Online marketing

Waarom UTM-tags een onmisbaar onderdeel zijn van je marketingstrategie

0

Stel je draait als marketeer een campagne, maar je hebt geen idee wat voor resultaat je met de campagne boekt op je website, dan is dat een probleem. Want hoe bepaal je waar jouw focus en budget dan naartoe moeten om in de toekomst betere resultaten te genereren? UTM-tags geven je de informatie die je hiervoor nodig hebt. Ze leveren je inzicht op in je campagneresultaten en maken je beslissingen voortaan datagedreven. In dit artikel lees je meer over UTM-tags en hoe die jou als marketeer verder helpen.

UTM-tags zijn kleine stukjes code die aan de link van een website worden toegevoegd om informatie te verzamelen over hoe bezoekers je website hebben gevonden. Wanneer je wil weten welke verkeersbronnen, campagnes of zoekwoorden het meest effectief zijn, werk je met UTM-tags. De data die je genereert met je UTM-tags kun je vervolgens weer uitlezen in Google Analytics.

Wat zijn UTM’s en waar staat dit voor?

UTM-tags staan voor “Urchin Tracking Module”-tags. Urchin was de naam van een softwarebedrijf dat in de jaren 1990 door Google werd overgenomen. De software van Urchin werd gebruikt om websiteverkeer te analyseren en te rapporteren. UTM-tags zijn ontwikkeld door dit bedrijf en zijn bedoeld om informatie te verzamelen over hoe bezoekers een website hebben gevonden. Voor marketeers zijn de tags handig om marketingstrategieën mee te verbeteren.

Waar gebruik je UTM-tags niet voor?

UTM-tags zijn bedoeld om informatie te verzamelen over hoe bezoekers een website hebben gevonden. Ze zijn dus niet bedoeld om direct invloed te hebben op resultaten, maar voorzien jou als marketeer van inzicht. Zet UTM-tags dus niet standaard in je URL en zet ze niet in de titel of descriptions.

Hoe gebruik je UTM-tags in je advertenties?

UTM-tags kunnen gebruikt worden in Google Ads, Facebook Ads en op alle andere plekken waar je adverteert om informatie te verzamelen over hoe bezoekers een website vinden via een advertentie. En over welke advertenties het meest effectief zijn.

Om UTM-tags te gebruiken, moeten ze worden toegevoegd aan de link die naar de website leidt vanuit de advertentie. Dit kan gedaan worden door de UTM-tag aan het einde van de link te plakken. Als iemand op de advertentie klikt en naar de website gaat, kan de marketeer zien dat de bezoeker via die specifieke advertentie naar de site is gekomen.

Op basis hiervan kan de marketeer beslissen welke advertenties het meest effectief zijn en welk minder goed presteren. Vervolgens kun je hier actie op ondernemen. Bijvoorbeeld door minder effectieve advertenties te verwijderen of te wijzigen, of door meer budget toe te kennen aan de advertenties die wel goed presteren.

Ook kan je op zoekwoordniveau UTM-tags instellen. Je ziet dan nog beter via welke zoekwoorden bezoekers op je website zijn gekomen en welke resultaten daaruit komen.

Hoe maak je UTM tags?

Er zijn verschillende manieren om UTM-tags te maken, afhankelijk van de specifieke behoeften van de marketeer. Een eenvoudige manier om UTM-tags te maken is door gebruik te maken van een online tool, zoals de Google Analytics URL-builder.

Om een UTM-tag te maken met de Google Analytics URL-builder, volg je de volgende stappen:

  1. Ga naar de Google Analytics URL-builder-pagina.
  2. Voer de URL van de website in waarvoor je de UTM-tag wilt maken.
  3. Voer de bron, het medium en de campagne in voor deze UTM-tag. Deze gegevens zijn afhankelijk van je doelstellingen en kunnen bijvoorbeeld de naam van een website of social media-kanaal zijn, of het specifieke doel van een campagne.
  4. Kopieer de gegenereerde UTM-tag en plak deze aan het einde van de link die naar de website leidt.

Staan je campagnes live? Dan kun je als je de resultaten gaat analyseren in Google Analytics, op basis van campagnes, bron en kanalen zien wat bezoekers op je website hebben gedaan. Let wel goed op dat je 1 standaard aanhoudt in je UTM-tags. Wanneer je bijvoorbeeld bij source Linkedin, Linked in en linkedinads invult bij verschillende advertenties, worden de resultaten ook gesplitst. Hoe scherper je dit regelt en aanhoudt, hoe beter je data verzamelt!

3 voorbeelden van UTM-tags

Hoe kan je UTM-tags in de praktijk inzetten? Ik geef je 3 voorbeelden.

1. In-store advertenties met QR-code

Ik zie veel winkels en zaken die gebruik maken van narrowcasting. Er staat een schitterende advertentie die continue voorbij komt met een aanbieding voor het assortiment of dienst. Zeker in de avond knallen deze aanbiedingen er mooi uit in het donker. Maar heb jij wel enig idee wat dit voor jouw bedrijf doet? In dit geval zijn UTM-tags een hele mooie oplossing. Wanneer jij namelijk een QR-code toevoegt aan je advertentie en je plaatst daar een link achter met UTM-tags, dan zie jij in Google Analytics hoeveel bezoekers jouw advertentie in de winkel oplevert. Op die manier krijg je inzicht in je offline campagne-middelen.

2. Proposities testen met UTM-tags

Draai jij met Google Ads advertenties en wil je weten welke messaging het best werkt en converteert? Door UTM-tags in te zetten, krijg je dit voor elkaar. Je kunt namelijk ook campaign content toevoegen. Hierdoor maak je inzichtelijk welke content het best werkt.

3. Offline promotiematerialen

Ik kom nogmaals terug op het stukje offline. Want er valt niet alleen ongelofelijk veel winst te behalen bij de advertenties in de winkels, maar ook in tijdschriften, geurhangers, relatiegeschenken, kaartjes, klantpassen, de doos waarin je product zit – noem het maar op. Elk touchpoint dat je doelgroep heeft, zou in principe meetbaar gemaakt kunnen worden door een QR-code en UTM-tags te combineren. Wees je bewust van wat je allemaal uitstuurt en waar je geld aan uit geeft – als je slim meet, kun je ook betere beslissingen maken.

Tot slot!

Als online marketeer ben ik een enorme fan van meetbaarheid. Bedrijven opschalen doe je door slimme datagedreven beslissingen te nemen. UTM-tags helpen je hier ontzettend goed bij. Het is gratis en een kleine moeite om te gebruiken. Wanneer jij dit gaat instellen, zal je de impact van touchpoints beter gaan begrijpen, waardoor jij slimmere keuzes gaat maken. Wacht dus niet langer en ga ermee aan de slag!