Video op je (corporate) website: wanneer, waarom en hoe?

0

Steeds meer organisaties publiceren filmpjes op hun website. Met video kun je complexe onderwerpen makkelijker uitleggen, emoties beter overbrengen en het is menselijk. Maar welke informatie bied je jouw bezoekers via video aan? Voor welke doelen is video de juiste vorm van content? En wat zijn de valkuilen? In dit artikel zet ik het hoe en waarom van video op webpagina’s uiteen.

Trends en cijfers over online video
Eerst eens wat cijfers. Hoe vaak kijken we online naar filmpjes?

 • Uit een onderzoek van Comscore blijkt dat in de maand juli 2008 in de VS meer dan 5 miljard video’s werden bekeken op YouTube. In dezelfde maand keek 75% van de internetgebruikers in de VS naar 1 of meer filmpjes.
 • Uit een onderzoek (pdf) in 2006 van het Amerikaanse onderzoeksbureau Online Publishers Association (onder 1.241 internetgebruikers) blijkt dat 69% van de Amerikanen online video’s bekijkt. 1 op de 4 bekijkt wekelijks een filmpje op internet.
 • Uit een onderzoek van Newrulez in augustus 2007 blijkt dat bijna 90% van de Nederlandse jongeren filmpjes bekijkt via het internet en een derde dat zelfs dagelijks doet.

Het zijn slechts enkele cijfers, maar het geeft een goed beeld: video heeft een belangrijke rol ingenomen in het internetlandschap. Iedereen bekijkt wel eens filmpje op internet. Daarbij maken we vooral gebruik van videosites en -zoekmachines als YouTube, Vimeo en Google Video. Veel van deze video’s zijn door consumenten gemaakt óf gepubliceerd.

Kenmerken van video: informatieoverdracht en beleving
In een eerder artikel dat ik schreef met mijn collega Boudewijn Bugter over contentstrategie, beschreven we enkele kenmerken van video. Hier ga ik graag wat dieper op in. Wat zijn de kenmerken van video ten opzichte van tekst en afbeeldingen?

 • Uitleg: met een video kun je complexe onderwerpen eenvoudiger uitleggen en toelichten. Een geschreven stappenplan wordt met een filmpje ineens duidelijk. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een computer of draadloos thuisnetwerk. Nadat je ziet hoe het moet, valt vaak sneller het ‘kwartje’.
 • Emotie: video is uitermate geschikt om een emotie, sfeer en een bepaald gevoel over te brengen. Je kunt het nog zo mooi opschrijven, met beeld en geluid neem je een bezoeker veel meer mee in je belevingswereld.
 • Overtuiging: zien is geloven. Van alle vormen van content (tekst, fotografie en video) komt video het dichtst bij de werkelijkheid. De kijker kan beter beoordelen of hij de afzender van de boodschap gelooft en vertrouwt. Een ondernemer die op een overtuigende manier zijn visie overbrengt in een filmpje, komt krachtiger over dan een overtuigend geschreven tekst. Uiteraard hangt dit wel af van de kwaliteit van de video.
 • Menselijk: aansluitend op het vorige kenmerk, is een boodschap vertelt door een mens persoonlijker. Wanneer een vertegenwoordiger van een organisatie een boodschap in een filmpje overbrengt, wordt de organisatie ‘menselijker’: je ziet de persoon achter de organisatie.

Waarvoor kun je webvideo goed inzetten?
De meeste filmpjes op videosites als Youtube hebben vooral een entertainende functie: rare, grappige, grove, schokkende filmpjes vermaken je als kijker. Maar waarvoor kun je video op de website van je organisatie goed inzetten? Ideeën en voorbeelden:

 • Bedrijfspresentatie: de meeste organisaties beginnen hun webvideo-avontuur met een bedrijfsfilm. Een mooi voorbeeld daarvan is de bedrijfspresentatie op de homepage van het Amerikaanse internetmarketinbureau Pepperjam.
 • Productdemonstratie: met een filmpje kun je goed toelichten hoe een product werkt. Een video met een heldere productuitleg is een extra service naar bestaande klanten en overtuigt eveneens potentiële klanten. Een voorbeeld vind je op de website van netwerkfabrikant Linksys.
 • Emotioneel geladen boodschap: een videoboodschap is een goede manier om – bijvoorbeeld in tijden van crisis – een emotioneel geladen boodschap aan een groot publiek over te brengen. Een mooi voorbeeld is de persoonlijke videoboodschap van de toenmalige CEO David Neeleman van jetBlue in februari 2007. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij kwam in de problemen toen de organisatie onvoldoende was voorbereid op winterse stormen.
Accepteer cookies
 • Werving en selectie: steeds vaker zie je dat video wordt ingezet om personeel te werven. Logisch, aangezien de sfeer en mensen binnen een organisatie grotendeels bepalen of je ergens wilt werken. Op het ‘werken bij’-gedeelte van de website van NedTrain vind je hier een mooi voorbeeld van.
 • Verslaglegging: videoregistraties van vergaderingen, congressen en seminars zijn ideaal voor mensen die er niet bij konden zijn. Ook op Frankwatching.com vind je hier genoeg voorbeelden van.

Valkuilen
Een video op je website moet goed in elkaar zitten, want het afbreukrisico is groot. Een niet overtuigende spreker, suf gemonteerd filmpje of langdradige opname komt slecht over. Belangrijke aandachtspunten bij het maken en publiceren van online video:

 • Kort en krachtig: zoals we allemaal weten, zijn internetgebruikers vluchtig en snel afgeleid. Ze scannen en willen snel antwoord op hun zoekvraag. Houd je video daarom kort en krachtig: beperk je tot het beantwoorden van de vraag van je kijkers.
 • Geen lange intro’s en sfeerbeelden: online video is iets anders dan televisie. De kijker is niet meer passief aan het ontvangen, maar actief op zoek naar een antwoord.  Voorkom lange introducties en sfeerbeelden: beperk je tot de inhoudelijke boodschap. Monteer je opnames daarom vlot. Als het doel van je video het overbrengen van een (merk)beleving is, dan ligt dit natuurlijk anders.
 • Begeleidende tekst: beschrijf in een begeleidende tekst de inhoud van de video. Zo weet de kijker wat hij kan verwachten van de video en kan hij vooraf beoordelen of het bekijken de moeite waard is. Uiteraard draagt dit ook bij aan de indexering in zoekmachines.
 • Dring geen filmpjes op: speel een video op een pagina niet automatisch af zodra je bezoeker de pagina opent. Geef de controle aan je bezoekers en laat hem beslissen of hij het filmpje wil afspelen.
 • Integreer de video: het moge duidelijk zijn, maar het filmpje moet uiteraard bijdragen aan het beantwoorden van de zoekvraag van je bezoeker. Biedt het filmpje daarom alleen aan op relevante pagina’s.
 • Hoofdstukken: een technische uitdaging, maar voor sommige video’s kan het interessant zijn om een hoofdstukindeling te maken, zodat de kijker eenvoudig een onderdeel kan overslaan.
 • Doorsturen: geef bezoekers de mogelijkheid om het filmpje door te sturen. Een goed filmpje kan een viraal effect opleveren en zo leiden tot meer bezoekers naar je website.
 • Direct afspelen: zorg ervoor dat je video direct afspeelbaar is op de webpagina (streaming video). Daarnaast is het gebruik van een flash-videoformaat aan te raden (FLV), zodat bezoekers online het filmpje kunnen afspelen. Het bekendste voorbeeld daarvan zijn de filmpjes op YouTube.

In dit praktische artikel heb ik niet stilgestaan bij de technische aspecten van online video (denk aan cameratechnieken, hosting, beeldformaat, etc). Niet alleen omdat dit meer het vakgebied van mijn technische collega’s is, maar ook omdat ik met deze ideeën en tips mensen wil aansporen om verder na te denken over de rol van online video voor hun organisatie. De technische uitvoering is stap 2.

Floor van Riet is bureaumanager bij internetbureau Isabel.