Toekomstbestendige events met impact? 3 onmisbare trends

Toekomstbestendige events met impact? 3 onmisbare trends

Hoe digitaler ons leven, hoe groter ons verlangen naar échte verbinding. Geen wonder dat live events nu meer dan ooit springlevend zijn. Want juist daar ontstaan de momenten en gesprekken die je niet kunt regisseren. Tegelijkertijd veranderen de verwachtingen van bezoekers. Alleen passief luisteren? Daar nemen ze geen genoegen meer mee.

Wat maakt een evenement of congres in 2025 (en daarna) wél impactvol? Van storytelling tot slimmer organiseren met AI: deze trends mag je volgens de ervaren experts van Jaarbeurs niet missen.

1. Unieke beleving op maat

Bezoekers willen niet alleen leren en netwerken, maar ook voelen en ervaren. Een paar uurtjes ‘ontsnappen’ aan de dagelijkse hectiek. Focus daarom meer dan ooit op de beleving, zowel inhoudelijk als emotioneel. Wat je doel ook is.

Een goede en unieke beleving verbindt en werkt aanstekelijk, zeker als je bezoekers actief betrekt. Gebruik idealiter formats die uitnodigen tot meedoen, zoals interactieve workshops, live polls en leuke challenges. Aha-momenten, lachsalvo’s en andere (gedeelde) ervaringen gegarandeerd.

Die interactie kan trouwens niet vroeg genoeg beginnen. Wacht dus niet tot het event zelf, maar geef bezoekers vooraf al iets te doen. Zoals meedenken over het programma, netwerken met experts of exclusieve content bekijken. Je versterkt op deze manier al vóór de grote dag de betrokkenheid en het community-gevoel.

Wat ook goed blijft hangen? Boeiende verhalen die persoonlijk, herkenbaar en oprecht zijn. Met goede storytellers op het podium verdiep je de connectie met het publiek en wordt complexe informatie beter toegankelijk. Verruil standaard PowerPoint-presentaties daarom met sterke (visuele) storytelling. Het liefst vandaag nog.

event presentatie jaarbeurs

Fotograaf: MichielTon.com

Maak de beleving tot slot zo (hyper)persoonlijk mogelijk. Bijvoorbeeld met een keuzeprogramma op basis van interesses of niveau. Of met gepersonaliseerde content. Op deze manier speel je nóg beter in op de verschillende behoeften, verwachtingen en doelen. En vergroot je de kans op actie achteraf.

2. Duurzaam en inclusief organiseren

Een evenement weerspiegelt de identiteit van je organisatie. Bezoekers, partners en sprekers willen weten waar je voor staat en hoe je naar deze waarden handelt. Goede reden om te kiezen voor duurzaamheid en/of inclusiviteit. Dat maakt je geloofwaardig en relevant, zeker nu maatschappelijke impact steeds zwaarder meeweegt.

Verder kijken dan je eigen succes versterkt tegelijk je merkwaarde en reputatie. Wie zich actief bezighoudt met deze thema’s wordt sneller vooruitstrevend genoemd. Je hebt ook een grotere kans op positieve publiciteit en langdurige relaties (met partners en bezoekers die ook duurzaam ondernemen bijvoorbeeld).

Een ‘groen’ event opzetten? Kies voor een locatie met een duurzame certificering (zoals Green Key), hergebruik badges en decoraties of bied een vegetarische of seizoensgebonden lunch aan. Stimuleer bezoekers om met de trein, bus of fiets te komen. Eventueel met een speciale combi-ticket.

Inclusiviteit is minstens zo belangrijk. Zorg dat elke bezoeker altijd mee kan doen, ongeacht budget, beperking of achtergrond. En dat iedereen zich welkom, gehoord en gerespecteerd voelt. Inclusieve en toegankelijke taal helpt daarbij, maar denk ook bewust na over wie er op het podium staat en welke verschillende perspectieven je uitlicht. Zo zorg je voor nóg rijkere inhoud en beleving.

presentatie persoon in rolstoel

Fotograaf: MichielTon.com

3. Slimmer werken met AI

Een extra paar (slimme en snelle) handen is nooit verkeerd. Zeker als je een congres, beurs of ander evenement organiseert. Met AI heb je een echte expert en doener in huis, een die zelfs 24/7 beschikbaar is. Veel organisaties plukken daar nu al de vruchten van. Hoe je AI onderdeel maakt van je eigen strategie? Door het in elke fase als ultieme versterker in te zetten.

Vooraf: AI kan in de voorbereidingen helpen bij uitgebreide doelgroep- en marktanalyses, het formuleren van SMART-doelen en het personaliseren van save the dates. Tools als ChatGPT of Copilot kunnen verschillende scenario’s doorrekenen op basis van eventuele eerdere edities.

Tijdens: versterk de beleving met persoonlijke aanbevelingen en match-suggesties (op basis van bezoekersprofielen). Zet AI-chatbots in voor snelle hulp bij vragen over het programma. Of word inclusiever met automatische live vertaling en ondertiteling.

Na afloop: van persoonlijke recaps tot het halen van inzichten uit enquêtes, reviews of chats. Maar ook handig voor hergebruik van content: AI kan sessies omzetten in blogs, whitepapers of social posts.

presentatie event

Fotograaf: MichielTon.com

AI werkt overigens het beste in combinatie met een duidelijke strategie en menselijke regie. Laat je dus niet volledig leiden door algoritmes, maar zet je menselijke creativiteit, intuïtie en empathie in. Let daarnaast op zaken als datakwaliteit, privacy regels en ethiek. Als je dat doet, haal je échte waarde uit de ongekende toepassingen van AI.

Toekomstbestendige events organiseren?

Wil je graag slimme en toekomstbestendige keuzes maken voor jouw eigen events, maar niet zeker waar te beginnen? De eventmanagers van Jaarbeurs denken graag met je mee over de invulling en details van jouw eerste óf volgende editie. Ga naar jaarbeurs.nl/organiseren voor meer informatie en onze brochure.

Blog