Verdieping

Veldslag om de gratis krantjes

0

Ik las op 8 januari (door een tip van Gijs Bos) het volgende op admanager.nl: ‘consument zegt massaal te bezuinigen op betaalde media’. Ach ja, je moet ergens op besparen in deze tijden. Dat doe je natuurlijk niet door je boodschapjes eens in de week niet bij de Appie te doen, of door wat vaker de fiets te nemen. Nee, je gooit gewoon de kwaliteitskrant eruit.

Nu gaat het natuurlijk niet alleen om kranten. Ook op tijdschriften wordt bezuinigd door 50% van de Nederlandse bevolking. Dit blijkt uit recent onderzoek van Z’Insights, de researchunit van ZenithOptimedia Nederland, onder 413 Nederlanders. Op klassieke media televisie en radio zal echter nauwelijks bezuinigd worden. 32% geeft aan te bezuinigen op mobiele services. Voor internet geldt dat de entertainmentfunctie, met name voor betaalde diensten, een minder grote rol zal gaan spelen bij de consument. Moeten we nu weer minder onze blik richten op web 2.0 en alle interactieve tools die erbij horen?

Fijn voor al die gratis krantjes
Want dat betekent dat men eerder naar de groene en blauwe bakken grijpt. De oplagen gaan omhoog en ze kunnen meer geld vragen voor het plaatsen van advertenties. Tot die tijd kunnen ze vertrouwen op hun trouwe ‘uitdelers’ voor een effectieve verspreiding.

Zo was de ‘DAG-man’ op station Rotterdam Alexander lange tijd een ‘icoon’. Ik heb ooit nog eens een gesprekje met hem gehad (over Jimi Hendrix) en zei hem elke dag gedag. Fijn zo’n constante factor. Dat het er in de uitdeelzones niet altijd even gemoedelijk aan toegaat, illustreert het volgende verhaal.

Wat een vak
Goede vriend van mijn lieve vriend, D., heeft ooit een baantje als uitdeelkracht geaccepteerd. Dat heeft hij geweten ook. Zeven dagen in de week stond D. van zes tot negen ‘s ochtends de Pers uit te delen aan nietsvermoedende passanten bij metrostation Spijkenisse Centrum. In de winter. “Ik ging helemaal kapot. En ik kon natuurlijk geen handschoenen aan, want dan kon je die krantjes niet goed beetpakken. Het was dat ik 10 euro per uur verdiende. En dat was veel, bij de Spits kregen ze 7 euro per uur.” Om negen uur moesten D. en B. (zijn uitdeelpartner) wel ‘los’ zijn. “Op een gegeven moment gooiden we om 8 uur de kranten die over waren de prullebak in. Het was echt te koud om te werken.”

Verreweg de meeste reizigers namen het krantje aan. Of niet. Hij kreeg maar weinig opmerkingen of lieve woorden. Behalve van één vrouw: “… die kwam me even knuffelen en gaf me 2 euro voor een kop koffie. Maar die was volgens mij gewoon niet helemaal goed.”

persDie krantjes delen zichzelf niet uit…

Harde concurrentie met de Spits
Over de harde concurrentie met de Spits zegt D.: “Het was echt een race om wie het eerste op Spijkenisse Centrum stond. De Spits werd later geleverd, dus we hadden een voorsprong. Maar hun leverancier was echt een lul. Hij brieste dat dit al een jaar de Spits-plaats was. Toen we daar na een paar dagen weer gingen staan, probeerde hij me aan te rijden. Hij dreigde de volgende keer door te rijden. Ik heb de Spits opgebeld, maar volgens mij is er verder niets mee gebeurd.” Dat is nou de harde wereld van de gratis krantjes…

Op Zuidplein ging het er nog agressiever aan toe. Daar stoppen flink wat bussen en als je het vraagt, kan je je krantjes in die bussen kwijt. Eén keer was iemand vergeten netjes ‘alsjeblieft’ te zeggen en die heeft dat geweten. “Hij kreeg echt klappen van de buschauffeur. In de vroege ochtend is dat best wel hardcore.”

Maar hoe ze aan deze gedreven mensen komen…
… is me een raadsel. Op arbeidscommunicatie-gebied zijn ze zeker geen grote speler. 64 procent van de lezers van gratis dagbladen weet niet wanneer de carrièrepagina’s in die kranten verschijnen. (Van de lezers van betaalde dagbladen weet 36 procent niet wanneer de personeelsadvertenties in de krant staan). Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group onder 940 (gratis) krantenlezers.

Floor Drees schrijft exclusief voor Frankwatching een serie over de toekomst van de dagbladen, onder de titel Dag blad. Op haar website kun je terecht voor meer beeldmateriaal en tussentijdse updates.