw expertise en mening over kwesties binnen de branche worden dus van hoge waarden geschat en gezien als een betrouwbare bron.

Het is lastig om deze expertstatus te bereiken en het kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn. In deze wereld is het namelijk een sport geworden om de snel veranderende trends binnen alle verschillende media te begrijpen en op effectieve wijze te kunnen implementeren als strategie. Hopelijk helpen deze tips jouw bedrijf goed op weg. Succes!

Blog