Social media

Groeien op Instagram: focus, Stories & statistieken

0

Drie belangrijke punten als je wil groeien op Instagram: naast het maken van Stories is het belangrijk om een focus te hebben op een onderwerp en doelgroep én om je statistieken te analyseren. Hoe pak je dit nu precies aan voor je bedrijfs- of persoonlijke Instagram-account?

Nog nooit was het zo moeilijk om op organische wijze relevante volgers te krijgen op Instagram. Niet zo gek met meer dan 4 miljoen Nederlandse gebruikers. Het dagelijkse gebruik van Instagram is in het afgelopen jaar met maar liefst 160% gegroeid, van 300 naar 500 miljoen. De groei komt door de toevoeging van Stories halverwege 2016. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel gebruikers de app dagelijks zijn gaan gebruiken, om niets te missen van deze aansprekende vorm van content.

1. Meer interactie door focus

Wil je toch jouw doelgroep beter bereiken en vergroten, dan moet je een duidelijke focus hebben en je doel, doelgroep en onderwerp zo goed mogelijk afbakenen. Beter een kleinere groep écht betrokken volgers, dan een grote groep die minder of niet betrokken is.

Dat is niet alleen beter voor ‘de verkoop’ van je eigen verhaal, het algoritme van Facebook (en dus ook van Instagram) vraagt ook om interactie. Geen interactie betekent geen zichtbaarheid onder je eigen doelgroep en daarbuiten. Alleen adverteren biedt dan oplossing.

Een klein scherm betekent nog meer focus

Focus op onderwerp en/of doelgroep is daarnaast belangrijk, omdat het over een mobiele app gaat: hoewel het scherm van de iPhone Plus groot is, is de beleving nog altijd heel anders dan op een groot scherm, zoals die van een deskcomputer of laptop.

Op een klein scherm moet meer dan anders in één oogopslag duidelijk zijn waar een account over gaat. Jouw profielpagina is de homepage van je bedrijf, zorg ervoor dat je in tekst en beeld zo duidelijk mogelijk bent, vooral als je nog niet zo bekend bent.

Focus in je fotofeed of gebruik vaste pijlers

Ga voor een stijl in je fotofeed: licht, donker, industrieel, kleurrijk. Ontwikkel een beeldtaal voor al je social media, dat is een bredere versie van je huisstijl. Je neemt daarin op welke stijl je fotografie of cinematografie is, hoe letters op beeld eruit zien, maar ook hoe het niet moet.

Denk in formats wanneer je niet voor een onderwerp kiest. Post bijvoorbeeld altijd een foto op #vintagefriday, #meatlessmonday of bedenk zelf een aantal vaste pijlers op vaste dagen. Handig voor jezelf om vooruit te kunnen werken en handig voor je volgers voor de herkenbaarheid. Tijdschriften zijn niet voor niets bekend geworden door hun bekendste rubrieken, denk aan Anybody in de VIVA of het grote “BN’er interviewt BN’er” in de LINDA.

Is er bij bekende merken ook focus nodig?

Er zijn wel uitzonderingen wat betreft succesvolle merken die hebben gekozen voor een bredere insteek (als het gaat om onderwerp en doelgroep), maar dat zijn merken of mensen die al heel bekend zijn onder hun doelgroep(en). Je ziet dit bij influencers: ze beginnen met een bepaalde focus (gaming, beauty, fashion) en meestal één kanaal (YouTube, Instagram). En als ze eenmaal groter worden, kunnen ze het over elk onderwerp hebben. Hun volgers zijn enorme fans en willen alles weten.

Maar er is natuurlijk nog wel focus nodig als je ook wil groeien: een focus op een bepaald design of een sterk verhaal dat veel mensen aanspreekt. Daar zijn veel populaire lifestyle magazines (&C, LINDA) op Instagram een goed voorbeeld van. Zij hebben het over veel verschillende onderwerpen, de doelgroep is vrij breed maar hun beeldtaal en tone of voice altijd spot on.

Maar toch: wanneer je de ‘regels’ van Instagram zou volgen, zou je nog succesvoller zijn. Kijk maar eens naar online magazine RUMAG, die ook nog eens een succesvolle kledinglijn lanceerde, die een focus heeft op een bepaald type content (quotes met humor) en een zeer duidelijke stijl hanteert. RUMAG heeft bijna een miljoen volgers, terwijl het oude type magazines niet meer dan 200.000 volgers heeft.

Focus in aandacht

Om te groeien op Instagram is het nodig je sociaal te gedragen. Dat betekent veel liefde en aandacht voor dit socialmedia-kanaal en veel aandacht voor je volgers. Like en reageer, volg en praat met je volgers. Hoe meer tijd en liefde je besteedt aan de mensen en het kanaal, hoe meer je ervoor terug zult krijgen. Populaire Instagrammers geven aan minimaal twee uur per dag met Instagram bezig te zijn.

Een heldere profieltekst

Als je overstapt op een bedrijfsprofiel, hoef je niet meer je e-mail of contactgegevens hierin te zetten. Je kunt de 150 tekens in je profieltekst gebruiken voor een inspirerende tekst, een campagne of om bijvoorbeeld een paper onder de aandacht brengen.

Vertel in je je profieltekst wie je bent, maar vooral wat je doet op Instagram en waarom mensen jou dus moeten volgen. Maak deze tekst anders dan op de andere kanalen.

2. Aan de slag met Stories

Er worden steeds meer features ontwikkeld voor Stories. Het lijkt er dan ook op dat Facebook hier de focus op heeft gelegd, waarschijnlijk omdat hier de meeste groei is geconstateerd. In de afgelopen maanden zijn features toegevoegd als een poll, stop motion video en de mogelijkheid om niet alleen de foto’s of video’s van de laatste 24 uur te kiezen, maar van je hele fotoalbum.

Stories maken de meeste impact

Gebruik Stories om je Instagram-verhaal meer inhoud te geven. Deze content is staand, beeldvullend en tijdelijk. Het heeft een enorme impact, omdat er geen afleiding is. Je kijkt naar een verhaal zonder allerlei knoppen en berichten die door elkaar lopen.

Vertel de verhalen achter de schermen, maak het zelfs persoonlijk als het merk dat toestaat. Denk ook hier aan een vast format, het liefst maak je dagelijks enkele Stories (zie het net als vloggen). En bedenk dat mensen zomaar in jouw story kunnen vallen. Zorg dus voor herkenbaarheid in elke story: waar ben je en wat doe je?

Interactie in Stories

Het nadeel van Stories is dat het gesprek in een privé-omgeving plaatsvindt, één-op-één. Dat is lastiger te managen en zo kan er ook geen openbaar gesprek plaatsvinden, zoals in de gewone Instagram-feed. Er ontstaat wel een hechtere band tussen contentmaker en volger. Een voordeel van Stories maken, is dat je meer interactie krijgt en wellicht beter zichtbaar bent.

Om de interactie toch te stimuleren, reageer je ook veel op Stories van anderen, gebruik je bijvoorbeeld de poll-functie en stel je vragen. Veel influencers doen een Q&A in Stories of geven antwoord op de meeste gestelde vragen van hun volgers via de live-functie in Stories en noemen dan ook degene van wie de vraag komt. Een slimme manier om meer betrokkenheid te creëren. Wil je echt een openbaar gesprek, doe dit dan in de ‘gewone’ Instagram-omgeving met een specifieke hashtag.

Locatie en hashtags in Stories

Maak ook gebruik van de locatie-tag en hashtags in Stories. Je kunt dan gefeatured worden door Instagram in de locatie- of hashtag-Stories. Dat is een extra manier om gezien te worden door niet-volgers.

Let wel: na testen lijkt het erop of alleen video en boomerangs in de gefeaturede Stories van een locatie of hashtag terecht komen, dus geen foto’s. Om op te vallen, en dat mensen niet meteen weg swipen, zorg je voor een perfect eerste shot; gezichten lijken hier het beste te werken.

3. Het analyseren van je gedrag en je doelgroep

Als je wil groeien, zul je je eigen gedrag beter moeten afstemmen op die van de doelgroep, beter vindbaar worden, of adverteren (met supergoede content). Om te weten wat je dan precies moet veranderen, moet je jouw volgers en je eigen gedrag bestuderen en bijsturen waar mogelijk. Dat kan met een bedrijfsprofiel. Wil je dit niet, kun je ook met de betaalde tool van Iconosquare je gedrag analyseren.

Overstappen op een bedrijfsaccount voor statistieken

Als je overstapt op een bedrijfsprofiel, vraagt Instagram naar je Facebook-account. Als je daar inlogt, of al ingelogd bent, toont Instagram alle Facebook-pagina’s waarvan je manager bent. Je kiest vervolgens een Facebook-pagina om aan het Instagram-account te koppelen. Per Facebook-pagina kun je maar één Instagram-account koppelen en vice versa. Je kunt dan je telefoonnummer, e-mailadres en routebeschrijving toevoegen (dit is optioneel en deze knoppen verschijnen onder je profieltekst).

Je volgers

Wie zijn je volgers, welk percentage is man of vrouw en wat is hun leeftijd? Waar komen ze vandaan en op welke tijden en dagen zijn de meesten van hen online? Dat check je in het onderdeel ‘volgers’ in statistieken. Met deze gegevens kun je je content beter afstemmen qua inhoud en timing, en kun je ook beter de doelgroep van je mogelijke advertenties bepalen. Ga vooral dieper in op de locaties, interesses en gedrag om nog meer te weten te komen over je doelgroep.

Je gedrag

Zonder bedrijfsprofiel weet je alleen hoeveel likes en reacties je per foto krijgt. Met een bedrijfsprofiel zie je ook de weergaven van je foto’s, video’s en sinds kort ook van je Stories. De weergaven zijn belangrijk om te zien welke van je foto’s en video’s meer getoond worden dan anderen. De weergaven zijn het aantal keer dat je post getoond is in de feed van mensen. Dit wijkt altijd af van het aantal mensen dat jou volgt en is een belangrijke graadmeter voor je zichtbaarheid.

Je kunt zo ver terug in de tijd als je wil, vanaf het moment dat je bent overgestapt op een bedrijfsprofiel, wordt er gemeten. Instagram Stories zonder bedrijfsprofiel worden helemaal niet bewaard en ook niet geteld. In je bedrijfsprofiel gebeurt dit wel, tot 14 dagen. Nog een groot voordeel van een bedrijfsprofiel dus.

Meer tijd in Instagram stoppen

De conclusie van alle bovenstaande punten is dat je méér tijd in Instagram zult moeten stoppen als je wil dat het werkt. Dagelijks goede content posten in zowel je gewone feed als op Stories. Zie dit ook als aparte contenttypes: de ene voor het gesprek met de groep en de ander, Stories, voor het een-op-een-contact. Heel veel contact met je doelgroep en daadwerkelijk in ze geïnteresseerd zijn. Maar de belangrijkste: focus!