Social media

Insta-succes! De mooiste campagnes van Snickers, HEMA, KLM & meer

0

Instagram is razend populair en en blijft terrein winnen. Maar hoe speel je hier als bedrijf nu op in? En, welke socialmedia-campagnes zijn nu écht populair in Nederland? Tijd om eens te kijken naar algehele creativiteit van Nederlandse Instagramcampagnes. Ik ging op zoek naar interessante campagnes van Nederlandse bedrijven op Instagram. Watch and learn from the best!

Instagram blijft stijgen in populariteit

Uit onderzoek van Newcom Research blijkt dat Instagram nog steeds stijgt in populariteit. Inmiddels maken zo’n 4,1 miljoen Nederlanders gebruik van het visuele platform. Het is daarmee het snelst groeiende socialmedia-platform op dit moment. Het gebruik van het platform groeit in bijna alle leeftijdscategorieën, maar het platform is het populairst onder jongeren tussen 15 en 19 jaar oud.

Grote gebruikersaantallen zijn een goede leidraad om keuzes te maken welke platformen worden opgenomen in je socialmedia-strategie. We willen tenslotte allemaal een zo hoog mogelijk bereik halen voor ons merk. Toch is het geen slim idee om lukraak te starten met een socialmedia-platform. Dit vraagt namelijk om een gedegen strategie.

instagram-unsplash-jakob-owens

Foto door Jakob Owens via Unsplash

De hevige strijd om aandacht

In het medialandschap waar algoritmes van socialmedia-platformen het voor merken steeds uitdagender maken om onder de aandacht van de doelgroep te komen, wordt hard gevochten. Het is daarom van belang om vooraf goed na te denken over een strategie. ‘Mijn doelgroep bestaat uit vrouwen en die bevinden zich vooral op Facebook’ is gewoonweg niet meer voldoende.

Het wordt steeds belangrijker om gericht onderzoek te doen naar de platformen waar je doelgroep actief is, om zo specifiek mogelijk te kunnen targetten en een zo relevant mogelijke doelgroep te kunnen bereiken. Wat willen zij juist wel of niet zien? En hoe zorg je ervoor dat je van deze volgers fans kunt maken? Zorg voor een strategie die vooraf inzichten geeft in welke content geschikt is zijn voor jouw doelgroep op Instagram. Deze gerichte strategie helpt jouw merk om het optimale resultaat te behalen.

4 succesvolle Instagram campagnes op een rij

De Brand Engagement Index geeft een goed overzicht van alle Nederlandse merken op Instagram en rangschikt deze op prestatie. In deze lijst zijn de eerste 5 posities bezet door voetbalpagina 433, kledingmerk BALR., online kunstplatform Avant Arte, sieradenmerk Cluse en lifestylemerk RUMAG..

Ik ging op zoek naar toffe Instagram-campagnes van Nederlandse bodem. Na een rondje langs de velden viel mijn oog op een aantal interessante, grappige en vooral leuke Instagramcampagnes, óók uit onverwachte hoek.

Snickers: Hungry-games in Instagram Stories

Snickers lanceerde afgelopen januari een van de origineelste Instagramcampagnes die ik tegen ben gekomen. Het snoepmerk maakte op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier de link met The Hunger Games, daar waar de Snickers-reclames met ‘Je bent jezelf niet als je trek hebt’ ook altijd inspelen op het hongergevoel van de consument.

Snickers maakte voor deze campagne gebruik van Instagram-video’s, die zowaar veranderden in spelletjes. De pixel art-superhelden die de hoofdrol spelen in de games, hebben een overdreven groot hongergevoel. Het doel: de video, door middel van de tap and hold-functie, pauzeren nèt voordat de echte honger toeslaat bij de superheld. Maar winnen is onmogelijk, want op het moment dat je loslaat, verlies je het spel. Toch werden spelers beloond: je wint namelijk door het spel te verliezen. Winnaars, of eigenlijk verliezers, werden beloond met een gratis reep. Door omhoog te swipen in de Instagram Story kon je jouw reep claimen. Het grote succes van de campagne zorgde ervoor dat alle Snickers al in de eerste week waren weggegeven.

Accepteer cookies

#MyKLMmoment & #HEMA

We zien steeds vaker dat grote merken gebruik maken van user generated content. Een organisatie die de klant echt betrekt bij het merk is KLM. Door berichten te plaatsen met de hashtag #MyKLMmoment maak je kans om te verschijnen op het Instagramaccount van de grootste Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Het account van KLM heeft momenteel 847.000 volgers verspreid over de hele wereld. Dus wil er nou geen ereplekje op de tijdlijn van dit account?

Accepteer cookies
Accepteer cookies

Ook merken als HEMA maken hier gebruik van. Berichten die met de hashtag #HEMA worden geplaatst op Instagram, zouden wel eens kunnen verschijnen op het corporate account van de populaire oer-Hollandse winkelketen. Uiteraard met toestemming van de gebruikers, die het juist een enorme eer vinden om geregramd te worden door het merk.

Accepteer cookies

Het feit dat gebruikers over jouw merk praten op Instagram, betekent veel. Jouw fans op Instagram laten je daarmee zien dat ze fan zijn van je merk en zich daar graag mee associëren. Een blijk van waardering in de vorm van een regram van deze berichten is voor de fans een kers op de taart en zal hen en anderen aansporen om te blijven delen over jouw merk.

De eerste city guide op Instagram

Een andere creatieve Instagramcampagne vond ik in die van het Sir Albert Hotel in Amsterdam. Het merk lanceerde in september de eerste cityguides op Instagram. Hoe? Door gebruik te maken van de bekende rasterweergave van het platform.

Naast het corporate account, dat ruim 10.000 volgers heeft, lanceerde de hotelketen voor elke locatie van het Sir Albert Hotel een eigen Instagramaccount. Op deze accounts geeft het hotel aanbevelingen op het gebied van onder andere eten, shoppen en kunst en cultuur. Door te klikken op de afbeeldingen kom je erachter waar de foto is genomen. Voor toeristen die in het hotel verblijven een ideale manier om speciale plekjes in de stad te ontdekken.

Instagram campagne sir albert hotel - Frankwatching

Nieuwsgierig geworden? Neem zelf een kijkje op het Instagramaccount van de Sir Albert Hotel cityguide!

Dolce & Gabbana met Nederlandse influencer

Influencer marketing is een hot topic voor veel merken. Influencers worden vaak in één adem genoemd met Instagram. De populariteit van het platform is ongekend en influencers met een grote achterban laten zich graag door merken inzetten om een boodschap over te brengen. De meest opvallende samenwerking van het afgelopen jaar is die van Dolce & Gabbana met Nederlands hajib-model, vlogger en Instagram ster Ruba Zai.

De 23-jarige Ruba werd bekend op Instagram door haar account @hijabhills. Ze bleef niet onopgemerkt bij het Italiaanse modemerk en werd gevraagd om hét gezicht te zijn van de abaya-campagne, die gelanceerd werd rondom de Ramadan. Ruba werd hiermee de eerste social influencer waarmee Dolce & Gabbana samenwerkte. En het resultaat mag er zijn!

Accepteer cookies

De campagne is een goed voorbeeld van een samenwerking die past. De influencer past perfect bij wat het merk wil uitdragen. De campagne werd dan ook een groot succes en werd wereldwijd breed uitgemeten in de pers.

Een ander merk dat veelvuldig gebruikmaakt van influencers op Instagram is Loavies, de nummer 15 in de Brand Engagement Index. In een paar jaar tijd is het modemerk uitgegroeid tot een enorm succes op social media. Daarnaast worden de foto’s óók gebruikt binnen de Insta-shop op de website, waarbij de producten op de foto’s direct aangeschaft kunnen worden.

Is jouw organisatie klaar voor Insta-succes?

Bovenstaande voorbeelden laten goed zien hoe je met leuke content kunt scoren, via campagnes waar je fans zich mee kunnen én willen identificeren. Wees niet bang om je Insta-waardige kiekjes te delen, maak het persoonlijk en zorg voor creatieve campagnes waarmee je je kunt onderscheiden van de rest. Experimenteer hierbij ook met de nieuwste features van Instagram. Zo kregen we het afgelopen jaar Stories als extra mogelijkheid én zijn er verhalen dat Instagram Shopping dichterbij komt.