Jongeren leven op TikTok & Snapchat: zo bereik je ze daar

Jongeren leven op TikTok & Snapchat: zo bereik je ze daar

Hoe kun je jouw merk, dienst of product onder de aandacht krijgen bij jongeren, in de steeds meer groeiende contentstroom? Dat is een probleem waar veel bedrijven tegenaan lopen. Met de overload aan video’s die per dag geplaatst worden op TikTok, berichten die live gaan op Instagram en de overige verleiding van social media, is het belangrijk om de aandacht te grijpen. En precies dat is lastig. Want één ding is duidelijk: als je jongeren wil betrekken bij jouw verhaal of goede doel, moet je hun wereld snappen — en er vol instappen.

Gemiddeld scrollen jongeren 5,4 uur per dag op social media. Hoe zorg je dat jouw boodschap daartussen opvalt?

Online gedrag van jongeren

Jongeren kunnen niet zonder hun telefoon. Uit het Jongerenonderzoek 2024 (uitgevoerd door Mediahuis, Wayne Parker Kent en Mediatest) blijkt dat jongeren tussen de 15 en 21 jaar gemiddeld 5,4 uur per dag op hun smartphone zitten. Het grootste gedeelte hiervan zitten ze op social media. De meest gebruikte socialmediakanalen zijn TikTok, Snapchat en Instagram. Social media is niet alleen hun belangrijkste nieuwsbron, maar ook de plek waar ze zich ontspannen, vergelijken en beïnvloeden.

Opvallend is dat bijna 30% van de jongeren zich weleens onzeker of verdrietig voelt na het gebruik van social media en eenzelfde percentage overweegt zelfs om ermee te stoppen. Toch blijven ze massaal actief.

De kracht van TikTok

Ooit van de term ShopTok gehoord? De samentrekking van shop en TikTok is een officiële functie van TikTok (nog niet in Nederland), en een trend waarbij creators producten laten zien, reviewen of aanbevelen. Voor e-combedrijven dé manier om producten aan jongeren te tonen. Jongeren kopen nu eenmaal veel via social media.

Uit een onderzoek van Lightspeed blijkt dat maar liefst twintig procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar zegt ‘verslaafd’ te zijn aan winkelen via social media. Het is voor je merk dus belangrijk om hier aanwezig te zijn en deze doelgroep te bereiken. Hoe je dat doet? Hier een paar tips:

  • Werk samen met creators die unboxing video’s plaatsen of jouw product aanbevelen. Laat ze eerlijke en creatieve video’s maken – geen salesy video’s, maar content die aanvoelt als een aanbeveling van een vriend(in). Denk aan formats als:
    • “Things you didn’t know you needed”
    • “TikTok made me buy it”
    • “3 reasons why I love this product”
  • Zorg voor een inspirerend TikTok-account met een vorm van entertainment dat past bij je bedrijf. Bijvoorbeeld humor of herkenbaarheid. Houd je video’s kort en creëer herkenbare en snackable content. Speel in op trends en moedig klanten aan om je producten te delen via TikTok. Laat in eerlijke video’s zien hoe jouw merk achter de schermen is.
  • Test met TikTok ads. TikTok biedt verschillende advertentieformats, waaronder:
    • In-feed ads (tussen gewone video’s)
    • Spark Ads (je promoot bestaande organische content)
    • Branded effects en filters
    • Ads die na het bekijken van een video verschijnen

Begin met een klein budget en blijf testen – authenticiteit blijft belangrijk, ook in advertenties. Neem een voorbeeld aan merken als HEMA, bol, Rode Kruis en KLM. Jongeren waarderen humor, zelfspot en onverwachte invalshoeken. Zorg voor een uniek format en een uitgesproken tone of voice. Die natuurlijk wel past bij jouw bedrijf.

Short video: tips en tricks

Om jongeren te bereiken, heb je een andere aanpak nodig. Jongeren strijden voor een betere wereld, maar willen ook kunnen lachen. Dus: bespreek serieuze onderwerpen met een knipoog, gebruik humor en memes en zorg voor herkenning.

Naast humor is het belangrijk om in te spelen op de emotie. Voor elk bedrijf geldt: denk na over je eigen unieke aanpak. Wat past bij jouw bedrijf en jouw boodschap?

10 tips voor short video

  1. Grijp de aandacht in de eerste drie seconden – zorg dat het gelijk duidelijk is waar de video over gaat
  2. Zorg voor een tekst in de thumbnail
  3. Haak in op videotrends
  4. Gebruik trendmuziek
  5. Houd video’s kort – tussen de 6 en 60 seconden werkt vaak het best
  6. Gebruik teksttriggers zoals
    • “Je gelooft nooit wat er toen gebeurde…”
    • “Iedereen doet dit verkeerd 😳”
    • “Deze fout maken bijna alle jongeren…”
    • “Stop met dit doen als je…”
    • “Lifehack voor iedereen die…”
    • “Deze tip gaat je leven makkelijker maken”
    • “3 dingen die je moet weten over…”
    • “Ik gebruikte dit product verkeerd — tot nu”
    • “Deze truc bespaart je geld en tijd”
  7. Handige app voor het monteren: CapCut
  8. Gebruik populaire hashtags
  9. Plaats de video in de feed
  10. Blijf oprecht – niet perfect, maar menselijk
TikTok

Bron: DenPhotos / Shutterstock.com

TikTok SEO: de nieuwe zoekmachine

Wist je dat TikTok door jongeren steeds vaker als zoekmachine wordt gebruikt? Of het nu gaat om recepten, skincare of een algemene vraag — jongeren typen liever een zoekterm in TikTok dan in Google. Daarom is het slim om je content TikTok-proof te maken. Hashtags zijn niet meer leidend; TikTok kijkt naar de volledige context van je video.

Dus: gebruik zoekwoorden in je gesproken tekst, zet ondertiteling aan, voeg tekst toe in beeld én gebruik relevante zoekwoorden in je caption. Zoektermen vind je door te kijken welke suggesties TikTok geeft als je iets zoekt. Een goede titel (zoals “Hoe je in 5 stappen je droomvakantie boekt”) kan het verschil maken. Zo vergroot je de kans dat jouw video verschijnt als jongeren op zoek gaan naar iets dat jij te bieden hebt.

Snapchat

Snapchat is misschien wat minder zichtbaar dan TikTok, maar het is nog steeds een van de populairste apps onder jongeren, vooral tussen de 13 en 19 jaar. Ze gebruiken de app om dagelijks snaps te sturen, te chatten en Stories te bekijken. Als merk kun je hier slim op inspelen met branded filters en AR-lenzen. Die gebruik je niet om keihard te verkopen, maar om op een creatieve manier in beeld te komen.

Denk aan een leuke animatie, kleurfilter of element dat past bij jouw campagne. Ook is influencer marketing een interessante aanpak voor Snapchat. Influencers zetten veel in hun Snapchat story en kunnen daarmee hun volgers overtuigen van een aankoop. Daarnaast kun je adverteren via Snap Ads of Story Ads, waarmee je zichtbaar bent tussen de Stories. Zorg dat het voelt alsof het van henzelf had kunnen zijn: luchtig, snel en visueel. Juist daar scoort Snapchat mee.

De succesformule: een multichannel aanpak

Wil je jongeren structureel bereiken (en ook een andere leeftijdsgroep bereiken)? Dan heb je een multichannel strategie nodig. Verschillende platforms in je socialmediastrategie om jongeren te bereiken. Elk platform vraagt om zijn eigen stijl en contentvorm:

  • YouTube: langere video’s zoals mini-docu’s, interviews of uitlegvideo’s + YouTube Shorts voor kort, krachtig bereik
  • Website: SEO-proof blogartikelen, achtergrondverhalen, verdieping
  • Instagram: visuele content, carrousels, Reels, stories – met ruimte voor uitleg, sfeer en behind the scenes
  • TikTok: humor, herkenning, snelheid. Korte video’s, snackable formats, direct inspelen op trends

Door je boodschap op verschillende manieren te vertellen, vergroot je de kans dat jongeren hem écht zien en onthouden.

Beïnvloeding door social media

TikTok, Snapchat, Instagram: jongeren leven op deze apps. Eindeloos scrollen, liken en reageren zorgt voor een continue beïnvloeding door influencers en trends. Wat je ziet, beïnvloedt wat je denkt. En hoe vaker je het ziet, hoe meer het als waarheid voelt. Dat is de kracht — én het risico — van social media.

Een voorbeeld: op TikTok riepen sommige influencers op om te stoppen met de anticonceptiepil vanwege hormonen. Er werd veel misinformatie geplaatst op het platform. Jongeren volgden massaal, zonder medische context. Het gevolg? Een stijging in ongewenste zwangerschappen onder 18-jarigen.

Social media normaliseert wat vaak voorbij komt. Of het nu gaat over politiek, gezondheid of skincare — als je iets tien keer hoort, ga je het vanzelf geloven. Jongeren, vaak nog zoekend naar identiteit, zijn extra vatbaar voor die invloed.

En juist daarom moet je als organisatie of merk goed weten hoe je die invloed op een positieve manier inzet. Met eerlijke content. Met nuance. En met een aanpak die past bij jongeren van nu.

Wil je sparren over hoe jouw merk jongeren écht kan bereiken? Laat een reactie achter.

Blog