Social media

5 gratis tools om het beste uit je zakelijke Instagram-account te halen

0

Instagram is nog steeds aan een opmars bezig. Dat is te zien aan de 800 miljoen actieve gebruikers per maand. Deze groei maakt het platform interessant voor organisaties. Daarom wordt er gezocht naar nieuwe manieren om Instagram zakelijk in te zetten. De grote vraag hierbij is vaak: hoe meet je de effecten van Instagram-campagnes en -berichten? In dit artikel laat ik je een aantal handige tools zien.

Eerder nam ik je mee in succesvolle Instagram-campagnes van Nederlandse bodem. Nu gaan we een stapje verder. Het populaire platform breidt zich momenteel uit voor organisaties. Bijvoorbeeld met de lancering van Instagram Shopping.

Een Instagram Business-account

Sinds vorig jaar is het mogelijk om een Instagram Business-account aan te maken. Zo’n Instagram-account geeft je zichtbaar extra opties, zoals een contact-button op je profiel. Daarmee nodig je mensen uit om ook via dit kanaal contact op te nemen. Aan de achterkant geeft Instagram je met een business-account de mogelijkheid om te adverteren én krijg je inzichten in bereik, engagement en de beste tijdstippen om te posten.

Instagram Business Insights

Heb jij een Instagram-account voor je organisatie, maar is dat geen business-account? Maak dan nu je bedrijfsprofiel via Instagram aan.

Meer Instagram-engagement met Crowdfire

Als community manager is het belangrijk om te weten wie de fans en volgers van je merk zijn, en wat ze drijft. Je sluit je verhaal hierop aan, zodat je verbonden bent met je volgers. Op deze manier bouw en onderhoud je de community rondom je merk.

Voorheen kon je voor community management terecht bij Crowdfire, waarmee je inzicht had in nieuwe mensen die je volgden. En mensen die stopten met je volgen. Nu zorgen nieuwe regels van Instagram ervoor dat deze statistieken niet langer door derde partijen gebruikt mogen worden.

Toch is Crowdfire nog steeds een handige tool. Het kiest het juiste tijdstip om te posten. Crowdfire leert je kennen en raadt content aan op basis van analyses van je accounts en de doelen die je voor jezelf hebt gesteld. Op deze manier helpt de tool je te groeien binnen jouw branche.

Crowdfire Instagram

Leer van je eigen successen met Squarelovin

Blijf je liever in beheer van je eigen account, dan dat je het beheer geautomatiseerd uit handen geeft? Leer dan van je eigen successen in het verleden met Squarelovin. Squarelovin is een fijne tool om mee te werken als je Instagram intensief gebruikt.

Hoewel het weinig zegt over je fanbase en je volgers, geeft de tool je een goed overzicht van jouw account. Hoe frequent heb je gepost? Welke berichten kregen de meeste likes en reacties? En ook: welke filters zorgen voor de meeste reacties en likes? Welke tags gebruik jij het meest en welke tags worden het meest gebruikt op Instagram?

Squarelovin

Vergeet niet: de groei van je volgers kun je pas meten vanaf het moment dat je een account op Squarelovin hebt aangemaakt, en je Instagram-account hieraan gekoppeld is. De informatie is dus niet historisch beschikbaar. Ook is het helaas niet mogelijk om een bepaalde periode voor de statistieken aan te geven, mocht je daarmee in willen zoomen op bepaalde gebeurtenissen. De statistieken zijn genomen over de afgelopen maand óf historisch over je hele account.

Squarelovin resultaten

Plan je berichten met Later

Als communicatiespecialisten willen we rake content produceren die aanslaat bij de doelgroep. Maar ook willen we shares op social media die hoge engagement-scores behalen. En we zijn continu op zoek naar nieuwe kansen binnen de markt om onze positie te versterken.

Niet zo gek dus, dat het plaatsen van een Instagram-post er soms bij inschiet. Je moet de posts immers altijd met een smartphone plaatsen én je kunt ze binnen de app niet plannen voor een later tijdstip. Totdat begin dit jaar bekend werd dat het voor officiële Facebook- en Instagram-partners vanaf nu mogelijk is om berichten via de officiële API in te plannen.

Een voorbeeld hiervan is Later. Deze tool laat je Instagram-berichten inplannen in een contentkalender aan de hand van drag and drop. Let wel op: dit is alleen beschikbaar voor business-accounts.

Later voorbeeld weergave

De beste hashtags voor jouw posts met Hashtagger

Met de komst van de hashtag op Twitter werd het mogelijk om zichtbaar te zijn rondom verschillende onderwerpen. Inmiddels is de hashtag al jaren populair op verschillende platformen en doen we steeds meer ons best om op te vallen bij de juiste doelgroep.

Een handige tool die je kan helpen bij het bepalen van populaire en aansluitende hashtags op Instagram, is Hashtagger. Door een hashtag in te voeren, genereert de app een lijst met de nieuwste top-hashtags. Dit is gebaseerd op het Instagram-gebruik van anderen. Hashtagger is alleen beschikbaar als mobiele app. Een andere, vergelijkbare app is Jetpack App. Daarmee kun je snel en gemakkelijk een opgeslagen lijstje aan hashtags kopiëren voor je post.

Multichannel reports in Google Analytics

Hoeveel verkeer naar je website afkomstig is van social media, is bekend in Google Analytics. Maar hoe meet je nou precies het effect per socialmedia-kanaal? Google Analytics biedt de mogelijkheid om Multichannel Reports aan te maken. Daardoor weet je precies hoeveel conversie van Instagram komt.

Met Instagram Tagging kun je producten in een Instagram-post taggen en de verkoop van producten via het kanaal stimuleren. Daarom wordt het met de komst van de tagging-optie alleen maar belangrijker om de kanalen in de gaten te houden voor jouw organisatie. Bekijk hieronder hoe je zo’n Multichannel Report aanmaakt.

Accepteer cookies

De volgende stap: monitoring

Bovenstaande tools zijn voorbeelden van gratis tools waarmee je meer inzicht kunt krijgen in wat je als organisatie presteert op Instagram. Je kunt nog een stap verdergaan. Gebruik jij een monitoring-tool voor jouw socialmedia-kanalen? Daarmee ben je niet alleen in staat om je statistieken in te zien, maar kun je ook eenvoudig onderwerpen analyseren om zien waar je doelgroep zich bevindt en over praat. Door data te combineren kun je inzichten verkrijgen waarmee je volgende stappen kunt zetten.

Instagram Monitoring

Op basis van eigen zoekopdrachten kun je alles analyseren waarin je je zou willen verdiepen. Welke woorden worden veel gebruikt door mensen die over jouw merk of dat van een concurrent praten? Op welke tijdstippen worden de meeste berichten rondom jouw merk of de concurrent geplaatst? En zijn dit ook de momenten dat jij aanwezig moet zijn op dit platform, of post je juist op rustige tijdstippen zodat je posts langer zichtbaar blijven bij je fanbase? Op welke hashtags moet je inhaken om bij de juiste doelgroep terecht te komen? En welke mensen hebben veel invloed binnen jouw markt? Je kunt ook nadenken over het inzetten van influencers.

Ga voor succes. Beat the algorithm!

Dat algoritmes van socialmedia-platforms elk jaar veranderen, is geen verrassing meer. Toch is het van belang om stil te staan bij de beste tijdstippen om berichten in te plannen. Een algemeen beeld hierover is slecht te geven, omdat de beste standaardtijden niet altijd de beste tijden zijn voor jouw merk of organisatie. We hebben allemaal te maken met een unieke branche en unieke fanbase. Wat wel van belang is, is om te kijken naar wanneer je doelgroep online is.

Al dit soort inzichten vanuit verschillende tools kunnen van toegevoegde waarde zijn voor de Instagram-strategie van jouw organisatie. Welke stappen zet jij binnen je Instagram-strategie? Laat het me weten in een reactie!

Auteur Linsey Jepma schreef dit artikel ten tijde van haar dienstverband bij OBI4wan.