Heeft webshoppen de toekomst?

0

Menig bedrijf praat erover, (aanstaande) ondernemers dromen ervan: gaan we online verkopen ja of nee, zo ja wanneer en hoe? De media staan bol van alle berichten over online marketing en online verkopen. Waar de groei zit, waar niet, wat je vooral wel moet doen en wat ook vooral niet. Lees hier het eerste deel van een serie van vier delen, waarin ik dieper inga op de do’s and dont’s bij het openen en hebben van een webshop.

Veel (offline) ondernemers zijn bang voor webwinkels, vanwege de verwachting dat ze halve techneuten moeten zijn om een online winkel op te kunnen zetten. Als je dan eenmaal online bent, moet je nog gevonden worden. En als je dan bezoekers hebt, moet je ze nog weten te converteren naar kopers. Feit is en blijft echter, dat de online markt nog steeds groeit.

In een serie van vier delen ga ik wat dieper in op de do’s and dont’s bij het openen en hebben van een webshop. Hieronder tref je deel 1 aan: feiten over online winkelen. Deel 2 (waarom zou je een webshop willen openen – of waarom niet), 3 (aandachtspunten bij het openen van een webshop) en 4 (communicatie voor een webshop) volgen binnenkort.

Een aantal feiten over online winkelen

•    1/5 van de 6,6 miljard wereldburgers is momenteel online. De komende jaren, zo is de verwachting, gaat dat verdubbelen. In 2007 was 80% van de wereldbevolking niet online, in 2011 is 80% wel online (zo vertelde Verdonk van Dell tijdens Marktplein DM).
•    1/10 van de wereldpopulatie shopt online: 627 miljoen mensen hebben het ooit gedaan, 325 miljoen zelfs in de laatste maand. Duitsers en Britten zijn de grootste online shoppers van de wereld. Boeken zijn het meest populair, gevolgd door dvd’s/video’s/spellen en vliegtuigtickets.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

•    De omzet in de thuiswinkelmarkt in Nederland stijgt nog steeds (eerste helft 2008 24% ten opzichte van de eerste helft van 2007), terwijl de groei van de traditionele detailhandel slechts 2,7% is – en dat ondanks het dalend consumentenvertrouwen en de kredietcrisis! Dit lijkt echter wel van consumenten bewuste prijskopers te maken, die in hun keuze waar, wanneer, wat te kopen steeds vaker voor thuiswinkelen kiezen.
•    Over de online b-to-b markt in Nederland is niet zo makkelijk iets te zeggen: de onderzoeken die daar gedaan zijn, zijn nogal gefragmenteerd of erg USA-gebaseerd. Wel blijkt uit recent onderzoek in de USA dat de online marketingbestedingen weer sterk stijgen: in totaal 23,6 miljard dollar dit jaar, een toename van ca. 11% ten opzichte van 2007.
•    Consumenten zijn gewend geraakt aan het kopen via internet. Een jaar geleden vond 1/3 van de consumenten het nog een nadeel dat de producten niet te ruiken en te voelen zijn; nu is dat gedaald tot ¼ van de (Nederlandse) internetgebruikers. 1/3 ziet nu zelfs helemaal geen nadeel meer van online kopen. Bijna iedereen (96%) is ook tevreden met wat ze online bestellen.
•    De scheiding tussen online en offline shoppen verdwijnt. De consument doet zaken zoals het hem uitkomt.
•    Betalen wordt ook steeds veiliger. 85% van de online shoppers ziet met name de betaling via iDEAL als heel veilig (iDeal is het meest gebruikte betaalmiddel bij het online kopen).
•    65% van de consumenten gebruikt voor het kopen of bestellen vergelijkings- en beoordelingsites zoals Kieskeurig, Zoover etc. Deze hebben een grote invloed op het koopproces en de koopbeslissing van de consument.
•    Er is een opkomst te zien van het betrekken van kopers in het productieproces. Door de consument mee te laten praten over ideeën voor nieuwe producten of diensten, wijzigingen in producten of diensten en noem maar op, voelen zij zich gehoord en actief betrokken bij de ontwikkeling. Daarmee ben je zeker van een bepaalde afzet en goede ambassadeurs voor je nieuwe product. Er zijn legio voorbeelden te noemen van bedrijven die hiermee experimenteren, denk aan Dell, Nike, Lego, Blendtec, 24htranslations.com etc. Crowdsourcing, participatory marketing en co-creation zijn de bijbehorende marketingtermen.

Binnenkort volgt deel 2 in deze serie: Waarom zou je een online winkel willen hebben?

Gitta Bartling werkt voor fris in communicatie en houdt zich als adviseur en projectmanager bezig met crossmediale marketing- en communicatieprojecten ‘through any line’.