Innovatie

eDay editie 2008: open up!

0

Afgelopen donderdag, 18 september 2008, was het weer tijd voor Emerce eDay in de Doelen in Rotterdam. Thema dit jaar: Open Up. Volgens de eigen site “hét event om de nieuwste trends in online business en marketing te horen, zien en beleven”. eDay 2008 in vogelvlucht.

Jeff Howe (Wired): De opkomst van crowdsourcing

Jeff Howe van Wired is de bedenker van de term Crowdsourcing. Zijn keynote was van gelijke strekking als het verhaal dat hij hield tijdens Social Strategy Talk eerder dit jaar.

Dan Lyons (Newsweek): Fake Steve Jobs

Dan Lyons, tegenwoordig van Newsweek, hield een jaar lang de gemoederen in de internetwereld bezig, toen hij zich voordeed als Steve Jobs van Apple met het satirische weblog “The Secret Diary of Steve Jobs“. Hij werd uiteindelijk ontmaskerd als een redacteur (ICT) van Forbes.

Waarom bloggen als fake Steve Jobs? Uit verveling en angst voor zijn baan. Hij voelde zich langzaamaan een dinosauriër en vermoedde dat zijn baan te zijner tijd op de tocht zou komen te staan. Lyons wilde graag bloggen bij Forbes maar mocht niet en besloot toen om in zijn vrije tijd een eigen blog te schrijven. Door het bloggen als fake Steve Jobs werd hij van gewoon journalist over het onderwerp ICT/internet ineens open source journalist en werkte op die manier mee aan de disruptie van zijn eigen branche. Het heeft hem geleerd dat aan de ene kant grote bedrijven niet echt de vaardigheid hebben om open te zijn richting het publiek en niet echt de verandering aankunnen. Aan de andere kant, geeft de technologie prachtige mogelijkheden om heel goedkoop betere service te leveren, te entertainen en te informeren. Een blog geeft ruimte om onverbloemd het verhaal te vertellen en het publiek creëert mee.

Brian Kalma: De e-commerce lessen van Zappos

Brian Kalma van Zappos had een inspirerende sessie over de bedrijfscultuur. Alle medewerkers beginnen bij het bedrijf met een training van 5 weken waarin cultuur, kernwaarden, customer service en magazijn centraal staan. Het bedrijf is open en transparant en is te volgen via twitter, blogs en online tv. Zappos is niet de goedkoopste maar bindt klanten door goede service, levertijden. De medewerkers en tevreden klanten zijn ambassadeur, die veroorzaken een ‘crowdsourchende buzz’.

Een aantal quotes uit dit verhaal: “What ever you’re thinking, think bigger”, “Chase the vision not the money”, “Does the vision have meaning”, “Transparancy, be real and you have nothing to fear”.

Rhinofly: 10x innovatieve arbeidsmarktcommunicatie

Het internet is ongeveer 5.000 dagen oud en nu al zover dat we bijna niet meer zonder kunnen. Maar terwijl de kandidaat een steeds grotere wereld online heeft blijft recruitment hetzelfde, het is nog hetzelfde proces en een beperkte boodschap richting sollicitant. Hoe sluit je als recruiter aan bij de nieuwe wereld van de kandidaat en kun je alle verschillende media/kanalen op elkaar leggen?

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

LikeabilityEen kandidaat zoekt naar een goed verhaal/goed gevoel, waar het bedrijf voor staat, een werkplek waar hij lekker op zijn plek zit met leuke collegae. Het wordt steeds belangrijker om dit te laten zien, dit haal je niet uit een vacaturetekst. De doelgroep staat middenin de media en gebruikt deze om het beeld rond een organisatie te vormen. Terwijl de site van Rhinofly uitwisselbaar is met andere bedrijven legt de blog Frank-ly de ziel van het bedrijf Rhinofly bloot, je leest er wat medewerkers doen en hoe ze denken. In plaats van kennis intern te delen zijn ze gestart met deze blog, om zo met de online wereld te delen. Ook Ambtenaar 2.0 is een voorbeeld. De ambtenaar heeft een imagoprobleem, het beeld dat men heeft van het werk van een ambtenaar is saai. De weblog en ning van Ambtenaar 2.0 laten een heel ander beeld zien en maken duidelijk dat er veel gebeurt bij bijvoorbeeld een ministerie. De boodschap: vertel je verhaal, laat zien wie je bent, dat vergroot je likeability.

Vindbaarheid – 40% van de kandidaten begint de zoektocht naar een vacature bij Google. Het is dus belangrijk dat je vacature door Google gevonden en hoog gescoord wordt. Er zijn voor Werkenbijhetrijk filmpjes gemaakt die doorklikbaar zijn en bovendien zijn alle interviews ondertiteld (webvoorschrift Rijk), deze tekst is in xml omgezet en zo voor Google doorzoekbaar.

Personal branding – Als een kandidaat sporen op internet achterlaat vertelt je dat meer over die kandidaat dan het statische cv. Waarom geen voorselectie op cv en daarna online zoeken om zo een veel uitgebreider “merkbeeld” van de kandidaat te krijgen “show me your online presence and i’ll tell you who you are”. Naast de harde feiten kun je zo ook de zachte kenmerken van een kandidaat boven tafel krijgen. Rhinofly denkt op dit moment na over een tool die cv met de onlinewereld kan combineren. Naast het gebruik van personal branding om een beeld van de kandidaat te krijgen kan het ook andersom werken. Een kandidaat met een sterk personal brand kan werken als ambassadeur voor het bedrijf. Rhinofly heeft in Frank Meeuwsen (foto hierboven, links) een mooi voorbeeld, hij trekt mensen naar de stand, wordt gevraagd als spreker, door zijn houding wordt het bedrijf ook als menselijk, kwetsbaar en oprecht gezien.

Creativiteit – Wat recruitment betreft zijn we lui geworden, maar een kandidaat moet geprikkeld en verrast worden. Arbeidsmarktcommunicatie wordt weer belangrijk en techniek en idee komen samen. Een aantal voorbeelden: Unit 19 van Dienst Justitiële Inrichtingen, Base x van de Luchtmacht en de viral van eFocus met Don Diablo en the ICT job van de AIVD. Maar ook kleine goedkope mogelijkheden kunnen goed werken, zoals de viral van Rhinofly uit 2006 of de viral van Martin Schilder.

Meten is weten – Als recruiter moet je weten waar je sollicitanten vandaan komen, wat werkt en wat niet. Hiervoor is een centrale registratie van vacatures en sollicitanten alsmede bron van vacature van belang.


De presentatie van Rhinofly

Workshop Han Gerrits: MBA Cross Media in one hour

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Prof. Dr. Ir. Han Gerrits (MBA crossmedia) gaf in een klein uurtje een college over innovatie.

Een aantal quotes: “Focus op een domein waarin je wilt excelleren, als je leert van je fouten kun je beter worden op het domein”, “Procesinnovatie = lagere kosten, productinnovatie= meer omzet”, “Er zit een enorm gat tussen innovators/early adoptors en de early majority”, “Valkuilen: organisaties die te laat instappen, vasthouden aan bekende, terughoudendheid om er echt voor te gaan, gebrek aan doorzettingsvermogen”, “Als je wilt dat een bedrijf innovatiever wordt zul je dat in de beoordeling mee moeten nemen, en erop moeten afrekenen.”, “Zorg voor innovatieve cultuur en draag geslaagde projecten uit”

Andere verslagen over eDay 2008

Jeff Howe (Wired): Je klanten weten en kunnen meer dan jij
Jeff Howe (Wired) opent eDay 2008
Kicking off with the zealous advocate of Crowd Sourcing
Fake Steve Jobs praat over zijn succes
Zappos maakt van Service een Businessmodel
Rhinofly op eDay radio!
Rhinofly over online arbeidscommunicatieBlyk dubbel over eerste doelstellingen heen
WEbook publiceert eerste boeken
15 miljoen downloads om TomToms te personaliseren
Joris van Heukelom neemt Oude Marketeers op de hak
eDay verslag Innovation Factory 
eDay-verslag David Huizer (InCT)
Eerste eDay Jeroen Mirck
Emerce eDay: Pitchen voor Marketingfacts
Hyves uitgeroepen tot Website van het Jaar
eDay verslag Erno Hannink Enthousiasmeren

Later hier op Frankwatching meer reportages over eDay.

eDay is hét event om de nieuwste trends in online business en marketing te horen, zien en beleven. eDay is een dag vol visie, innovatie en inspiratie. eDay kijkt vooruit naar wat er staat te gebeuren op het gebied van online business en marketing.