Content

Goede foto’s maken met je smartphone: 7 handige tips

0

Tegenwoordig hebben we geen dure camera’s of professionele skills meer nodig om degelijke foto’s te maken. Smartphones zijn, voor de niet-fotografen onder ons, onze redding! Maar goed, ook dan is het niet altijd makkelijk om een écht goede foto te maken. Daarom deel ik in dit artikel 7 handige tips die je daarbij helpen. 

1. Zorg voor een schone lens

We beginnen met een makkelijke: zorg dat de lens van je telefoon schoon en stofvrij is. Klinkt logisch, maar we vergeten toch vaak dat onze telefoon niet zo schoon is als we denken (stof uit je tas of jaszak, vette vingers).

Dus: maak de lens even schoon met bijvoorbeeld een brillendoekje of een doekje voor je scherm voor je een foto maakt. Je zult zien dat de foto ineens een stuk scherper is!

2. Gebruik rasterlijnen

Rasterlijnen zijn echt een redding en in te stellen op elke telefoon. Het is een reeks met lijnen (3×3) die de ‘regel van derden’ volgt. Een fotografisch compositieprincipe dat zegt dat een beeld moet worden opgedeeld in derden, zowel horizontaal als verticaal, zodat je negen delen hebt.

rasterlijnen iPhone

Je foto wordt evenwichtiger als je aandachtspunten op de kruispunten of langs de lijnen plaatst. Ook handig als hulpmiddel om je telefoon recht te houden. Hoe je een raster instelt:

  • Samsung: open je camera, ga naar camera-instellingen, kies bij ‘hulplijnen’ voor 3×3.
  • iPhone: ga naar je instellingen, dan naar ‘camera’ en selecteer onder ‘compositie’ de optie ‘raster’.

3. Gebruik natuurlijk licht

Smartphone-foto’s met flits zijn in de meeste gevallen niet mooi. Waarom? Omdat de flits heel hard licht geeft. Kleuren komen daardoor niet tot hun recht en het ziet er onnatuurlijk uit. O ja, en als er mensen op staan is dat zelden flatteus. Hieronder zie je een voorbeeld van hetzelfde beeld met en zonder flits. Rechts zie je dat de kleuren veel harder zijn en dat schaduwen niet mooi tot hun recht komen.

Gebruik daarom liever natuurlijk licht als je foto’s maakt. Met dat licht (en de schaduwen) kun je spelen en komen kleuren wél tot hun recht. Zorg dan wel dat je niet tegen het licht in fotografeert, maar er met je rug naartoe staat.

Gelukkig gaan de ontwikkelingen snel en worden de camera’s op smartphones steeds beter, ook in het donker. Zelf gebruik ik ook eigenlijk nooit meer de flits.

4. Symmetrie

Symmetrie: tweezijdige gelijkheid, harmonie, evenwicht. Allemaal positieve woorden. Dat is dan ook wat symmetrie is voor het menselijk oog: aangenaam.

symmetrie in foto

Bron: Oskars Sylwan / Unsplash.com

Creëer met je smartphone een beeld dat in twee gelijke delen kan worden verdeeld, of misschien zelfs een spiegelbeeld van elkaar zijn. Tips om dat te doen:

  • Gebruik ook hierbij de rasterlijnen om een goed overzicht te krijgen van wat in welk deel van de foto valt.
  • Zoek de juiste hoek op vanuit waar de symmetrie perfect is. Zorg bij een rechte lijn bijvoorbeeld dat je er precies voor zit.
  • Wees creatief: symmetrie kun je overal in vinden. Vind je het lastig dat op te zoeken bij een voorwerp? Speel dan met andere elementen zoals een spiegel, water of andere glimmende oppervlaktes.

symmetrie in water smartphone foto

5. Liever niet inzoomen

Net als bij het gebruiken van de flits: laat inzoomen met je smartphone liever zitten. Het beeld wordt er simpelweg niet scherper van. Zonde dus, als je iets mooi op de foto wil zetten. Wat je wel kunt doen is een telefoonlens aanschaffen, die hoeven niet zo duur te zijn. Zo’n lens geeft je de kans toch scherp in te zoomen met je smartphone.

6. Experimenteer met functies

De smartphones van tegenwoordig hebben meer camerafuncties dan je denkt, kijk maar eens bij je instellingen. Experimenteer daar gerust mee. Bijvoorbeeld met:

Focus

De focus helpt je om iets scherper in beeld te krijgen. Je kunt je camera scherpstellen op datgene waar jij de focus op wil leggen. Dat doe je door op dat gedeelte te klikken. Maak je bijvoorbeeld een foto van een bloem, dan wil je dat de bloem scherp in beeld komt, niet het gras erachter.

HDR

HDR staat voor High Dynamic Range. Het zorgt voor een beter contrast en groter kleurbereik. Je kunt het makkelijk in je instellingen toepassen. Op een Samsung wordt het ‘HDR (rijke toon)’ genoemd en op een iPhone Slimme HDR. Handig om aan te zetten dus!

De portretmodus

Wil je een persoon goed en mooi in beeld brengen? De portretmodus is eigenlijk een uitgebreidere versie van de focus. Het brengt dat waar je op focust heel scherp in beeld en alles wat daarbuiten valt wordt geblurd.

‘Bewegende’ foto’s

Ook wel Live Photos genoemd. Een leuke manier om je foto’s dynamischer te maken. Je laat een foto als het ware tot leven komen. Het is mogelijk bij zowel Apple als Android.

7. Bewerken mag

Toch nog wat doen aan je foto omdat het nét niet is zoals je wilde? Bewerken mag altijd, zolang het er maar natuurlijk uit blijft zien. In dit artikel vind je een aantal handige apps. Al leent Instagram zich ook al prima voor het bewerken van foto’s. Binnen de app heb je tal van functies. Zo kun je de helderheid, het contrast en de schaduwen bijvoorbeeld aanpassen.

Hoe het in ieder geval niet moet

Zoals ik al zei: ook met een smartphone met goede camera is het niet makkelijk om mooie foto’s te maken, vooral als je er geen gevoel voor hebt. Ken je het Instagram-account cookingforbae? Nou, dat is dus een voorbeeld van hoe het absoluut niet moet. Al helpt het ook niet echt mee dat de maaltijden op de foto’s er überhaupt niet lekker uit zien.

Maar goed, gelukkig hoeft niet alles meer perfect te zijn op Instagram. Sterker nog, Gen Z is juist op zoek naar oprechtheid. Ongefilterde foto’s, geen perfectie maar iets waar ze zich in herkennen.

Aan de slag!

Hopelijk heb je wat aan deze tips en kun je jouw camera-skills verbeteren. Laat dat wat jij wil promoten tot zijn recht komen en pak je smartphone erbij. Succes!
Op zoek naar meer tips? Lees dan ook even dit artikel van Hubspot.