5 nieuwe Instagram-functies: Trial Reels, content in Google & meer

5 nieuwe Instagram-functies: Trial Reels, content in Google & meer

Instagram is het afgelopen halfjaar een nieuwe weg ingeslagen, met als doel het voor zowel nieuwe, als bestaande gebruikers makkelijker te maken om content te maken en bereik te genereren. In dit artikel ontdek je wat Trial Reels zijn, hoe interactiestatistieken werken en waarom SEO nu ook op Instagram belangrijk wordt. Ik deel ook mijn eigen testresultaten en inzichten, zodat jij als contentmaker beter kunt inspelen op het platform.

1. Liken, delen, kijktijd en opslaan nóg belangrijker voor algoritme

In februari schreef ik al voor Frankwatching dat Adam Mosseri, de CEO van Instagram, aankondigde dat liken, delen en kijktijd de belangrijkste indicatoren werden voor het algoritme.

Toen zag ik dat nog niet echt terug in mijn statistieken, maar inmiddels merk ik daar steeds meer van. Sommige Reels met veel likes die niet helemaal worden uitgekeken, hebben minder weergaven dan Reels met minder likes, maar wel uitgekeken worden.

Instagram heeft bij de statistieken nu ook een pop-up toegevoegd met inzichten van je prestatie. Als je Reel minder weergaven heeft, dan kan de app aangeven dat je content minder vaak wordt gedeeld door niet-volgers, en dat dit zorgt voor een beperkter bereik. Dat geldt niet alleen voor Reels, maar ook voor carrouselposts met muziek.

Toch zie ik dat ‘opslaan’ nog steeds een grote rol speelt in hoe goed een Reel wordt opgepakt door het algoritme.

Inzichten in de Reels, zoals likes, reacties en aantal keren opgeslagen.

2. Trial Reels: wat is het en hoe gebruik je ze effectief?

In december 2024 introduceerde Instagram ‘Trial Reels‘. Trail Reels zijn Reels die je tijdelijk alleen toont aan mensen die jou nog niet volgen. Je vindt deze optie bij het publiceren van een Reel onder het kopje ‘Audience’.

De Reel verschijnt dan niet op je profiel en is niet zichtbaar voor je volgers, maar je kunt dit later alsnog aanpassen. Wat handig kan zijn als je nieuwe contentvormen wil uitproberen of nieuwe mensen wil bereiken.

Instagram Trial

Bron: Meta

Gebruikersdata voor de juiste positionering?

In het begin wist ik niet goed wat ik met deze functie moest. Het werkt anders dan TikTok, waar je content op de ‘For You’-pagina aan 200 á 300 willekeurige gebruikers wordt getoond, en daarna verder wordt gepusht op basis van interactie.

Toen Trial Reels net gelanceerd werd, testte ik de functie via een gloednieuw Instagram-account, zonder veel resultaat. Pas toen dat account rond de 1.000 volgers had, probeerde ik mijn best bekeken Reel opnieuw te plaatsen via Trials. Dat leverde wel extra bereik en nieuwe volgers op, al presteerde de video alsnog minder goed dan bij de eerste plaatsing.

Dat bracht me begin deze maand op de vraag: heeft Instagram eerst veel gebruikersdata nodig voordat Trial Reels effectief worden?

Instagram heeft over het algemeen veel gebruikersdata nodig om je content goed te positioneren. Als je maar één keer per maand of minder post, weet het algoritme simpelweg niet waar je content bij past met weinig bereik als gevolg.

Post je dagelijks, dan weet Instagram veel beter wie je doelgroep is, en groeit je bereik sneller. Terecht dus dat ik me afvroeg of dit het succes van een Trial Reel beïnvloedt.

Mini-experiment: weinig posten versus dagelijks posten

Ik besloot het te testen. Op mijn privé-account met 945 volgers post ik zo’n zes keer per jaar. Op mijn andere account, dat ik gebruik voor dit soort Instagram-experimenten, heb ik 10.300 volgers en post ik dagelijks. Het eerste account heeft dus weinig gebruikersdata en het andere account heel veel.

Op beide accounts zette ik bijna exact dezelfde Trial Reel uit. Met enkele kleine aanpassingen, zodat Instagram het niet zou zien als een kopie, en toegespitst op het soort content dat ik normaal gesproken plaats.

Uit dit mini-onderzoek kwamen interessante dingen. Allereerst ja, hoeveel je post heeft zeker invloed op je bereik van Trial Reel.

De Trial Reel op mijn privé-account had slechts 181 weergaven, de Trial Reel op het andere account had 1600 weergaven. Wat aan de lage kant is voor beide accounts. Daarnaast genereerde beide Trial Reels na 24 uur geen nieuwe weergaven meer.

Inzichten Trial Reels. Mini-onderzoek van Julia Helmich.
Mijn conclusie uit dit mini-onderzoek is dat ik Trial Reels voornamelijk zou adviseren in te zetten om je best presterende Reels nog een keer mee uit te zetten, om zo het bereik van je account te vergroten. Instagram biedt de Reel dan aan, aan mensen die wél interesse hebben in dat soort content maar nog niet in aanraking zijn geweest met jouw account.

Zo vergroot je je bereik buiten je volgers, zonder je huidige volgers twee keer dezelfde content voor te schotelen.

Ook denk ik dat trail Reels een behulpzame tool kan zijn als je al een gevestigd account hebt, maar nog zoekende bent naar contentvormen en wil testen wat wel en wat niet werkt. Alleen daarvoor heb ik het zelf nog te weinig actief ingezet.

3. Nieuwe interactie-insights: wanneer triggert je content?

Een andere, nog niet overal uitgerolde, functie is de mogelijkheid om te zien op welk moment iemand een interactie aangaat op je Reel. TikTok heeft zo’n soortgelijke functie, alleen is die gefocust op likes.

Nieuwe inzichten in de interactie op je content.
Deze functie vind ik heel handig, want je krijgt inzicht in het moment waarop je content iemand genoeg raakt om te liken, reageren, delen of op te slaan. Op basis van die data kun je je content strategischer inrichten.

Je vindt dit door naar je Reel te gaan, op ‘Inzichten’ te klikken en de individuele statistieken te bekijken.

4. Instagram-content wordt beter vindbaar in Google: wat betekent dit voor SEO?

Instagram kondigde onlangs via een notificatie aan dat content van business accounts vanaf 10 juli 2025 zichtbaar worden in zoekmachines, zoals Google en Bing. Vergelijkbaar met hoe YouTube-video’s en TikToks nu opduiken.

Instagram content dat steeds beter te vinden is in zoekmachines, zoals Google.

Heb je geen business profiel, of gebruik je een privé-account, dan geldt dit nog niet voor jou. Wil je dit niet? In je instellingen kun je aangeven dat je content níet vindbaar mag zijn via zoekmachines.

Deze update kan enorme impact hebben op je vindbaarheid en SEO-teksten op Instagram worden daardoor belangrijker dan ooit.

Vroeger waren hashtag dé manier om content vindbaar te maken op Instagram. Zoekmachines zoals Google en Bing, maar ook AI lezen alleen geen hashtags. De vraag met deze update is dus ‘welke rol gaan hashtags spelen op Instagram?’ Adam Mosseri gaf eerder al aan dat hashtags tegenwoordig weinig doen voor bereik of interactie, maar ze zijn nog steeds handig voor het labelen van je content.

Zo kunnen mensen binnen niche-communities of -trends sneller soortgelijke content vinden. Alleen nu SEO een belangrijke rol gaat spelen in het vindbaar maken van content, is er een kans dat hashtags steeds meer zullen verdwijnen.

Zelf gebruik ik zo’n drie tot vier hashtags om aan te geven waar mijn content over gaat. Misschien dat ik daar later dit jaar alsnog vanaf stap.

5. Maandelijkse recaps: Spotify Wrapped voor Instagram

De laatste update, en wat mij betreft ook de meest interessante, is de maandelijkse recap. Zie het als een soort Spotify Wrapped, maar dan voor Instagram.

Let op: deze functie werkt alleen als je een paar keer per maand of vaker post. Stories worden niet meegenomen.

Je vindt de recap via je profiel > Professioneel dashboard > onder ‘Your Tools’ > Monthly Recap.

De maandelijkse recap van Instagram op je content.

De maandelijkse recap van Instagram op je content.

De recap bestaat uit deze onderdelen:

  • Bereik & groei: aantal views, percentage niet-volgers en volgersgroei t.o.v. vorige maand.
  • Activiteit: hoeveel je op je feed plaatste (geen Stories), inclusief suggesties voor nieuwe formats.
  • Postprestaties: aantal weergaven per post en hoe dat zich verhoudt tot de vorige maand.
  • Topcontent: welke Reel of post het beste presteerde, inclusief likes en nieuwe volgers.
  • Volgersactiviteit: op welke momenten jouw volgers het meest actief waren.
  • Inspiratie: persoonlijke content tips van Instagram voor de komende maand.

Instagram geeft dus niet alleen cijfers, maar ook bruikbare aanbevelingen.

Wat mij opviel in de eerste recap: ik kreeg het advies om vaker zelf in beeld te komen, omdat dit zorgt voor een sterkere connectie met je volgers. Interessant, zeker in een tijd waarin bedrijven steeds vaker AI inzetten voor het maken van content. Instagram lijkt hiermee het belang van persoonlijke en authentieke content tegenover AI-content te onderstrepen.

Wat kun jij met de nieuwe functies?

Instagram beweegt steeds meer richting de contentmaker. Niet alleen met tools zoals de nieuwe Edits-app, maar ook door transparanter te worden over wat wel en niet werkt. De persoon en creativiteit achter de content staat hierbij centraal.

Zo pas je de nieuwste Instagram-updates slim toe:

  • Liken, delen en kijktijd zijn belangrijk voor het algoritme, maar ‘opslaan’ telt ook zwaar mee. Houdt hier rekening mee bij het maken van content. Vraag tijdens het maken van je content steeds af: ‘Wat maakt jou content leuk of waardevol genoeg om het door te sturen of op te slaan’?
  • Trial Reels werken vooral goed op accounts die regelmatig posten. Heb je al een gevestigd account? Probeer dan Trial Reels uit om nieuwe concepten uit te testen, maar zorg dat ze qua interesses dichtbij je huidige content liggen. Of zet goed presterende content nog een keer uit om nieuwe gebruikers te bereiken.
  • Interactie-insights: analyseer wanneer kijkers actie ondernemen, zoals liken, delen en reageren, en gebruik dat moment vaker in je video’s.
  • SEO op Instagram: maak beschrijvingen met relevante zoekwoorden als je een business account hebt. Zodat je niet alleen zichtbaar bent op Instagram maar ook zichtbaarder wordt buiten Instagram.
  • Hashtags: gebruik ze om je content te labelen, in plaats van bereik te genereren.
  • Maandelijkse recaps: gebruik de aanbevelingen als inspiratie voor je contentplanning.

Welke update vind jij het handigst?

Blog