Algoritme-veranderingen bij Instagram: delen & opslaan zijn het nieuwe liken

Algoritme-veranderingen bij Instagram: delen & opslaan zijn het nieuwe liken

Merk jij dat je Instagram-posts ineens minder presteren? Dat is geen toeval: Instagram heeft het afgelopen jaar flink wat veranderingen doorgevoerd.

Wat zijn de recente veranderingen op Instagram?

Instagram kondigde op 30 april 2024 aan dat niet alleen grote accounts een groot bereik krijgen, maar dat alle accounts een eerlijke kans moeten krijgen. Door de rangschikking van content aan te passen, willen ze het ook mogelijk maken voor kleinere accounts om te groeien. Daarbij gaf Instagram aan dat likes en volgers minder belangrijk zullen worden.

Op 18 oktober 2024 maakte Instagram-CEO Adam Mosseri bekend dat carrousel-posts met muziek het meeste bereik genereren op Instagram. Dit is bijzonder, omdat sinds Instagram op 5 augustus 2020 Reels heeft geïntroduceerd, dit de belangrijkste focus was.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Adam Mosseri (@mosseri)

Op 22 januari 2025 lanceerde Adam Mosseri een videoserie op Instagram, waarin hij contentmakers stap voor stap uitlegt hoe het algoritme echt werkt. In zijn eerste video vertelt hij dat de drie belangrijkste signalen voor een goede positie in het algoritme kijktijd, likes en delen zijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Adam Mosseri (@mosseri)

Delen is een belangrijk aspect in het Instagram-algoritme

Het feit dat ‘delen’ een belangrijk aspect is in het Instagram-algoritme, is goed te begrijpen. Mensen delen vooral content die waardevol is, waaraan ze zich kunnen relateren en die leerzaam of grappig is. Dit helpt bij het opbouwen van een community binnen de app. Bovendien liken mensen tegenwoordig minder, maar sturen ze vaker interessante of leuke posts door naar vrienden.

Alleen in Europa kunnen deze statistieken door wetgeving niet gemeten of gevolgd worden. Hierdoor kunnen wij niet zien of onze content wordt gedeeld, en daarmee ook niet direct de impact hiervan op onze statistieken binnen het algoritme meten.

Wat is de impact van deze veranderingen?

Naar aanleiding van al deze veranderingen was ik benieuwd naar twee dingen: kun je met een nieuw account echt sneller organisch groeien? En welke interacties zijn het belangrijkst voor een groot bereik?

Eind oktober ben ik daarom een nieuw Instagram-account gestart, waarop ik alleen memes deel. Om zo puur mogelijke statistieken te verkrijgen, heb ik niemand over dit account verteld. Dit experiment leverde veel interessante inzichten op over hoe het Instagram-algoritme werkt. Deze wil ik graag met jullie delen.

inzicht in Instagram Reels

Wat valt er op?

Wat opvalt, is dat de eerste reel 3,2k views en 138 likes heeft en 9 keer is opgeslagen. Daarnaast is de reel gemiddeld voor 49% bekeken.
De tweede reel heeft 2,5k views, 161 likes en is 3 keer opgeslagen. Deze reel is gemiddeld voor 61% bekeken.

Op basis van deze en andere statistieken die ik heb bijgehouden op verschillende Instagram-accounts, zou ik zeggen dat opslaan momenteel het belangrijkste is voor een groot bereik. Ik vind het interessant dat Instagram hierover nog weinig heeft gecommuniceerd.

Als ik dit vergelijk met Adam Mosseri’s aankondiging dat kijktijd, likes en delen de belangrijkste factoren zijn voor een groot bereik, zie ik dat niet direct terug in mijn statistieken. Ik vraag me daarom af of dit een verandering is die nog wordt uitgerold.

Wat mij verder opviel, is dat ik relatief eenvoudig een groot bereik kon creëren zonder afhankelijk te zijn van volgers. Wel merkte ik dat ik meer dan tien posts nodig had voordat ik bereik begon te genereren.

Instagram past zich aan het veranderde gebruik van de app aan

Ook Social Media Today merkte dit op. Zij stellen dat Instagram inspeelt op de veranderende manier waarop gebruikers de app gebruiken. Gebruikers vertrouwen nu meer op het algoritme om relevante content te ontdekken, in plaats van te kijken naar wie ze volgen of wat ze liken. Als mensen meer vertrouwen op het algoritme, worden wij als makers afhankelijker van datzelfde algoritme om ons bereik te maximaliseren.

Alles bij elkaar genomen, lijkt Instagram zich meer te richten op waardevolle content die gebruikers vasthoudt of laat terugkeren naar de app. Dit kan gunstig zijn voor ons, contentmakers. Hoe waardevoller onze content is, hoe groter de kans dat deze wordt gezien, ongeacht het aantal volgers. Wat mij betreft een kans voor ons allemaal om creatiever en authentieker te zijn.

Tips voor creatieve en authentieke content

Wellicht denk je: interessante conclusie, Julia, maar waar begin ik? Hieronder heb ik een paar tips op een rij gezet voor het maken van creatieve en authentieke content:

  • Maak je content persoonlijker, bijvoorbeeld door het delen van behind-the-scenes-materiaal of een tone of voice die echt bij jou past.
  • Focus minder op professionele, perfecte content en meer op imperfecte, authentieke content.
  • Instagram-gebruikers vragen zich vaak af: what’s in it for me? Maak content waarbij je in gedachten houdt: wat hebben mijn (potentiële) volgers of kijkers eraan?
  • Probeer content te maken waar mensen zich mee kunnen identificeren, emoties bij voelen of om kunnen lachen.
  • Speel in op trends, maar pas ze aan jouw (merk)identiteit en stijl aan.
  • Heb plezier tijdens het maken van je content. Dit straalt door in de posts en maakt het proces ook leuker.

Een paar goede voorbeelden hiervan zijn HEMA, SkinnyDip London en Kino Rotterdam. Ik kijk altijd naar deze accounts voor inspiratie.

inspirerende Instagram-accounts van Hema, Skinnydiplondon, kinorotterdam
Alle drie blijven zij trouw aan hun merkidentiteit, terwijl ze trends telkens ombuigen naar iets dat perfect bij hun merk past. Ze blijven verrassen met creatieve en verfrissende content die nergens anders te vinden is.

Experimenteer lekker met Instagram en heb plezier in het maken van content binnen een duidelijke merkidentiteit. Of je nu een groot of klein account hebt, de sleutel tot succes ligt in authentieke, waardevolle content die mensen raakt, inspireert of laat lachen.

Blijf creatief, blijf trouw aan je eigen stijl en zie deze veranderingen niet als een obstakel, maar als een kans om op te vallen. Wie weet wordt jouw volgende post wel dé inspiratiebron voor anderen.

Blog