Het nieuwe werken, een seminar…

0

Samen met de Academie voor ICT en Media van De Haagse Hogeschool (HHS)en participanten TNO en Microsoft organiseerde EPN op 24 september 2008 een seminar over ‘Het nieuwe werken’. Davied van Berlo en Anja Feijen van Ambtenaar 2.0 waren erbij.

De HHS (Academie voor ICT en Media), afdeling Zoetermeer werkte al samen met EPN rond 3D-omgevingen (3d experience). Daarnaast is er in samenwerking met EPN, TNO, Microsoft en Atos Origin een minor (verdiepingsblok) ontwikkeld die aansluit op de al eerder beschreven web 2.0 ontwikkelingen, “Anders werken”, die binnenkort op de HHS van start gaat.

De aanwezigen kregen tijdens het seminar een voorproefje op deze minor.

Mariëlle Nijsten, TNO / Innovatieplatform

Mariëlle Nijsten werkt als senior consultant Future Enterprise Stategies bij TNO en onderzoekt de maatschappelijk impact van ICT, met name rond het Nieuwe Werken. De vraag waarmee ze haar workshop aankondigde was: wie zijn eigenlijk de nieuwe slachtoffers van het Nieuwe Werken? Ofwel: is deze nieuwe manier van werken wel voor iedereen geschikt?

TNO: de gevolgen van Het Nieuwe WerkenUpload a Document to Scribd
Zie verder de presentatie hoe creer ik mensgerichte werkplekken.

Deze vraag werd in de workshop niet beantwoord, daarvoor was het te kort. Maar Mariëlle heeft aan de hand van vijf persona’s proberen te schetsen hoe ze die vraag benadert. Persona’s bieden een logische stap van behoeften naar oplossingen. Deze vijf persona’s werden vervolgens op twee assen geplakt: een as van apart tot samen en een as van verandering tot stabiel:

  1. Kenniswerker, werkt overal, weinig op kantoor, op afstand samenwerken, netwerken. Plaats op de assen: verandering / samen. Voorbeelden: projectmanagers, accountmanagers, beleidsmedewerkers, consultant.
  2. Vaste werkplek, altijd daar aan het werk, mensen weten haar te vinden en komen naar haar toe. Plaats op de assen: stabiel / apart. Voorbeelden: secretaresses, receptionistes, winkelbedienden.
  3. Werkt op kantoor in een team en af en toe thuis. Plaats op de assen: stabiel / samen. Voorbeelden: afdelingshoofden, juridische afdeling, communicatieadviseurs.
  4. Veel voor z’n werk onderweg, geen prater of papierschuiver, hij moet gewoon z’n werk doen. Plaats op de assen: verandering / apart. Voorbeelden: inspecteurs, monteurs, veldwerkers, beveiligers.
  5. Iemand die kan doen en laten wat hij zelf wil, hij regelt het zelf. Plaats op de assen: op het kruispunt, in het midden van beide assen dus. Voorbeelden: ZZP‘er, ondernemer, projectenpooler.

Bij Het Nieuwe Werken kun je niet bepalen wat het is en hoe je het kunt invoeren. Het begint bij mensen zelf. Maar toch moet je er als organisatie iets mee. Het gaat daarbij niet alleen om ICT, maar ook de ruimtes, de faciliteiten, de organisatiecultuur etc. Je moet er integraal naar kijken en alle onderdelen op elkaar afstemmen. Nijssen onderscheidt daarbij acht aspecten: kantoorinrichting, comfort, organisatie &management, collaboratie, devices, software, informatie, verbinding. In de juiste combinatie kan iedereen hiermee z’n droomwerkplek vormen.

‘Werken 2.0. Wat is het, wat is er voor nodig’ – Jan Krans & Max Janssen

Jan Krans is Business Development Manager bij Atos Origin, Max Janssen is Senior Consultant bij Atos Origin. In een kleine setting hadden Jan en Max, die goed op elkaar ingespeeld zijn, slechts korte tijd om te vertellen wat werken 2.0 is en wat er voor nodig is. Duidelijk werd dat het inzetten van kennis van je kennissen steeds belangrijker wordt, om zo informatie te filteren. Er werd een vergelijking getrokken met een orkest, de diverse instrumenten maken de muziek. Het inzetten van allerlei verschillende internettooltjes maakt het geheel.

Maar het gaat niet alleen om de techniek maar juist om de mensen. Het is voor sommigen eng om open te zijn, je transparantie maakt duidelijk of je een expert/professional bent en of je een werknemer (negen tot vijf) of werkondernemer (maakt niet uit hoe/wanneer als het maar af komt) bent. Daarnaast, is je management open of gesloten. Die aspecten maken het anders werken ingewikkeld of juist niet. Er is een vodcast gemaakt van de workshop. Wel even klikken op icoontje rechts.

In de minor wordt gebruik gemaakt van een Enterprise 2.0 platform, waarin bijvoorbeeld een wiki, IM, social bookmarking en networking en dergelijk is opgenomen.

Multi-media presentaties ‘Het nieuwe werken’ door studenten

Een drietal multi-media presentaties vormden de afsluiting van de minor.

Accepteer cookies

Video Toekomstvisie BENK
Tien groepen studenten visualiseerden hun ideeën over de inrichting van kantoren, gebruik van virtuele werelden, het Web 3.0, human resource management en ICT-faciliteiten zoals beveiliging en authentificatie (bron EPN).

Accepteer cookies

Video Het nieuwe werken!
De derde multi-media presentatie is eveneens te bekijken: DOT 18 – Het nieuwe werken.

De minor werd georganiseerd door EPN/PVW in samenwerking met EPN-participanten TNO en Microsoft, en Atos Origin. Zij verzorgden met verschillende andere partijen de collegereeks over hoe nieuwe werkvormen productiviteit van kenniswerkers verhogen en de dilemma’s die de vermenging van privé en werk met zich mee brengt.

Interessante artikelen

In de aanloop naar het seminar ‘Het Nieuwe Werken’ werden de volgende blogartikelen gepubliceerd:

Verder verschenen over dit onderwerp:

Tot slot

Wifi via Linux wordt niet ondersteund op De Haagse Hogeschool en laat dat nu net draaien op de meegebrachte laptop, waardoor het artikel even op zich liet wachten. De presentatie van Ruud de Jonge (Director Developer & Platform Enthousiasm, Microsoft) hebben we gemist, maar via ‘Ervaringen met het nieuwe werken bij Microsoft Nederland’ kun je de presentatie nog wel bekijken.

De minorstudenten kunnen nog opdrachtgevers gebruiken, neem contact op met Jan Krans en lees verder voor meer informatie.

Lees ook het verslag van Davied van Berlo en Anja Feijen op Ambtenaar 2.0.