How to

Reportage: Monique van Dusseldorp over KijkersTV

0

[[image:kijkerstv.jpg::right:1]]Afgelopen woensdag vond het laatste Immovator Cross Media Café van dit jaar plaats. In een afgeladen volle Studio 22 (300 deelnemers!) op het Mediapark in Hilversum presenteerden negen sprekers hun kijk op consumer generated video content oftewel KijkersTV. In een korte serie artikelen zal ik hier op Frankwatching aandacht besteden aan de beste presentaties van deze middag. Vandaag allereerst het openingsverhaal van Monique van Dusseldorp.

KijkersTV

Monique van Dusseldorp, verantwoordelijk voor de samenstellng van het programma van deze dag, heeft haar eigen prestatie eveneens de titel KijkersTV meegegeven.

[[image:monique1.jpg::center:1]]

Ze opent haar verhaal met de video van Pom en Kelly, twee 15 jarige Nederlandse meisjes die meededen aan een Google-Idols wedstrijd en vervolgens wonnen met 200.000 stemmen voor. Vijftien jaar oud en 200.000 fans! Dankzij ‘user generated video content’. Kijkers produceren, distribueren, en programmeren door hun keuzes.

Monique maakt een vergelijking tussen foto’s en video, de ontwikkelingen laten zien dat wat er eerst met foto’s gebeurde, nu ook met video aan de gang is. Mensen maken iets mee, bijvoorbeeld de begrafenis van de paus, en zetten hun foto’s en filmpjes meteen online. Voor foto’s gebeurt dat bijvoorbeeld op Flickr, een va de grootste sites op dit gebied (en we weten dat in dit spel de omvang een factor van belang is). Je gebruikt zulke sites om foto’s te delen, bijvoorbeeld met vrienden en familie. Maar als je de foto’s niet achter een paswoord zet, dan kan in principe de hele wereld meekijken.

Flickr biedt een instant overview van wat je vrienden en vijanden doen: waar ze zijn en wat ze meemaken. Je kunt gemakkelijk elkaars foto’s in de gaten houden of spelletjes met elkaar spelen. Maar je ziet ook hele vreemde themakanalen ontstaan, zoals de groep die foto’s maakt van lege stoelen. Een groep, League of the Empty Chair, waar toch maar liefst 2.000 mensen lid van zijn. Of ruim 4.000 leden van de groep ‘foto’s van wat er in je tas zit’ (What’s in your bag?‘). Dit soort thema’s, de thema’s die mensen samen verzinnen en ontwikkelen, lijkt helemaal niet op de thema’s zoals we ze van themakanalen kennen.

Rond foto’s van gebruikers ontstaan ook weer allerlei nieuwe diensten, zoals fotografeer alles dat je eet en krijg advies van een diëtiste. En Scoopt helpt je om je foto- of videomateriaal te verkopen aan de pers (vooral krant en tv).

Video responses

Bij videofilmpjes doet zich hetzelfde fenomeen voor, maar iets dat werkelijk nieuw is bij online videodiensten, dat zijn de ‘video responses’. Het gaat niet alleen om het plaatsen van een video en het vinden van een publiek voor zo’n video. Er komt echt een ‘video’-taal tot stand, kijk bijvoorbeeld maar eens naar de video van de band OK Go en de ‘antwoorden’ die geplaatst worden.

[[image:okgo.jpg::center:1]]

Van het aandoenlijke video-antwoord van twee tienermeisjes (“We hebben ook zo’n ding thuis, mar dat is er maar één en die staat in de badkamer”), via de swingende LEGO-poppetjes tot de humoristische versie met een rennende garnaal. Of de kantoorjongens dansend op het dak. Uiteindelijk heeft OK Go op Google ook een danswedstrijd opgezet. De acties die in sommige video’s getoond worden, worden nagedaan en online gezet en vervolgens weer bekeken.

Dat gebeurde bijvoorbeeld ook met het ‘Mentos’-filmpje. Als je Mentos-snoepjes in Cola-flessen doet, gaan ze bruisen en spuiten. Zo’n wedstrijdje levert dan 149 video’s op. Dat imitatiegedrag wordt niet alleen losgelaten op leuke onderwerpen, maar ook op slechte zaken. Zo vind je op Google video talloze varianten voor het maken van een Croftybom.[[image:bomb.jpg::center:1]]

Het plaatsen van videocommentaar heeft vele varianten. Michael J Fox liet een commercial maken over het goedkeuren van wetenschappelijk medisch onderzoek naar stamcellen (in het kader van sommige ziektes). Hij kreeg commentaar op zijn video (bijna 6.000 keer) maar ook een antwoord. Een actrice die de Republikeinen steunt maakte een tegenspotje. Vervolgens maakte iemand anders weer een tegen-tegen spotje. Door de video te voorzien van een sarcastische voice-over.

Dat is overigens een veel voorkomende combinatie: bestaande video met nieuw geluid, of bestaand geluid met nieuwe video. Maar ook het verzamelen van video’s gebeurt onder vele thema;’s. Deze groep (‘Bush Sucks’) heeft al meer dan 3.600 inzendingen.

De onderwerpen worden ook steeds specifieker, net als bij fotosites. Zo is YouTube ineens een bron van allerlei kennis geworden, bijvoorbeeld in het geval van dit bijzondere verhaal uit de schaakwereld of als het gaat om het spelen van ‘classical guitar on nylon string acoustic guitar in solo, chamber, concerto, and large ensemble ssettings’.

Video formats

Sommige mensen doen iets heel nieuws met dat videoformaat. Een voorbeeld hiervan is de hele ‘Machinima’ ontwikkeling (zie ook Wikipedia). Mensen zijn bezig om nieuwe en bestaande scenes (in dit geval uit de film ‘A few good men’) te maken en gebruiken hierbij het materiaal uit video games. Vaak wordt er daarbij samengewerkt.

Andere opvallende voorbeelden zijn Noah die gedurende 6 jaar elke dag een foto van zichzelf maakt, mensen die een gedicht aan zichzelf over vijf jaar uitspreken, mensen die filmpjes maken (en delen) van wat ze in de virtuele wereld Second Life aan het doen zijn (Club Zion, Dancing) of deze oude mijnheer uit Engeland die gewoon verhalen vertelt. LonelyGirl15 werd via YouTube een heel populair iemand, maar na een tijdje werd ze ontmaskerd en kwam uit dat er een actrice achter zat (de filmpjes bleven overigens populair). Er ontstaan ook weer heel andere vormen, zoals op SingShot waar mensen hun eigen liedjes zingen (een soort Karaoke-site) en vervolgens de tools in handen krijgen om hun eigen videoclip ervan te maken.

Nieuws en de wereld

Een andere interessante categorie is nieuws. In de VS heb je zogenaamde trackers, mensen die de hele dag door politici uit het andere kamp volgen. Op die manier krijg je filmpjes van een Amerikaanse politicus die even in slaap valt of een Waalse politicus die beschonken is. “Het publiek is nooit mee weg,” aldus Monique.

Youtube is ook het perfecte medium voor ‘klokkenluiders‘. Tot voor kort moesten die via autoriteiten en de media een kanaal zoeken voor hun klacht, nu kan die gelijk aan de hele wereld gericht worden. Hier een voorbeeld van een man die geschreven aanklacht aan zijn werkgever voorleest.

Bekend werd ook een voorbeeld van bruut politiegedrag tegen een student zonder ID – vastgelegd door een medestudent. Zie voor achtergronden Community responds to Taser use in Powell. YouTube is soms ook een soort ‘Opsporing verzocht’ kanaal. Hier zoekt een bedrijf oplichters die er met dure apparatuur vandoor gingen. Kijkers reageren met tips, maar de daders zijn voorlopig nog niet gevonden, zo lijkt het.

Geld verdienen

Geld verdienen doe je uiteraard door met advertenties te werken (zie ook Dossier video advertising). Google ziet brood in advertenties aan het eind van de video. Hetzelfde doet het Britse SeemeTV. SeemeTV laat gebruikers video mobiel uploaden en daaruit wordt vervolgens een Top 10 samengesteld. Wie instuurt wordt betaald per 3 kijkers, 1 pence of 5 pence (voor adult content). In de eerste maanden werd er bij elkaar 100.000 GB Ponden uitbetaald. Populaire clips:

  • Hot dog boy – the quickest frankfurter eater in town!
  • Pretzel girl – a real-life office contortionist
  • The World’s first wedding proposal over video mobile – customer proposed to his girl friend on Valentine’s day (Dating Game)
  • Tornado chaos – footage of the aftermath of the tornado that hit Birmingham (24 Hours)Z

Zie ook People’s channel SeemeTV tops 4 million downloads en MSN Specials.Revver voegt commercials toe aan ingestuurde video en deelt de inkomsten met de makers van de video. En Google Video, nog voor de overname van YouTube, liet in haar videodienst inzenders zelf bepalen of en hoeveel geld ze voor hun video wilden vragen.

Interessant zijn ook de metadiensten, die materiaal uit verschiilende videosites opnieuw organiseren. Dat gebeurt soms op een eenvoudige manier, zoals bij WorldTV Internet Charts.

[[image:tvcharts.jpg::center:0]]

Dabble doet het op een iets meer doordachte manier en laat gebruikers commentaar op video’s schrijven en vastleggen en doet dat voor videomateriaal uit meerdere diensten. Zie ook hun Most popular pagina.

Video op TV

Komt video materiaal uiteindelijk ook weer op TV? In veel gevallen wel, aldus Monique. Zo vinden sommige populaire filmpjes vanzelf hun weg naar TV programma’s, bijvoorbeeld via een rubriek ‘populaire filmpjes’. Daarnaast zijn er ook grotere concepten, zoals de Amerikaanse TV zender Current TV die filmpjes van kijkers uitzendt, waarbij de kijkers via de website helpen met de selectie daarvan.

[[image:current.jpg::center:1]]

Maar Current TV vraagt kijkers ook om hele specifieke bijdragen. Ze vragen aan kijkers bijvoorbeeld commercials te maken speciaal voor de sponsors van de zender. Inmiddels heeft Current TV een deal met Yahoo!. YouTube met Comcast samen rond een nieuwe zender.Fame TV in de UK is een ander voorbeeld van zo’n zender, in dit geval helemaal gevuld met filmpjes van kijkers. Dat geldt ook voor Photoshow TV op Hawaii, een pilot van Time Warner (families en vrienden kunnen via TV foto’s met elkaar delen, zie demo en info) en voor Bite TV in Canada.

Toekomst

Kijkend naar de toekomst, dan ziet Monique de volgende vragen en ontwikkelingen:

  • de grote vraag is de schaal – wanneer wordt iets interessant, commercieel maar ook inhoudelijk
  • er ontstaan nieuwe manieren van zoeken en organiseren van video (op basis van lokatie, profiel, inhoud)
  • er komen nieuwe manieren van (automatisch) opnemen en delen van video content

Bij video speelt heel sterk het principe van de category killer: een video die gevonden wil worden, kan het best bij de grootste site staan, die heeft het meeste publiek. Als het geaggregeerd publiek heel groot is, kan dan de video ook goed vermarkt worden naar adverteerders. Andere sites moeten zich specialiseren of video maakt deel uit van een groter mediaconcept. Er zijn rond video verder veel marketingacties te verwachten (bijvoorbeeld prijsvragen). Voor inzenders zelf kan video soms ook geld gaan opleveren.

Een voorbeeld van nieuwe manieren van registreren is Microsoft’s Sensecam (zie ook BBC nieuwsitem). Met deze camera kun je alle geluid, en beeld, nav omgevings info (licht, geluid). Hier tot slot nog een voorbeeld van het koppelen van video aan lokaties.[[image:monique2.jpg::center:1]]Met deze conclusie kwam een einde aan een uitstekende presentatie waarin Monique in een tijdsbestek van ruim 20 minuten een overzicht gaf van de belangrijkste ontwikkelingen rond video en KijkertTV op internet. De koers voor de rest van de middag was meteen uitgezet: ook bij video is user generated content op dit moment the big thing.De volledige presentatie van Monique van Dusseldorp (voorzien van notes) is te downloaden (ppt) en hieronder in Slideshare formaat te bekijken (klikbaar).

Op de website van Mobile Revolution staan twee korte videoregistraties van dit optreden.

Dit verslag is mede tot stand gekomen met de medewerking van Monique van Dusseldorp (die de slides van notes voorzag) en Silvijn Aerden van Terras.nl (die zijn videoregistratie voor me beschikbaar stelde). Bedankt allebei!