Social media

Instagram Shopping: verkopen via product tagging

0

Op Instagram kun je als bedrijf ook producten taggen in de feed. Geen links meer in de bio, want product tagging is dé uitkomst voor Instagram-shoppen! Maar hoe pak je dat nu het beste aan? 5 tips. 

Product tagging op Instagram

Kort gezegd is product tagging het koppelen van producten aan content op social kanalen, zoals Instagram. Het socialkanaal heeft deze functionaliteit gelanceerd om een seamless experience te creëren voor de gebruikers, van post tot aankoop. De gebruiker kan direct doorklikken naar het product in de webshop. Op deze manier hoeft hij de app niet te verlaten en is een aankoop doen sneller en makkelijker. De Instagram-gebruiker bezoekt dus eigenlijk de webshop binnen de app.

Bedrijven kunnen per post vijf producten in de foto taggen. Deze tags blijven onzichtbaar totdat een gebruiker op de foto klikt. Dan krijgt hij ook de prijs van het product te zien en kan de gebruiker doorklikken voor extra productinformatie. Hierna wordt hij doorgestuurd naar de webshop, waar het product direct te koop is. De gebruiker kan het product ook opslaan om nog even over de potentiële aankoop na te kunnen denken.

instagram-shopping-voorbeelden

Verklein de kans op afhaken

Het is verstandig om het aantal stappen van de consument binnen de customer journey richting de aankoop te minimaliseren. Zo verklein je de kans op afhaken van de consument. Stel je voor: een Instagram-gebruiker ziet in jouw tijdlijn een mooi product staan en wil dit graag kopen. Als het product niet getagd is, moet de gebruiker eerst de app verlaten om vervolgens de hele webshop te doorzoeken naar het product. Een gemiste kans voor beide partijen, want het gaat hier om extra stappen – en dus extra kansen op afhaken – binnen de customer journey.

Voorwaarden

Product tagging is interessant voor alle merken en bedrijven die online producten verkopen. Een voorwaarde is wel dat jouw bedrijf een zakelijk Facebook- en Instagram-account beheert. Via Facebook krijg je namelijk de mogelijkheid om jouw producten in een catalogus te zetten. Een degelijke, mobielvriendelijke webshop is daarbij ook cruciaal. Op de landingspagina moet de bezoeker aankopen kunnen doen.

5 tips

Er zitten veel voordelen aan het taggen van producten in de content. Ik deel 5 tips, zodat je met je bedrijf optimaal gebruik kunt maken van product tagging op Instagram.

1. Installeren van product tagging

Om aan de slag te gaan met product tagging op Instagram, moet je allereerst jouw bedrijfsprofiel laten goedkeuren door Facebook. Daarnaast moet jouw Instagram-profiel omgezet zijn in een bedrijfsprofiel. Vervolgens moet dit bedrijfsprofiel gekoppeld zijn aan Facebook. Via Facebook maak je een catalogus aan, waaraan je de producten koppelt. Zodra jouw bedrijfsprofiel aan deze eisen voldoet, wordt je account beoordeeld. Als dat is gebeurd, verschijnt de functionaliteit om te winkelen op Instagram automatisch in het menu.

2. Klaar om producten te taggen?

Installeer de nieuwste versie van de Instagram-app op je smartphone. Ga naar Instellingen op je pagina en vervolgens bij Bedrijfsinstellingen naar Winkelen. Selecteer hier de productcatalogus. Nu ben je klaar om producten (maximaal 5, zie hierboven) toe te voegen aan je content! Je kunt ook producten toevoegen aan al bestaande content in je feed.

3. Het shoptabblad

Wanneer je minimaal 9 shopping-posts live hebt gezet, krijg je van Instagram een extra shoptabblad op je profiel. Hier vind je een mooi overzicht van alle content waarbij producten zijn getagd. Je kunt het tabblad qua opmaak vergelijken met de bekende Instagram-feed.

product tagging Instagram H&M4. You can’t manage what you can’t measure

Via de statistieken op Instagram kun je meten hoe vaak je bericht is weergeven en hoe groot het bereik was. Voor Instagram-shoppen zijn er extra statistieken toegevoegd. Hoe vaak zijn producten in een specifieke post bijvoorbeeld bekeken? En hoe vaak is er op de betaallink geklikt? Met behulp van deze statistieken kun je kijken welke productfoto’s populair zijn en bij welke de prestaties tegenvallen. Zo blijf je jouw content optimaliseren.

5. Unieke content

Nu je klaar bent om daadwerkelijk producten te taggen in jouw content, is het goed om nog even stil te staan bij het belang van unieke contentcreatie. Onthoud allereerst dat Instagram-gebruikers andere behoeftes hebben dan webshopbezoekers. Waar webshopbezoekers het liefst in een overzichtelijke omgeving zoeken naar praktische informatie over een product, hechten Instagram-gebruikers bijvoorbeeld meer waarde aan content die inspireert.

Neem content van de website dus niet een-op-een over, maar werk een contentstrategie uit en creëer posts speciaal voor je shoppingpagina op Instagram. Denk hierbij aan content waarbij het product centraal staat. Consistentie binnen de content is belangrijk en zorgt ervoor dat de huisstijl goed tot uiting komt. Hierdoor creëer je een herkenbare stijl voor jouw merk en producten. Instagram-gebruikers houden daarnaast van een kleurrijke tijdlijn. Kies kleuren die bij jouw bedrijf en producten passen. Het is ook erg interessant om te variëren met diverse beeldvormen van je producten, zoals close-ups en flat-lays (foto’s van boven).

Goede voorbeelden

Om bovenstaande tips tastbaarder te maken, geef ik 3 voorbeelden van bedrijven die zich product tagging helemaal eigen hebben gemaakt en de producten daarbij op een inspirerende manier in beeld brengen.

Rico Moda

Een mooi voorbeeld is herenkledingzaak Rico Moda. Het bedrijf maakt doelgerichte content met zijn producten in de hoofdrol en speelt daarbij goed met kleur en het soort beeld.

product tagging Instagram Rico Moda

Ziengs

Schoenenwinkel Ziengs varieert sterk met hoe producten in beeld worden gebracht. Daarbij maakt het merk gebruik van influencers. De producten worden op een originele manier geshowd door influencers en deze content deelt Ziengs op zijn beurt weer op de eigen tijdlijn, waarbij de producten getagd worden.

product tagging Instagram Ziengs

Mac Cosmetics

In veel andere landen is product tagging op Instagram al langer mogelijk. Mac Cosmetics maakt sinds september 2017 gebruik van de tool. Een inspirerende, kleurrijke, gevarieerde tijdlijn is het resultaat!product tagging Instagram Mac Cosmetics

Blijf inspelen op groei online shopping

Online shopping blijft in 2018 booming, helemaal via smart devices. Zorg dat jouw bedrijf de nieuwste shoppingfunctionaliteiten zoals product tagging omarmt, om zo de customer journey zo soepel mogelijk te maken. En blijf je potentiële kopers inspireren met unieke, visueel aantrekkelijke content op Instagram, waarmee ze vervolgens direct jouw product kunnen kopen. Met de bovenstaande tips als handvatten maak jij straks optimaal gebruik van product tagging op Instagram!

Lees ook het vervolg op dit artikel: Haal meer uit Instagram Shopping met meetbare links & data