Innovatie

Scholieren.com: de nachtmerrie van elke leraar…

0

Keken we in de serie ‘Hoe bereik je jongeren in het medialandschap?’ de afgelopen weken naar hoe de NCRV en MTV jongeren bereiken, vandaag nemen we een kijkje achter de schermen van Scholieren.com. De site waar onze middelbare scholieren werkstukken en boekuittreksels kunnen vinden. De website Scholieren.com is populair onder de middelbare schooljeugd. Met meer dan 2 miljoen bezoeken per maand is het een site die zichzelf in stand houdt, zegt eigenaar Jon Geerars. Kortom: kids blij, de mensen achter Scholieren.com blij. Wat rest is het sceptische lerarengilde…

Hoe proberen jullie deze specifieke doelgroep, scholieren, te bereiken?

“We proberen de specifieke doelgroep te bereiken door de content af te stemmen op scholieren, in feite vullen de scholieren de content zelf. We hoeven weinig aan te passen aan de scholier.”

[vimeo width=”425″ height=”206″]https://www.vimeo.com/3105639[/vimeo]

Hoe belangrijk is het interactief platform als het gaat om het bereik van jongeren?

“Nou dat is redelijk belangrijk, op het forum kunnen scholieren andere scholieren makkelijk bereiken, het is laagdrempelig. Het is de ideale manier om je vraag te stellen als scholier, als huiswerk of wat dan ook.“

Waarom is Scholieren.com zo succesvol onder jongeren, wat maakt de site zo uniek?

“De site is succesvol omdat ze op een snelle manier kunnen vinden wat ze zoeken over huiswerk. Dat is waar Scholieren.com bekend om is. En bij docenten ook berucht.”

Waarom berucht?

“Nou ja, niet elke docent is blij als de antwoorden van de huiswerkvragen online staan.”

Wat doen jullie om het bereik onder jongeren te vergroten?

“Het vergroot bereiken dat doet de site eigenlijk vanzelf. We doen zelf weinig aan marketing, we hebben geen marketingbudget. Waar we veel aan besteden is de vindbaarheid in Google. Dat is heel belangrijk.”

En hoe houden jullie jongeren vast?

“We doen weinig aan reclame, maar wat je wel ziet is dat er veel mond op mond reclame is. Als een scholier iets handigs vindt op de site vertelt ie dat graag door aan andere scholieren en daardoor komen ze vaak terug. Dat zie je vaak.

Hoe toetsen jullie het succes?

“Door zelf veel met jongeren te praten, we hebben natuurlijk een forum waar we uitgebreid kunnen discussiëren met elkaar. We houden verder enquêtes,  zowel online als offline om constant de waardering te meten. De site wordt hoog gewaardeerd. Gemiddeld een 8.”

Tegen wat voor soort problemen zijn jullie aangelopen tijdens de ontwikkeling van het concept Scholieren.com?

“Nou bij Scholieren.com hebben we eigenlijk weinig problemen gekend, we zijn gelijk gegroeid, als je iets nieuws hebt ontwikkel je dat lekker zelf, bij de ontwikkeling van Studenten.com hebben we wel wat strubbelingen gekend, we hebben dat ook door een externe partij laten doen. Het nadeel was dat het concept niet meteen helder was in het begin. De samenwerking met andere partijen verliep nogal moeizaam, daardoor heeft het iets langer geduurd dan gehoopt. Uiteindelijk is er toch een goed product uit gekomen.”

[vimeo width=”425″ height=”206″]https://www.vimeo.com/3105688[/vimeo]

Hebben jullie veel last van concurrentie?

“Opvallend weinig, er zijn heel weinig sites die zich specifiek richten op middelbare scholieren. Uitgeverij Malmberg heeft een website, tijdens examens zijn er tijdelijke websites die de antwoorden publiceren. Verder hebben we weinig concurrentie.”

[vimeo width=”425″ height=”206″]https://www.vimeo.com/3105785[/vimeo]

Een onderdeel van Scholieren.com is dus ook Student.com. Wat houdt dat in?

Studenten.com is een experimentele website, net nieuw en staat een paar maanden online. Het is een site waar je als student een profiel kan aanmaken. Je kan berichten versturen naar andere studenten. Het idee is dat het systeem van Studenten.com weet welke berichten jij leuk vindt. Het is in feite een zelflerend systeem, gericht op studenten.”

[vimeo width=”425″ height=”206″]https://www.vimeo.com/3105698[/vimeo]

Interview: Caroline Lichtenberg (Merge Media)