Obama’s Top 10 voor een online mediacampagne

0

In de Financial Times eind februari werd nog even uitgelegd hoe Obama gaat winnen: Dankzij slim gebruik van social software. Hij doet het allemaal heel erg “2.0”. Hoe klaart hij precies de klus? Ik ben er even voor gaan zitten en kom met een lijst van negen punten voor een geslaagde 2.0 mediacampagne. Ik zie vast nog wat over het hoofd. Van u de tiende graag.

1. Technology Matters voor on-line betrokkenheid

Kenners zien het verschil in aanpak. Zoals ‘sfam’ – ja zo noemt ie zich nu eenmaal – een praktijkman in het bouwen van online communities. Hij voorspelt dat de site van Obama een model wordt voor de mediacampagnes van de toekomst.

” I do online community building for a living, and am truly impressed with Obama’s website. Obama’s website has taken full and utter advantage of social software technologies. Simply put, Web 2.0 technologies (social software technologies) are driving his website”

En dat zie je direct terug in de technoraticijfers, de hartslagmeter van web 2.0. Boven Obama, onder Clinton. Obama piekt lekker boven de 10.000 nieuwe postings per dag. Voor Hillary ligt die lat echt te hoog.

techno-omama-vs-clinton2.bmp

En waarom die technology matters, is simpelweg omdat technisch gezien je Obama veel beter leert kennen. Een man om een biertje mee te drinken, een echte vriend die naar je luistert en een lekkere kop koffie voor je haalt als je er aan toe bent. Kortom dit is Obama.

2. Obama steelt sommige van zijn speeches

Onder andere van Gouverneur Deval Patrick van Massachussets. Het mooiste van de beschuldigingen is dat Obama er niet mee zit. Net als Patrick die het allemaal best OK vindt. Obama lijkt hier goed mee weg te komen. Beter goed gestolen dan zelf verzonnen is natuurlijk heel erg web 2.0.

obama-everywhere.jpg3. Obama is “everywhere”

Als je als kiezer wilt weten waar Obama uithangt, duik dan even in de mediamassa. LinkedIn, Facebook, AsianEve…

4. Mogen wij uw URL svp

Heel erg 2.0 en is de manier waarop ‘de crowd’ met video’s en blogs aan de slag gaat natuurlijk Eenvoudig eigen gemaakt videomateriaal kan zo op Youtube worden gezet. Stuur even een linkje met de url naar Obama’s site. Dat wordt sterk gewaardeerd. Eigen blogs idem dito. Stuur even een link, link, link. Dank u!

5. Een beetje aandacht voor u is een beetje aandacht voor mij

We zeiden het al: iedereen kan vandaag de dag z’n eigen televisietje en uitgeverijtje beginnen. Mediaman Ben Relles heeft zo’n nieuw mediabedrijfje (Barely Political) . En koop vooral T-shirtjes van deze internetentertainer. Hij is ook de man achter de Obama-Girl-hit. Het ophitsende “I’ve got a crush on Obama” is ingezongen door Leah Kauffman. Daar zijn de looks van actrice en fotomodel Amber Lee overheen gegaan. Zelf hoopt Amber Lee dat mensen op Obama gaan stemmen, ‘not because they like me’. Ja, ja. amber-lee-ettingerMaar intussen is de expressieve Amber Lee een merk van jewelste aan het worden dankzij al die aandacht. Het campagneteam van Obama is overvallen door dit succes en zegt er niets mee te maken te hebben. De clip is inmiddels 6,6 miljoen keer bekeken op YouTube. Maar de Obama Girl zelf zegt niet eens voor Obama te gaan stemmen. Lijkt allemaal niet uit te maken. Klik hier eens voor een indrukwekkend lijstje van TV-optredens van de Obama girl. Alle kanalen hebben haar gehad.

6. Geef ook op-maat-campagnes uit handen

Niet iedereen is gecharmeerd van Obama girl. Hoewel…In ieder geval, als je specifiek een groep wil bereiken dan is een beetje hypertargetten niet gek. Hoef je niet zelf meer te doen. Professionele PR en reclamebureasu doen het gratis voor je. Neem nou bijvoorbeeld ‘De Latino’s’. Een niet onbelangrijke kiezersgroep. NuevaVistaMedia bedacht een campagne voor Obama en en passant speelt dit bureau zich aardig in de picture.

“We are a creative digital media company using all mediums to connect with Lationos”

Dus waar gaat u vervolgens heen als u de Lationos voor uw karretje wilt spannen? Juist. Naar NueveVistaMedia. In de tussentijd krijgt Obama het allemaal voor niks in z’n schoot geworpen.

Accepteer cookies

7. Ook de krochten van YouTube zijn waardevol

Wie de moeite neemt 27-schermen of meer van Youtube door te klikken komt in zijn krochten terecht. Daar kwam ik pareltjes tegen als dit filmpje. Echt user-generated en zonder een-of-ander mediabedrijfje er achter. Wat zien we? Obama nodigt Stevie Wonder uit op het podium en die ‘ziet’ even het afstapje niet. Fijn toch dat iedereen die filmpjes kan uploaden er voor zorgt dat Obama weer viraal in mailboxen tercht komt.

Accepteer cookies

8. Je vrienden zijn de beste propagandamachines

Wie heeft een campagneleider nodig als je vrienden hebt als Obama die met een beetje technologie wat aardigs in elkaar kunnen klungelen? Hier een lesje “meeslepend” zingen voor gevorderden. Kippevel van en dat is precies de bedoeling. Kijk en luister even naar de “Yes we can” video als je ‘m nog niet gezien hebt. En hier het vervolg dat afgelopen vrijdag op YouTube is gegooid.

Accepteer cookies

Wat nog interessanter is dan de 5 miljoen yes-we-can-hits zijn de talloze RE: Yes We Can filmpjes. Mensen die spontaan de camera pakken en vertellen dat dit echt heeelemaal fantastisch is. Hier iemand (exemplarisch) die 10 minuten lang zijn persoonlijke emoties uit over Obama en het filmpje. Toch zo’n 36.000 keer bekeken.

Accepteer cookies

En terwijl de emotie eraf spat van alles wat er rond Obama gebeurt, gooit Hillary een huilerig site-tje in de lucht. “Get your facts straight at the fact hub”. En daar mag je dan alle valse beschuldigingen aan het adres van Hillary uploaden. Na een screening worden ze dan op de tijdlijn geplaatst. Bij mij roept dit in ieder geval het idee op van een meisje met weinig vriendinnetjes dat gepest wordt: “Kijk eens mamma wat ze over me zeggen”.

attack-obama2.bmp

9. Milking the masses

Obama ligt $ 47 miljoen voor in de race om het geld. En dat verschil zit ‘m nou precies in de kleine donaties: het kleine geld van de grote massa. Jeff Howe van Wired Magazine heeft het over “crowdfunding“, maar ik verwijs graag naar het BusinessWeek artikel van september 2006: “Crowdsourcing, milk the masses for inspiration“. En die $ 47 miljoen zal Obama zeker inspireren om door te gaan. Obama heeft van meer dan 1 miljoen mensen een donatie ontvangen. Hillary van 225.000. Obama heeft tot op de dag van vandaag $ 132 miljoen binnen gehengeld, Clinton $ 96 miljoen, een verschil van een kleine $ 40 miljoen. Howe noemde Obama vorige week nog de eerste crowdfunded presidentskandidaat in de geschiedenis van de mensheid. En als Obama tegenover McCain komt te staan wordt het hetzelfde spelletje. In “Small-donor deficit spells trouble for McCain” wordt de berekening al gemaakt. Dit gaat McCain nooit winnen.

 

In het artikel in de Financial Times, waar deze posting mee begon, (Obama steals a march with technology) wordt Peter Leyden uitgebreid geïnterviewd. Peter is voormalig editor van Wired en nu directeur van het New Politics Institute. Een goede bekende van VINT (we werkten onder andere nauw samen met Peter Leyden met ons vorige boek “Open for business“). De vergelijking die Peter Leyden maakt met de campagne van Hillary Clinton:

“The contrast with Mrs. Clinton’s relatively conventional website is instructive […] and the questions she received were obviously screened”.

Het feit dat in het Obama kamp de autonomie op het laagste niveau ligt maakt volgens Leyden het verschil. En screenen, zo weet een beetje doorgewinterde 2.0-er, is nou eenmaal niet handig als je de massa voor je karretje wil spannen.

Menno van Doorn voert de directie over het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (ViNT), het onderzoeksinstituut van Sogeti Group en is co-auteur van twee boeken over de impact van het nieuwe internet.