Het ontstaan van een website: Eduhub in conceptfase

0

Jarenlang heb ik mijn geld verdiend door organisaties advies te geven over internet. Hoe ze hun site moeten bouwen, hoe ze hun online marketing moeten doen en hoe ze daarvoor hun organisatie moeten inrichten. Typisch geval van “de beste stuurlui”, want het ging altijd om andermans website en andermans geld.

Een jaar geleden besloot ik om naast mijn freelance advies- en trainingswerk zelf een nieuw bedrijf te starten. En nu mogen jullie meekijken. Want wat is er dan nu leuker dan te kijken hoe de altijd kritische usability zeikerd het zelf doet? In een aantal delen ga ik verslag doen van mijn ervaringen bij het opzetten van Eduhub, een vergelijkingssite voor opleidingen, trainingen en cursussen. Waarschijnlijk zal ik de volgende fasen beschrijven:

 1. Het ontstaan van het concept, de persoonlijke motivatie en de eerste werknemer.
 2. Het interactie ontwerp aan de hand van onze persona’s en interviews.
 3. Het visueel ontwerp en de XHTML ontwikkeling, en het verwerken van feedback van gebruikers.
 4. De eerste usability en eyetracking test op het prototype.
 5. De bouw en lancering vanaf alpha versie 0.1
 6. De lancering en verdere ontwikkeling vanaf beta versie 0.4
 7. De “echte” lancering van versie 1.0, de PR- en marketingstrategie

De aanleiding
In mijn tijd bij SearchResult werkten we veel voor o.a. Schouten en Nelissen en Elsevier Opleidingen. We zochten, behalve naar goede zoekmachine posities, naar andere plekken om onze klanten te promoten. Vergelijkingssites heb je in iedere sector en zijn een logische plek om bezoekers vandaan te halen. Maar in deze sector, particuliere opleidingen, konden we er geen vinden. Ik schreef dat, het zal 2005 geweest zijn, zoals zo vaak op een lijstje met concepten waar ik misschien ooit iets mee kon doen.

In 2006 schreef ik een artikel over de oorlog tussen vergelijkers en aanbieders in Google. In elke sector zie je een bepaald (on)evenwicht in de top 10. In de opleidingensector zie je, in tegenstelling tot zo’n beetje elke andere sector, een overwicht van de aanbieders. Daar zit dus een gat, waarbij Google wellicht zelfs helpt. In het algemeen zijn gebruikers gebaat bij een top 10 waar diversiteit in zit, dan is de kans het grootst dat ze krijgen wat ze willen (ik geloof heilig in “Query Deserves Diversity”). Ik werd er recent op gewezen dat ik in dit artikel al zei:

“De macht van de vergelijkers ligt dus misschien wel gelijk aan de “commoditization” van het product. En waar dat niet het geval is, ligt een grote kans om een vergelijker te starten. Ik denk dat de trainings- en opleidingsbranche hier nog een slag te slaan heeft. Ondernemers, grijp uw kans en grijp de macht als vergelijker!”

Flash-forward naar 2007. Ik was klaar met het werken en rennen voor klanten en wilde weer voor mezelf werken. Maar drie maanden na mijn vertrek bij SearchResult zat ik weer tot mijn nek in het werk. Een luxe probleem, maar ik werd er gek van. Tijd dus om weer iets anders te doen, het conceptenlijstje langs te lopen en “BINGO!”. Een opleidingsvergelijkingswebsite, dat ga ik uitwerken.

Het concept
Eduhub concept mindmapHet eerste wat ik deed, was aan iedereen vertellen wat ik van plan was. Ideeën hebben licht en lucht nodig om te groeien, is het cliché en ik geloof daar heilig in. Alles wat ik zelf bedacht en aan feedback terugkreeg schreef ik op. Een paar weken (of was het dagen?) later was ik ervan overtuigd dat dit iets kon worden. In een avond op een terras heb ik al mijn input in een mindmap gestopt, die ik daarna continu bijwerkte.

Na die eerste maand heb ik hem bijna niet meer veranderd, omdat er andere meer gestructureerde manieren kwamen om dingen uit te werken. We gebruiken met name Google Docs voor beschrijvingen, Basecamp voor discussie en grove planning en Trac voor bugfixes en kleine features.

Het “team”
We? Ja, want ik wist toen ook wel dat ik die website niet zelf kon bouwen. Programmeren kan ik totaal niet, dus ik vroeg een oud collega (Wouter) of hij geen interesse had het samen met me te doen. Ik weet genoeg van het web om te beseffen dat als je echt succesvol wilt zijn, je de techniek in huis moet hebben. Als je daar niet genoeg kennis en controle over hebt, kun je niet snel genoeg reageren en is de kwaliteit niet hoog genoeg.

Wouter en ik waren er vrij snel uit. Naast een salaris krijgt hij een optie op een substantieel aandeel in het nog niet eens bestaande bedrijf. Zo ben ik er zeker van dat hij blijft en dat hij net zo hard zijn best doet als ik, en hij weet zeker dat ‘ie beloond wordt voor wat ‘ie waard is.

De naam
Over de naam heb ik niet al te lang gedacht, ik denk niet dat het heel belangrijk is. Een brainstormsessie met wat vrienden bracht ons op woorden als groei, zelf, koers, ontwikkeling, development, ambitie, verbeteren, educatie, move, grow etc. Maar na alle input en discussie bleef niks overeind.

Eduhub: Training, Opleiding & CursusTijdens een avondwandeling schoot opeens Eduhub mijn hoofd in, en ik vond het goed genoeg. Edu betekent in veel talen natuurlijk educatie, en een hub staat altijd in het midden van een netwerk (Schiphol is een transport hub bijvoorbeeld). De enige eis aan de naam is dat ‘ie internationaal eventueel ook te gebruiken was en niet meer dan 7 karakters heeft. Liefst had ik een naam gehad die je nooit hoeft te spellen als je hem door de telefoon zegt, maar we hebben domeinen als Eduhup.nl daarom ook maar vastgelegd…

And so it began…
Het concept is dus simpel: een Funda/Kieskeurig voor opleidingen, trainingen en cursussen. De focus ligt op het particulier onderwijs omdat er voor het gesubsidieerd onderwijs (hogescholen en universiteiten) al een aantal vrij aardige portals zijn, en alle instanties daar verplicht hun opleidingen aan aanleveren. In de particuliere markt gaat meer dan 3 miljard euro om. Een ongetwijfeld te klein deel daarvan gaat naar marketing, en een ongetwijfeld nog veel te kleiner deel naar online marketing. De opleiders hebben de laatste jaren Google AdWords ontdekt en geven daar steeds meer per klik uit. Van dat budget wil ik een stukje pakken.

Verder zal Eduhub een rol moeten vervullen in het volwassen maken van de sector op internet gebied. We zullen ze moeten laten zien dat banners meestal niet de beste manier van adverteren zijn. En dat betalen voor plaatsing/impressies niet de handigste manier is om af te rekenen. Maar om daar te komen, moeten we oppassen niet te negeren wat zij begrijpen, want dan snijden we onszelf in de vingers. Er moet geld verdiend worden en als dat met banners kan, moeten we daarvoor openstaan.

Geleerde lessen en tips
Het lijkt me leuk om bij elke aflevering een paar lessen en tips neer te zetten. Dit zijn dingen die ik in het proces heb geleerd, of dingen waar ik in geloof bij het opstarten van een bedrijf en bouwen van een website. Misschien kunnen deze lijstjes voor “future generations” als inspiratiebron dienen 🙂

 1. Marktonderzoek kan goedkoop door naar online modellen te kijken. Bijv. de verhoudingen in de top 10 van Google geven aan of er nog “ruimte” in een bepaalde sector is voor een nieuwe speler.
 2. Deel vanaf het eerste begin je idee met iedereen die wil luisteren, alleen dan kan het zich echt ontwikkelen. Dit helpt ook enorm om te toetsen hoe goed je alles hebt uitgedacht. Op het moment dat je geen nieuw vragen meer krijgt is het tijd om er 100% voor te gaan (dit duurde bij mij een maand of 2).
 3. Organiseer z.s.m. je ideeën in een mindmap zodat je verbanden kunt leggen, maar switch daarna snel naar een projectmanagement-achtige omgeving. Basecamp is erg geschikt om in samen te werken, zolang het niet te technisch wordt (wij zijn inmiddels met Basecamp gestopt).
 4. De bedrijfsnaam doet er niet veel toe, maar moet 5-7 letters bevatten en in meerdere talen betekenis dragen. Registreer alle nuttige domeinnamen die je kunt krijgen (.com, .net, .org, .eu, .be, .de, .fr, .co.uk, .nu) en evt. spelfouten die veelgemaakt zullen worden.
 5. Controle over techniek moet je in huis hebben om online echt succesvol te zijn. (maar je kunt ontwikkeling van onderdelen van de site wel outsourcen om kosten te drukken).

Wat wil je weten?
Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden om op deze manier een startup mee te maken. En ik hoor graag wat je nog meer wilt weten. Over hoe we Eduhub opbouwen, hoe we ons organiseren, welke marketing we gaan doen, of hoe we ooit geld hopen te gaan verdienen… Kom maar op!