Innovatie

Top 10 Gmail tips & hacks

0

GmailGmail staat bekend om de kracht als het gaat om email anno 2007. De sterke user interface en innovatieve eigenschappen zoals labels en de integratie van de chatfunctie zorgen voor veel gemak en een stuk efficiëntiewinst. Maar natuurlijk zijn er ook voor Gmail weer talloze tips en hacks bedacht waardoor de tool nog interessanter wordt. Neem nou deze tien.

Greasemonkey lijst bij Google code

Greasemonkey is een add on voor Firefox (installeer via deze pagina) waarmee je zelf kleine stukjes Javascript code aan een site kunt toevoegen. Hierdoor kan je die site verpersoonlijken en voor eigen gebruik verbeteren. Ook zijn er op het internet scripts te vinden om populaire pagina’s naar je wensen aan te passen. Een mooi overzicht van Greasemonkey toepassingen voor Gmail vind je bij Code Google. Zie bijvoorbeeld de scripts waarmee je kleuren aan labels kunt toevoegen, zoekopdrachten kunt bewaren of Google Reader (= RSS) kunt integreren met Gmail. Als je zo’n script aanklikt, dan vraagt Greasemonkey om toestemming om het te installeren.

Het macro script

Dat vind je in datzelfde Google overzicht. Het voegt weer een extra dosis productiviteitsverbetering toe aan Gmail. Hiermee kun je nog sneller in labels navigeren, een bericht gelijktijdig als gelezen en gearchiveerd markeren, een bericht ‘on the fly’ van een label voorzien en nog veel meer moois via bepaalde toestcombinaties. Als het script geïnstalleerd is, kun je via een druk op de knop ‘h’ een overzicht van alle extra mogelijkheden oproepen.

Manipuleer je labels

Door labelnamen vooraf te laten gaan door unieke karakters, kun je ze bovenaan je lijst met labels krijgen (die staat normaal in alfabetische volgorde en niet op volgorde van meest gebruikt). Het @-symbool, cijfers en zelfs onderstrepen zorgen voor een andere volgorde of voor het sneller gemakkelijker kunnen gebruiken van andere macro scripts (zoals bijvoorbeeld labels on the fly).

Sneller contacten opzoeken

Gmail bevat een ingebouwde chat (Google Talk) met een subtiel pop-up venster om snel en gemakkelijk contact te maken (e-mail, chat) met je meest frequente contactpersonen. Via de macro Quicker Contacts krijg je datzelfde pop-up schermpje – als je dat wil – bij elke contactpersoon waarmee je e-mailt.

Backup Gmail offline

Sommige mensen zijn nou eenmaal niet altijd online en dan is het lastig als je met Gmail werkt. Maar ook daarvoor is er een oplossing, die verder niet in de laatste plaats ook handig is om sowieso een backup van al je e-mailberichten te hebben. Gmail heeft uitgebreide (Nederlandstalige) instructies hoe je je e-mail (tegelijkertijd)ook op een desktop client (zogenaamde POP-toegang, bijvoorbeeld in Outlook) kunt ontvangen. Dat werkt prima. maar nog mooier: als je je e-mail leest vanaf verschillende apparaten (bijvoorbeeld pc en Blackberry of ander mobiel apparaat), dan kun je vanaf elk van deze apparaten steeds opnieuw de laatste berichten binnenhalen (recent mode).

Werken met meerdere Gmail accounts

Soms werk je met meerdere Gmail accounts. Als je dan ook met Google Apps voor Uw Domein gaat werken, dan kan het soms wat ingewikkeld worden. Met Gmail Manager (eveneens een Firefox add on) kun je heel simpel bladeren in de verschillende e-mailboxen, inclusief de boxen die je op je eigen domein hebt draaien.

Haal e-mail van andere e-mailadressen via Gmail op

Een kort geleden geïntroduceerde feature is Mail Fetcher. Hiermee kun je e-mail van je andere (dus niet-Gmail) adressen toch via Gmail ophalen. Om dingen georganiseerd te houden kun je via Mail Fetcher zulke berichten automatisch van een label voorzien en zelfs meteen in een afzonderlijk mapje opslaan. Bij het verzenden vanuit Gmail kun je dan toch het andere e-mailadres als afzender meegeven. Sommige mensen (waaronder ikzelf) werkten tot nu toe ook al met de mogelijkheid om alle e-mails van een andere e-mailbox (bijvoorbeeld bij Planet Internet) automatisch door te laten sturen naar Gmail. Via Instellingen en Accounts kon (en kun) je ook dan al regelen dat je e-mail met een andere afzender (bijvoorbeeld naam@planet.nl) verstuurd wordt.

Bookmarklets

Een Bookmarklet is een stukje javasctipt dat je kunt opslaan als een gewone url in je favorieten (bookmarks) of als een link op een webpagina. Voor Gmail heb je twee handige bookmarklets. Met de eerste Compose kun je meteen een nieuw bericht schrijven, met de tweede Gmail This (of deze: Gmail – Nieuw bericht) kun je de pagina waarop je bent meteen doormailen, waarbij het onderwerp en de url al meteen voor je zijn ingevuld. Bij die laatste kun je zelfs gemarkeerde tekst meelaten nemen in het concept e-mailbericht. Wil je ermee aan de slag, sla dan deze twee links op in je favorieten en/of snelkoppelingen.

Dragdropupload

Met Dragdropupload kun je een bestand vanuit een map meteen naar het bijlageveld van je Gmail slepen. Je kunt zelfs meerdere bestanden in een keer toevoegen, dit kan dus echt een heleboel geblader in je mappenstructuur schelen. Werkt ook bij andere toepassingen, dus niet alleen voor Gmail.

Toch toegang tot Gmail vanaf school of werk

Tot slot, voor degenen die op hun werk of op school gedupeerd zijn omdat Gmail op de blacklist staat: vijf manieren om toch bij je Gmail te komen!

Via: Top 10 Gmail tips and hacks (Downloadsquad, 21 februari 2007)