How to

Top 20 Online presentatie tools

0

PowerPoint Passé? Keynote kansloos? Voorlopig nog niet, maar de concurrentie neemt wel sterk toe! Het is gewoon smullen als je ziet wat er op dit moment allemaal aan online presentatietools beschikbaar is. Services waarmee je presentaties kunt maken, kunt delen en van commentaar kunt voorzien. De gebruiksvriendelijkheid is sterk verbeterd, de online features zijn soms veel rijker en vrijwel alle services zijn gratis beschikbaar. Reden genoeg voor deze Top 20 van online presentatie tools.

Even vooraf: de tools zijn hier in alfabetische volgorde opgenomen. Mijn persoonlijke favorieten vind je onderaan het artikel.

ajaxPresents

ajaxpresents

ajaxPresents is de Presentatie software van de Ajax13 Office suite. Werkt met Firefox 1.5 en hoger en is gratis. ajaxPresents heeft ook een share mogelijkheid waardoor je presentaties gemakkelijk met anderen kunt delen en feedback van bezoekers kunt krijgen. Een groot voordeel: je kunt presentaties importeren uit en exporteren naar PowerPoint en OpenOffice.

BrinkPad.com

brinkpad

BrinkPad.com is een op Java gebaseerde presentatietool waarmee je online presentaties kunt maken die je vervolgens op je eigen computer opslaat.

Empressr

empressr

Empressr is een tool waarmee je op basis van Flash presentaties kunt maken, delen en opslaan. Je kunt mensen toestaan om te stemmen. Indrukwekkende tool, maar jammer genoeg zonder exportmogelijkheden. Daarentegen zijn er uitgebreide opties om via tags de hele verzameling te doorzoeken.

Google Docs

presentationeditor

Google Docs maakt het mogelijk om bestaande presentaties te exporteren of nieuwe presentaties samen te stellen. Op dezelfde gebruiksvriendelijke manier als met documenten en spreadsheets kunnen presentaties door meerdere mensen tegelijkertijd worden bewerkt. Een aantrekkelijk online alternatief voor Microsoft PowerPoint en Apple’s Keynote, al heb ik wel problemen ondervonden met het importeren met presentaties vanuit PowerPoint (niet alle afbeeldingen gingen mee over).

Preezo

preezo

Preezo.com gebruikt eveneens een op Ajax-gebaseerde interface voor het bewerken van presentaties. Ook hier is samenwerking en gemakkelijk delen met anderen mogelijk. [Preezo is momenteel tijdelijk niet bereikbaar]

Presentation Engine

presentationengine

Presentation Engine richt zich meer op grotere bedrijfsmatige klanten met een maandelijkse budget voor wat meer hoogwaardige oplossingen. De service werkt met templates voor een snelle start.

PreZentit

prezentit

PreZentit.com is een online presentatietool met een uitstekende interface die eenvoudig in het gebruik is. Het aantal features is daarentegen wat beperkt. De slides worden weergegeven als webpagina’s en kunnen eventueel in een html-editor worden bewerkt. Er is geen beperking aan de grootte of lengte van een presentatie en je krijgt 250 MB opslagcapaciteit tot je beschikking. Biedt verder onbeperkte online samenwerking aan.

Scooch

scooch

Scooch is een tool om presentaties mee te maken en vervolgens te embedden in webpagina’s. Scooch vraagt om installatie op een PHP-server maar is voor niet commerciële doeleinden gratis te gebruiken.

SlideAware

slideaware

SlideAware is een service om presentaties te maken, te delen, te volgen wie wat bekijkt en te embedden in webpagina’s. Een proefperiode van 30 dagen, daarna betaald ($ 12 per maand).

SlideBurner

slideburner

SlideBurner is een service om presentaties te delen. SlideBurner is qua functies enigszins vergelijkbaar met SlideShare, maar de community is duidelijk veel minder omvangrijk.

Slidelive

slidelive

Slidelive is een service waarmee je gemakkelijk Microsoft PowerPoints presentaties online met anderen kunt delen. Uniek is dat je met meerdere mensen tegelijk online een presentatie kunt bijwonen. De tool is niet geschikt om presentaties te maken.

SlideShare

SlideShare

SlideShare is een geweldige gratis service om presentaties te delen (dus niet geschikt om presentaties te maken!). Je kunt je PowerPoint, OpenOffice, Keynote of PDF-bestanden uploaden, taggen, embedden in sites, andere presentaties bekijken en zelfs reageren op individuele sites. Maar je presentaties worden ook geïndexeerd door internet zoekmachines en vervolgens in de zoekresultaten getoond. Een bijzondere variant is SlideCast waarmee je audio kunt toevoegen aan je presentatie, zie onderstaande demo Slides + Podcast = Slidecast!.


SlideRocket

sliderocket

SlideRocket.com is momenteel in een besloten bèta versie beschikbaar, maar je kunt je via e-mail registreren. De tool ziet er spectaculair uit en heeft als ambitie om minstens zo goed te worden als een desktop toepassing, maar dan aangevuld met allerlei online features. Zeg maar Microsoft PowerPoint, Apple Keynote en Adobe’s Flash bij elkaar inclusief content management, collaboration (Microsoft SharePoint), webinar mogelijkheden (WebEx en Microsoft LiveMeeting) met de mogelijkheid om offline te werken en presentaties in webpagina’s in te sluiten (embedding).

Spresent

spresent

Spresent is een toepassing waarmee je presentaties in Flash kunt genereren die je vervolgens online of op je (Windows) pc gebruikt kan worden. Online zijn er opslagfaciliteiten en kan er gelinkt worden naar MP3 files op het web. De resultaten kunnen worden gepubliceerd of worden ingesloten in webpagina’s (embedding).

ThinkFree

thinkfreeshow.png

ThinkFree maakt onderdeel uit van de ThinkFree Office suite en biedt een online alternatief aan voor Office. Ook hier wordt gebruik gemaakt van Ajax en Java. De service biedt een naadloze aansluiting met Microsoft Powerpoint documenten, zowel heen als terug. De service is gratis, inclusief 1 GB van online opslag en online collaboration mogelijkheden.

Thumbstacks

thumbstacks2

Thumbstacks.com is een eenvoudige service waarmee je online presentaties maakt en vervolgens met anderen kunt delen door een link toe te sturen.

Vcasmo

vcasmo

Vcasmo is een online presentatietool die samenwerkt met verschillende bestandsformaten als video, audio en foto’s. Insluiten (embedding) is ook hier eenvoudig mogelijk. Voor het tweede kwartaal van 2008 is voorzien dat er een Facebook module beschikbaar komt.

Zoho Show

zohoshow

Zoho Show is de service van Zoho voor online presentaties en sluit uiteraard goed aan bij hun andere services als collaboration. Ook hier weer is embedding mogelijk. Een unieke feature is dat een spreker de presentatie vanaf een andere locatie (dus op afstand) een een publiek kan tonen (incl. bediening).

Tot slot

Voor de volledigheid verder nog een tweetal tools dat voor een meer technische doelgroep bestemd is: AJAX-S en S5.

Een lange lijst met tools, indrukwekkend hoe ook op dit vlak de online services de achterstand op de stand alone varianten snel inlopen. Sterker nog, de echte innovaties vinden online plaats. Uiteraard heeft Google Docs een erg sterke uitgangspositie, maar ik ben persoonlijk ook bijzonder gecharmeerd van Empressr en vooral ook SlideRocket, dat ga ik zeker verder uitproberen. Boeiend zijn ook de functionaliteiten die er ontstaan in relatie tot video en audio. SlideShare (ooit hier als eerste besproken: SlideShare: PowerPoint + YouTube) blijft mijn grote favoriet als het gaat om het delen en via websites verder verspreiden van presentaties.

Heb je ervaringen met een van de bovenstaande tools of heb je nog een waardevolle toevoeging, laat het dan hieronder even horen!

Bronnen: Forget PowerPoint: 13 Online Presentation Apps en Presentations Applications.