Is de aarde plat?

0

[[image:wereldbol_copy1.jpg::right:1]]Ooit dacht men dat de aarde plat was. Inmiddels weten we wel beter, maar een nieuwe discussie komt op: virtueel kan ook alles en een nieuwe platte aarde dient zich aan. Interessant is de link tussen de platte wereld en de oplossing van social communities die Thomas L. Friedman schetst. In het VINT-symposium van 13 juni a.s. zal hieraan volop aandacht worden besteed.

[[image:earth-not.jpg::left:1]]Ze bestaan nog: mensen die geloven dat de aarde plat is. Volgelingen van Samuel Birley Rowbotham bijvoorbeeld. Hij begon in 1849 met een klein pamflet, en eindigde met een organisatie: ‘The Flat Earth Society’. Charles Johnson, de laatste president van deze beweging, had zo’n 3.000 gelovigen in zijn club. De aarde zou er uitzien als de vlag van de verenigde naties: de noordpool in het midden en de rest er omheen. De vlag werd zelfs als bewijs aangevoerd dat hij het bij het rechte eind had. [afbeelding links: ‘de aarde is niet rond’]  

Johnson stierf in 2001 en de Flat Earth Society is nu op sterven na dood. [[image:flat-earth.jpg::left:0]]Maar sinds het nieuwe boek van drievoudig Pulitzerprijswinnaar Thomas Friedman, mag het weer gezegd worden: ‘The world is Flat’. En zo krijgt de term ‘Flatearther’ een nieuwe betekenis. Flatearthers geloven dat de fysieke aarde plat is en dat is gelijk komen te staan met debiel en achterlijk: mensen die star vasthouden aan eigen denkbeelden, die niets met wetenschap te maken willen hebben. De moderne flatearther gelooft dat de virtuele aarde plat is. Fans van Thomas Friedman bijvoorbeeld. 

Virtueel kan alles. Een platte wereld bestaat dus. Computers, de pc en software zijn de veroorzaker van die wereld. Onze ronde aardbol wordt plat dankzij informatietechnologie. Friedmans kwartje viel in een gesprek met Nandan Nilekani, CEO van Infosys. Nilekani sprak de zin ‘Tom, the playing field is being leveled’. En daarmee doelde de IT-outsourcer op de consequenties van computers op mondiale competitie: alles dat door een draadje kan, kan worden geoutsourced. Friedman vertaalde de virtuele ‘level playing field’ naar ‘flat’. En zo ontstond zijn theorie over de platte aarde. 

Het liefst zou nu hier een verhandeling volgen hoe de theorie precies in elkaar steekt. Probleem is dat Friedman 500 pagina’s gebruikt voor zijn eigen definitie van een platte wereld. En discussies over definities zijn saai. Ik hou het op dit lijstje van Friedman – zonder commentaar – dat de platter wordende wereld veroorzaakt:

[[image:friedman_copy1.jpg::left:0]]1. Fall of Berlin wall

2. Netscape goes public

3. Work flow software

4. Open-sourcing

5. Outsouring

6. Offshoring

7. Supply chaining

8. Insourcing

9. Informing (google, knowledge networks)

10. Amplifying technologies (wireless)

AU! De aarde is plat

Mensen als u en ik moeten zich hierom zorgen maken. Als we ‘touchable’ zijn, en dat betekent vatbaar voor de gevolgen van platmaker nummer 6 ‘offshoring’, gaat onze baan er aan. Een plattere aarde betekent dat we meer moeten, flexibeler moeten worden. Zie de prachtige VPRO-documentaire ‘De Flexmens’ die touchable en untouchable als thema heeft.

Bedrijven moeten zich zorgen maken. Zij moeten alles doen om wendbaarder te worden en lucht te creëren om te kunnen innoveren. Alles de deur uit dat afleidt van de kernactiviteiten. Samenwerken is het toverwoord. En landen en regio’s? Tja, pijnlijk voor Afrika, want dat mist de tools en de broodnodige internetconnectie. Amerika blijft sukkelig achter bij de scholing en de ambitie van Chinezen en Indiërs. En zo eindigt de platte wereld met ellendigheid, hel en verdoemenis.  

De remedie: social communities 

Er is hoop, er is een oplossing. Ik hou het bij de woorden van Friedman, die spreekt over ‘Imagination’ en over ‘social formation’, over ‘narratives’ en over Ebay. Zelfsturende organisaties als Ebay en sociale netwerken zijn de oplossing. En dat is prachtig nieuws natuurlijk. Niet alleen voor blogactivisten of de moderne arbeider die het zo’n beetje wel gehad heeft met de klassieke organisatie. Er moeten verhalen verteld worden, hoop gegeven. De Amerikaanse droom moet luidkeels worden bezongen.

Mooi ook dat zo’n technologische determinist als Thomas Friedman aan het einde een wending maakt. Hij schetst een sociale context waarbinnen globalisation 3.0 het beste gedijt. Friedman gelooft zo sterk hier in, dat hij al een mooi voornemen heeft: zijn eigen boek open-sourcen en iedereen mee laten bouwen aan de volgende versie.

Symposium Is de wereld werkelijk plat?

Dankzij internet vervagen grenzen in adembenemend tempo. De wereld wordt één groot dorp. Deze ‘vervlakking’ stelt ondernemingen voor compleet nieuwe uitdagingen. Maar dooddoeners over globalisering vormen een wankele basis voor een succesrijke strategie. Vandaar een diepgaande discussie over dit belangrijke onderwerp op het ViNT-symposium 2006: Is de wereld werkelijk plat?

‘We hebben zitten slapen’ zegt Friedman in zijn bestseller ‘The World is Flat’.. Internet ruimt alle obstakels op en nu vallen wij ten prooi aan de toenemende kracht van lagelonenlanden. Nee, zegt John Gray, hoogleraar European Thought aan LSE, de London School of Economics. De wereld wordt hoogstens kleiner, want verschillen worden alleen maar duidelijker. Het is ongelofelijk naïef en gevaarlijk om globalisering puur technologisch te determineren.

Hoe zit het nu eigenlijk? Het symposium ‘Is de wereld werkelijk plat?’ biedt de broodnodige reflectie. De werkelijke betekenis van globalisering voor Europa, Nederland, en organisaties komen op deze dag ter tafel, inclusief handvatten van Forrester-analist Navi Radjou om richting te geven aan de ontwikkeling van uw eigen informatievoorziening. Radjou en Gray bijten de spits af en de andere sprekers voegen verfrissende inzichten toe aan het verhaal. Luister naar verschillende visies, stel uw vragen, maar vorm vooral ook uw eigen mening.

VBINT is gestart met een speciale blog https://globalisering.sogeti.nl in het kader van deze trend en het symposium. Hetsymposium vin dt plaats op 13 juni 2006 in de Beurs van Berlage in Amsterdam en het programma is zowel te bekijken als te downloaden (pdf). Ben je geïnteresseerd, dan kun je je op de VINT-symposium pagina inschrijven.

Menno van Doorn is Manager Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van Sogeti.