Online advertising

Haal meer uit Instagram Shopping met meetbare links & data

0

Wil je graag los gaan met Instagram Product Tagging, maar heb je issues met het krijgen van een goedkeuring? Of ben je al een tijdje bezig en wil je weten hoe je andere kanalen kunt verrijken met data vanuit Instagram Product Tagging? Hoe pak je dit aan? 

Voordat je aan de slag kunt gaan met Instagram Product Tagging, moet je eerst de goedkeuring hiervoor krijgen van Instagram. Het installeren van alle onderdelen voor de goedkeuring loopt niet bij iedereen even vlekkeloos, omdat er veel dingen zijn waar je rekening mee moet houden. Ik geef vijf tips:

1. Koppel al je bedrijfsaccounts

Is jouw Instagramprofiel omgezet tot een bedrijfsprofiel? Zorg er dan voor dat alles onderling gekoppeld is. Koppel je Instagramprofiel aan je Facebookpagina. Dit kan in de Instagram-app bij instellingen → account → gekoppelde accounts.

gekoppelde accounts instagram

2. Instagramaccount toevoegen aan businessmanager

Een heel erg belangrijke stap is het toevoegen van je Instagramaccount aan de businessmanager van Facebook. Je kunt het Instagramaccount toevoegen via bedrijfsinstellingen. Hier voeg je het Instagramaccount toe met de inloggegevens. Wanneer dit niet gekoppeld is, zal de functie Product Tagging niet beschikbaar worden.

3. Productfeed op naam van pagina

Als alle koppelingen in orde zijn, maak je een productfeed aan in bijvoorbeeld Facebook. Dit doe je in de bedrijfsmanager via middelen → catalogi. Het is van groot belang dat de catalogus eigendom is van de bedrijfspagina. Wanneer de catalogus op de naam staat van een externe partij, bijvoorbeeld een agency, gaat het namelijk niet werken en zal de goedkeuring voor Instagram Shopping niet plaatsvinden. Om erachter te komen of de catalogus in het juiste beheer is, check je in de businessmanager bij catalogi het kopje ‘Eigendom van’.

4. Klaar voor de goedkeuring?

De goedkeuring gaat in principe automatisch, als alle instellingen goed staan. Een goedkeuring kan tot 1,5 week duren. Wanneer een goedkeuring langer duurt dan dit, is het handig om zelf actie te ondernemen. Je kunt contact opnemen met Facebook via bijvoorbeeld e-mail.

Consequent producten taggen

Zorg dat je de producten altijd tagt, zodat mensen niet meer op de website of via Google op zoek hoeven te gaan naar je product. De kans dat mensen op dat moment afhaken is dan veel groter. Tag dus consequent alle producten die zichtbaar zijn in de feed. Je kunt ook oude posts taggen, maar let op dat je niet personen èn producten tegelijkertijd kunt taggen.

Maak Product Tagging meetbaar

Ben je onderhand al lekker consequent producten aan het taggen, maar ben je benieuwd wat dit nou daadwerkelijk oplevert? Tot nu toe is het binnen Instagram niet mogelijk om de resultaten van Product Tagging te exporteren. Er is alleen een mogelijkheid om de resultaten van Product Tagging via smartphone te bekijken in de Instagram-app. Omdat het aantal kliks op producten vanuit Instagram Product Tagging veel relevante informatie herbergt, is het heel erg interessant om Instagram Product Tagging meetbaar te maken. Bezoekers komen via product tagging op de website, wat via Google Analytics gemeten wordt.

resultaten product tagging instagram

Aparte feed met trackingcodes

Allereerst creëer je een aparte feed voor Instagram Product Tagging, die ook alleen daarvoor gebruikt wordt. In de vervolgstap ga je namelijk UTM’s meegeven, die alleen gelden voor Instagram Product Tagging. Wanneer je dezelfde feed ook voor Facebook Shopping gebruikt, gaan de metingen door elkaar lopen.

Trackingcodes meegeven aan product-URL

Om het verkeer vanuit Product Tagging meetbaar te maken wil je graag trackingcodes meegeven aan de feed. Dit kan aan de hand van UTM’s. UTM’s voeg je toe aan de productfeed, zodat je het verkeer kunt meten in Google Analytics. UTM’s plak je achter de URL van ieder product in de feed. UTMs bevatten normaal gesproken de source (Instagram), het medium (shoppable), campaign (Instagram product), een term (titel van het product) en content (id van het product).

Voorbeeld van UTM: https://www.imps-elfs.com/baby-50-104/8/longsleeve/?utm_campaign=Instagram-Product&utm_content=2250602-0403-068&utm_source=Instagram&utm_medium=Shoppable&utm_term=Imps%26Elfs+Longsleeve&number=1172456-0102-555

Je kunt de UTM handmatig meegeven aan de feed, alleen dit is erg veel werk. Je kunt het beste gebruik maken van een feed-managementtool, zoals Channable. Via het programma Channable (zie afbeelding) kun je eenvoudig een UTM meegeven, waarbij de waarden ‘term’ (titel van het product) en ‘content’ (id van het product) dynamisch bepaald worden per product.

Instagram Product Tagging in Google Analytics

Instagram Product Tagging in Channable

Na enkele dagen zie je in Google Analytics (bron= Instagram, medium=Shoppable) exact terug welke producten zijn aangeklikt. Je kunt zelfs zien hoeveel er geconverteerd is aan de hand van Instagram Product Tagging of dat Instagram Product Tagging een belangrijk touchpoint was voor een conversiepad.

Data inzetten voor andere kanalen

Gebruikers die op de producten geklikt hebben via Product Tagging en zo op de website terecht zijn gekomen, hebben een hogere mate van betrokkenheid bij het product. Deze gebruikers vang je op in een doelgroep en deze doelgroeplijst zet je dan in bij andere kanalen, zoals bij Google Shopping of SEA. Op deze manier maak je op een slimme en vernieuwende manier gebruik van data vanuit Instagram.

Google Shopping-campagnes verrijken

Exporteer de productdata (zoals product ID) vanuit Google Analytics en creëer hiermee een aparte Google Shopping-feed. Producten die veel zijn bekeken vanuit Instagram, krijgen een hogere prioritering in de Shopping-campagnes. Daarnaast kies je ervoor om vanuit een RLSA-shoppingcampagne deze gebruikers opnieuw te benaderen met eerder bekeken producten. Bij RLS- campagnes worden remarketinglijsten voor zoekadvertenties ingezet, waarmee de campagne met zoekadvertenties aangepast wordt voor mensen die jouw website al eerder hebben bezocht. Je target hiermee dus alleen op mensen die bekend met jouw merk of bedrijf zijn en geen andere doelgroep. RLSA zet je in voor searchgerelateerde campagnes zoals SEA & Shopping. Nu kan een branded zoekterm andere shoppingresultaten bevatten voor gebruikers die actief producten hebben aangeklikt vanuit Instagram.

Voorbeeld van de funnel:

Instagram Product Tagging → klikt op product → bezoekt webshop in Instagram-app → op zoek naar product via Google → retargeting via Google Shopping & hoge prioriteit Google Shopping → conversie op landingspagina → einde funnel.

Voordelen

Als je de data inzet voor je Shopping-campagne, zal de CTR (clicktroughrate) stijgen. Ookis er een grote kans dat er een stijging te zien is in het conversiepercentage van de Shopping. Verder kunnen de kosten per klik afnemen.

Speel in op de ontwikkelingen in online shopping

Online shopping blijft ook in 2019 ontwikkelen. In maart werd de nieuwe feature ‘Instagram Checkout’ gelanceerd, waarbij de gebruiker via Instagram producten kan kopen. Op dit moment is de nieuwe feature alleen nog beschikbaar bij grote bedrijven in de USA. Het is nog niet zeker of deze functionaliteit naar Europa komt, maar als deze komt is het goed om hier helemaal klaar voor te zijn: zorg dat jouw bedrijf de basis op orde heeft voor Product Tagging. Fix de goedkeuring, tag producten consequent en maak het jouw potentiële klanten zo makkelijk mogelijk!