How to, Verdieping

Kick-ass visuals voor social media: 11 handige app-tips

0

Het vraagt tijd en creativiteit als content creator om successen te boeken op social media. Of om iedere dag weer jouw brand story te vertellen. Met dit elftal aan apps kun je handig, creatief en snel jezelf onderscheiden met visuals op TikTok, Instagram, YouTube, Snapchat en andere socials.

De apps zijn bijeengebracht door Kirsten Jassies in ‘Kick ass content voor social media’ (affiliate). Zij interviewde 12 content creators zoals:

Van hen krijg je wereldtips om je socialmedia-effort eens flink te verstevigen, hoewel de meeste je wel bekend voorkomen (‘experimenteer is leren’, ‘vind je niche’, ‘publiceer veel en houd vol’, ‘het kost meer tijd dan je denkt’, ‘start before you’re ready’, ‘wat je deelt hoeft niet perfect te zijn’ en ‘wees scherp en wijk wat af van de massa’). Hun persoonlijke verhalen zijn echter super inspirerend.

Accepteer cookies

Maar wat mij meer interesseert, zijn de apps. Want wat een goeie zitten daartussen! Ik neem er een paar met je door die je deze zomer op je smartphone kunt zetten om te shinen.

Recap: waarom ook alweer visuals?

We weten al langere tijd dat content met relevante visuals veel meer views trekken dan kale tekst. Keer op keer wordt dit door onderzoek bevestigd.

 • Je trekt 94% meer views omdat je brein visueel werkt. Dus infographics, video’s of memes: doen! Dit levert je meer bereik en conversies op.
 • Visuals worden tot 40 keer vaker gedeeld op sociale netwerksites.
 • Tweets met ingesloten afbeeldingen krijgen 18% meer kliks en maar liefst 150% meer retweets.
 • Daarbij: visuele informatie wordt vaak veel beter begrepen.
 • Visuals worden veel beter onthouden.
 • Visuals zorgen voor een emotionele connectie, en emotionele response is veel invloedrijker.

Kortom: het toevoegen van visuals maakt je socialmedia-marketing veel effectiever.

Basisregels

Voordat je visuals gaat bewerken, moet je ze wel even eerst maken. Daarbij kun je enkele basisregels in acht nemen, die @zilverblauw deelt in het boek ‘Kick ass content voor social media’.

 • Denk aan de regel van derden. Deel je scherm in drieën en zet je onderwerp niet precies in het midden van je foto.
 • Laat zoveel mogelijk weg, dat scheelt wegfilteren met de app Retouch hieronder. Less = more.
 • Denk aan een lijnenspel in je foto. Dat maakt het kijken een stuk spannender. Bijvoorbeeld horizontale lijnen, een horizon op een derde plaatsen of juist diagonale lijnen.
 • Zoek naar balans in kleur en vorm.
 • Durf dichtbij te komen. Nee, nog dichterbij!
 • Een foute compositie bestaat niet: jij bepaalt.
 • En deze vind ik het leukste: zie de wereld als een foto. Kijk naar het licht, de schaduw, kijk eens omhoog of naar beneden. Er is zoveel méér in de wereld te zien.
Accepteer cookies

Elf geweldige apps

Jassies noemt een aantal supertoffe apps. Ik heb er een paar uitgelicht die ik zelf nog niet zo goed kende. Of die ik zelf ook super vind. Here we go:

1. Wis objecten uit je foto met Retouch

Een makkelijke app is Retouch waarmee je voor een paar euro vervelende objecten uit te foto kunt wissen. Dus weg met halve stoplichten, verkeersborden of voorbijvliegende meeuwen die je nou net niet in beeld wilde brengen.

Screenshot van de app Retouch.

2. Fun met Gigi Hadid in Reface

Deep fakes zijn all around us. Reface, genomineerd voor de Google Play Users’ Choice Award in 2020, vervangt het gezicht van een bekende acteur door jouw gezicht. Ook kun je memes swappen met jouw foto. De app is razend populair en supersimpel te gebruiken. Je maakt een selfie, kiest een gifje en je bent Ronaldo of Gigi Hadid live in action.

3. Maak je eigen filters met Spark AR Studio

Filters maak je in Spark AR Studio. Dit is gratis software van Facebook, gebaseerd op gezichtsherkenningssoftware. Binnen een paar uur kun je met alle tutorials gave filters maken. Hier moet je wel even voor gaan zitten.

Screenshot van de app Spark AR.

In Spark AR kun je bijvoorbeeld ieder element van je gezicht aanpassen.

4 & 5. Automatische ondertiteling met MixCapitons & Autocap

Of het nu NSFW is, of als je gewoon geen geluid wil opdringen aan de kijkers van je videocontent, dan is ondertiteling de oplossing. Maar wat een hell of a job is het als je dat handmatig moet doen. Daar ben je kostbare uren mee kwijt. Met de apps MixCaptions (Apple) en Autocap (Android) wordt je gesproken teksten automatisch vertaald naar geschreven tekst.

6, 7 & 8. Snel editen met Quick, Vlogeasy & Wevideo

Als ik toch bezig ben met videocontent, dan moet ik ook wat edit-apps noemen. Kinemaster en iMovie ken je vast al. Sneller editen kun je met Quik (gratis en handig voor beginners) of Vlogeasy. Heb je weinig opslagruimte? Experimenteer dan met Wevideo. Die app slaat de video’s die je edit op in de cloud.

Screenshot van de app Quick.

9, 10 & 11. Versnellen of vertragen met Vizmato, Hyperlapse & Slowmo

Wil je niet alleen snel editen, maar juist je video’s sneller laten afspelen (handig voor dashcams of fietstochtjes)? Dan zijn Vizmato (Android) en Hyperlapse (Instagram) je vrienden. Wil je je kijkers laten chillen? Dan kies je voor Slowmo om vertraging in je spraak of beeld aan te brengen. Of je gebruik de slow motion-optie in Instagram Stories.

Zo. Je smartphone is nog completer geworden met deze apps. Wil je meer? Sla dan Kick ass content voor social media (affiliate) open. Er staan veel tips en tricks in, handige lijstjes en de insights van meme lords, filter wizards en comedy chicks. Ze helpen je op weg naar jouw kampioenschap!