Innovatie

Ruzies en verliefdheid op het SpangaliS college

0

Keken we in de serie ‘Hoe bereik je jongeren in het medialandschap?’ verleden week naar hoe MTV jongeren bereikt, vandaag nemen we een kijkje achter de schermen van SpangaS. SpangaS is een populaire jeugdserie van de NCRV, waar het draait om de emoties van middelbare scholieren. Wat maken ze allemaal mee op het fictieve Spangalis college? Voor de weblog: ‘Hoe bereik je jongeren in het huidige medialandschap?’ interviewden we Leontine Groen, samensteller van SpangaS, en vroegen haar onder andere hoe SpangaS jongeren bereikt.

Hoe is SpangaS ontstaan?

“Door een pitch vanuit de zender Zapp, zij hadden een time slot, waar tot dan toe Popstars werd uitgezonden, wat niet goed aansloot bij de doelgroep, vonden zij zelf. En ze dachten: ‘we willen een crossmediaal project neerzetten, dat wel beter aansluit bij de jongeren.’ Zodoende wordt er dan gepitcht bij meerdere omroepen. Toen bleven er twee over, KRO en NCRV. En de NCRV met SpangaS heeft gewonnen.”

[vimeo width=”425″ height=”206″]https://vimeo.com/3105256[/vimeo]

“Nog meer redenen waarom Zapp geïnteresseerd was in SpangaS is dat wij bewust gekozen hebben voor tien hoofdrolspelers, waarbij vijf jongens en vijf meisjes om daarmee de identificatie voor de doelgroep te verbreden. Maar ook nog eens om de multiculturele samenstelling van deze groep, ik spreek zelf liever van culturele achtergronden, omdat het om Nederlandse acteurs gaat maar ook om Nederlandse personages, de een Surinaamse achtergrond, de ander een Turkse, een Marokkaanse, enzovoort. En dat vonden wij ook super belangrijk om daarmee een brede doelgroep aan te spreken en dat sprak Zapp ook aan. Verder de arena waar SpangaS zich afspeelt, een school, is natuurlijk ontzettend herkenbaar, iedereen gaat naar school of is naar school geweest. Je kunt daar heel veel verhalen laten afspelen.

Kan je iets vertellen over de thema’s die SpangaS behandelt?

“Bijvoorbeeld scheiding van ouders, hoe gaan kinderen daarmee om, hoe beleven ze dat. Digitaal pesten is helaas in real life een veel voorkomend onderwerp, waar wij als serie ook mee om willen gaan. Dat willen we tonen, laten zien hoe je daar op veel verschillende manieren mee om kan gaan. Homoseksualiteit bijvoorbeeld, daar hebben we veel reacties op gekregen. Bijvoorbeeld een jongen van 26 die mailde naar SpangaS en zei dat als dit tien jaar geleden ook op televisie was geweest toen ik 16 was, dan had ik zo ontiegelijk veel steun aan gehad. Ik vind het heel goed dat jullie het nu doen. De openheid waarmee jullie het brengen is fantastisch.”

Wat zijn problemen waar jullie tegenaan gelopen zijn tijdens de ontwikkeling van het concept Spangas?

“Bijvoorbeeld het intekenen bij de Publieke Omroep heeft bij de televisie een andere periodiek dan intekening voor internetsites bij de Publieke Omroep. Televisie heeft dit twee keer per jaar, in het voor en in het najaar, bij internet is dit een keer per jaar, aan het eind van december. Ze maken dan de balans op voor het jaar daarna. Dus het komende jaar maken ze een intekening voor wat er mogelijkerwijs moet komen of wat er gehandhaafd of intact moet blijven. Die verschillende periodieken lopen dus totaal niet parallel, waardoor je problemen krijgt met budgetten. Nu is er wel licht in de duisternis, want vanaf 2010 worden alle programma’s, ofwel projecten, op crossmediale wijze ingeschreven. Dus dan komt er een combinatie, maar het is dus weleens problematisch.”

Wat betekent internet en het magazine als het gaat om het bereik van jongeren?

“De SpangaS site is een heuse community geworden. 65.000 kinderen zijn op dit moment actief, hebben een eigen profiel. Dat is binnen anderhalf jaar tijd opgericht, Dat vind ik heel wat waard. De community houdt zichzelf dus eigenlijk in stand, het leeft. Het programma, de onderdelen die op televisie voorkomen gaan door op de site. Dat doen we door op tv te verwijzen naar de website, Op de website zie je een vervolg van een filmpje dat je op tv hebt gezien, het gaat op internet door. Daarnaast verversen we de website dagelijks op verschillende punten, nieuwsberichtjes, blogs vanuit de personages. Bezoekers kunnen in contact komen met die personages, berichten plaatsen, we hebben een nieuwsbrief, fora waar kinderen met elkaar kunnen discussiëren over onderwerpen uit de serie. Wij hebben bedacht dat de oude wereld van magazine ook zeer beslist wat toevoegt, omdat je dat in de winkel ziet liggen. De inhoud van het magazine leent zich ook voor andere onderwerpen en meer diepgang. Ook misschien meer informatie dan we in de serie vertellen. Ik denk dat je zo zoveel mogelijk bereik hebt omdat je op veel platformen aanwezig bent.”

Hoe houden jullie de SpangaSfans vast?

“Ten eerste is er het voordeel dat je dagelijks op televisie bent, de kracht van de herhaling. De website moet een community zijn, maar ook een soort ‘schoolplein’. Wij als programmamakers, als website makers geven geen antwoorden of oplossingen op problemen, laat de doelgroep dat met elkaar bespreken.”

Hoe werken jullie samen met andere platformen als Hyves?

“We hebben geen officiele SpangaShyves, we hebben wel een meisje dat een SpangaSsite heeft opgericht, Kaitin. En we zijn er erg dankbaar want ze heeft inmiddels meer dan 12.000 vrienden.”

“Daarnaast hebben we ook een professionele samenwerking met bijvoorbeeld de Hartstichting, Edukans, verhalen over bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking, dus een onderwerp van de Hartstichting, vertellen we in SpangaS. En dan op hun site en op onze site gaat het verhaal verder, hetzelfde geldt voor Edukans. We werken samen met TankTv, Tank tv is een stichting, van de Stichting Waterwijs komt dit uit. De tanks staan in beeld op het Spangalis college. Daarnaast in real life staan ze op de schoolpleinen op middelbare scholen. We zetten er weleens oproepjes op, zoals ‘figuranten gezocht’. Of nieuwsberichtjes, het SpangaS Magazine is uit, dat is een hele leuke barter samenwerking. Ook met ‘oude’ vormen van media, zoals de Tina, de Hitkrant, hebben we barters, maar ook met Kids Planet en Scholieren.com. Nou ja een enorme wisselwerking.”

[vimeo width=”405″ height=”206″]https://vimeo.com/3105331[/vimeo]

Welke stappen zijn gezet om jongeren van 9 tot 12 jaar te bereiken?

“Een zo gemêleerd mogelijke karaktergroep, dus zeg maar, hoofdpersonages in de serie neerzetten, zowel jongens als meisjes, verschillende culturele achtergronden naar voren laten brengen, waardoor een zo breed mogelijk publiek zich kan identificeren, met iemand met een Surinaamse achtergrond, of een Marokkaanse achtergrond.”

[vimeo width=”402″ height=”206″]https://vimeo.com/3105425[/vimeo]

Waarom is er gekozen voor een klas met verschillende achtergronden?

“Nou ten eerste denk ik, is het een algemeen beeld van scholen in Nederland zowieso, meer herkenbaarheid. En ten tweede omdat je daarmee meer kinderen aanspreekt die zich kunnen identificeren met bijvoorbeeld een meisje dat een Surinaamse achtergrond heeft, of een jongen met een Marokkaanse achtergrond. Er is bewust over nagedacht dat wij ook die groep willen benaderen.”

[vimeo width=”405″ height=”206″]https://vimeo.com/3105437[/vimeo]

Stel dat ik besluit om een jongerenprogramma te maken. Wat voor tips zou je mij dan geven?

“Vind ik heel moeilijk. Nou, een ontzettend goed plan formuleren, in een zo kort mogelijke bewoording, want netmanagers en eindredacteuren hebben geen zin om heel veel te lezen. Geen tijd daarvoor overigens, het liefst ook met een zo compleet mogelijke begroting en een goede producent erachter. Als mogelijke backup, want we kunnen bij de omroepen natuurlijk ook zelf veel maken. Maar tegenwoordig wordt ook veel met producenten gewerkt. Doe heel veel onderzoek naar je doelgroep, wat willen ze en wat willen ze niet. Betrek ze bij jouw idee. Niet zozeer alleen bij het bedenken ervan, maar als het loopt, als je het programma maakt, is het heel belangrijk om tijdens de duur van het programma, kinderen, de doelgroep er nog steeds bij te betrekken. Ik denk dat dat iets is van deze tijd.”

[vimeo width=”405″ height=”206″]https://vimeo.com/3105442[/vimeo]

Interview: Caroline Lichtenberg (Merge Media)