How to, Verdieping

Slimmer inzetten van de bedankpagina

0

De bedankpagina is één van de meest onderschatte pagina’s van een website. Deze pagina is bij uitstek geschikt voor mond-tot-mond reclame, branding, retentie en cross-sell. In de meeste gevallen krijg je echter alleen een systeemtekst als “Bedankt en tot ziens” voor je neus. Hoe is de bedankpagina slimmer inzetbaar, en wat zijn de mogelijke opbrengsten?

Waarom interessant?
Drie redenen waarom je de bedankpagina tekort doet met alleen een “bedankt voor uw interesse, graag tot ziens”:

 1. De bedankpagina is in de eerste plaats een bevestiging van het succesvol versturen van de gegevens. Deze pagina heeft daardoor een hoge attentiewaarde. Hoger dan op de meeste andere pagina’s van de website. Bij de aankoop van een huis herinneren de meeste mensen zich later ook alleen nog het glas champagne achteraf
 2. Degene die de bedankpagina krijgt te zien is zojuist met je in zee gegaan – en heeft dus een positieve houding tegenover wat je (nog meer) te bieden hebt
 3. Je kent de interesse(s) van de bedankpagina-kijker door het voorgaande afsluit-/aanvraag-/inschrijfproces. Je hebt hiermee gouden informatie in handen; het is geen giswerk (zoals de suggesties die je op productpagina’s geeft) maar absolute zekerheid!

Kortom, de bedankpagina is in potentie goud waard. In praktijk ontsnapt de pagina echter meestal aan de aandacht van de marketeer, en is het eerder de achterdeur waardoor men de site weer verlaat (zie de voorbeelden later in dit artikel).

Mogelijk gebruik van de bedankpagina

Wat kan je met de bedankpagina meer doen dan iemand bedanken voor hetgeen hij zojuist heeft gekocht, aangevraagd of zich voor heeft ingeschreven?

1. Sterke bevestigingstekst
Allereerst bied je uiteraard een duidelijke bevestiging van wat zojuist is besteld of aangevraagd. Deze tekst kan je echter ook gebruiken voor het overbrengen van een positieve merkbeleving. Beter dan een kort bedankje laat een warme en persoonlijke handdruk een positief gevoel achter. Gebruik bovendien de informatie die je van je bezoeker weet; denk aan de aloude callcenter truc: afsluiten met iemands naam!

Dus niet:
“Bedankt voor uw aanvraag. Wij nemen op het door u aangegeven tijdstip contact met u op om een afspraak te maken.”

Maar wel:
“Bedankt voor uw contactverzoek mijnheer Besselink. Wij nemen morgen tussen 10-12 uur telefonisch contact met u op voor het inplannen van een afspraak.”

2. Vervolgstappen
Na een sterke bevestigingstekst komt het erop aan de bezoeker een alternatief te bieden dat aantrekkelijker is dan het direct verlaten van de site. Er zijn legio opties:

 • Mond-tot-mond reclame
  Een tell-a-friend optie; laat de tevreden gebruiker anderen attenderen op bijvoorbeeld de zojuist aangeschafte iPod: “ik heb zojuist deze iPod aangeschaft – is dat ook niet iets voor jou?”
 • Retentie
  Aanbieden van een kortingsbon of –code voor een vervolgaankoop
 • Vasthouden bezoeker
  Download van (gratis)rapporten, whitepapers of inzien van voorgaande nieuwsbrieven na bijvoorbeeld inschrijving op een nieuwsbrief.
 • Verkoop, cross-sell
  Relevante producten of diensten, speciaal voor nieuwsbriefinschrijvers (denk aan een aanbieding voor de nieuwste Grisham voor een inschrijver op de thriller-nieuwsbrief). Complementaire producten aanbieden na een aankoopproces is lastig, maar niet onmogelijk. In principe is de gebruiker klaar met kopen, maar als het aanvinken van een extra product extreem simpel is – en je duidelijk maakt dat dit aan de zojuist geplaatste bestelling wordt toegevoegd – dan zou het kunnen. Voorkom echter dat iemand weer al zijn gegevens in moet gaan vullen (en vertel ook dat dit niet nodig is!). Voorkom ook dat het extra product twijfel oproept over het zojuist aangeschafte; bied daarom geen andere versies van hetzelfde product.

Als de bedankpagina enkele vervolgstappen aanbiedt is het zaak de webstatistieken zo in te richten dan het succes meetbaar is. Interessant is te zien hoeveel mensen je weet te verleiden tot een van de aangeboden vervolgstappen. Op basis hiervan is snel te achterhalen wat wel en niet werkt bij jouw doelgroep.

De praktijk
We nemen drie bevestigingspagina’s onder de loep van bekende Nederlandse bedrijven met een sterke online aanwezigheid:

Bol.com

Bol bedankt

Kansen:
Inschrijven op de nieuwsbrief is nu een functionele aangelegenheid, met bijbehorend formeel bedankje. De insteek kan ook zijn dat je als ingeschrevene ‘part of the club’ bent. Vanaf nu houdt Bol je wekelijks(?) op de hoogte van alle aanbiedingen, nieuwe releases, etc. Vanaf nu hoor je erbij en zullen we je inspireren!
Als vervolgstap zou Bol naar het online magazine Bomvol kunnen verwijzen –instant inspiratie voor wie niet kan wachten op de eerste mailing.

Postbank

Postbank bedankt

Kansen:
Wat is een logische vervolgstap nadat een bezoeker heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in een hypotheekgesprek? Wellicht de elders op de site aangeboden video ‘Wat houdt een hypotheekgesprek in’ als voorbereiding. Of een snelle berekening van de Postbank woonverzekeringen (liefst met eerder al opgegeven adresgegevens vooringevuld). Wat de huidige tekst betreft: zie de suggestie onder het kopje ‘sterke bevestigingstekst’ eerder in dit artikel.

De Hypotheker

Hypotheker bedankt

Kansen:
Printen, bewaren of e-mailen van de bedankpagina als vervolgstap na een brochureaanvraag lijkt niet erg zinvol. In plaats hiervan zou een link naar een online adviesmodule relevanter zijn (welke module kan je dan laten afhangen van de aangevraagde brochure). Daarnaast kan de tekst een stuk persoonlijker; gebruik de naam van de prospect en benoem de brochures die worden toegestuurd.

Tot slot

Om dit artikel in stijl af te sluiten wil ik je hartelijk danken voor je aandacht en tevens wijzen op twee artikelen die – als dit in de smaak viel – óók erg interessant zijn:

> Het perfecte bestelproces
tips & tricks om de uitval in het bestelproces zoveel als mogelijk te beperken

> Meer doen met klantbeoordelingen
klantbeoordelingen zorgen voor hogere conversie. waar kan je deze conversiebooster allemaal inzetten?

> De iPhone & mobiel internet; 5 marketing tips
11 juli komt de iPhone beschikbaar in Nederland. Hoe speel je in op mobiel internettend Nederland in het algemeen en de iPhone in het bijzonder?

Tim Besselink is consultant bij internet advies bureau Jungle Minds Hij is auteur van het e-commerce boek Finest Fifty.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.
Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.