Innovatie

The Next Web ’09: Nieuwe succesfactoren van (online) zakendoen

0

Op de tweede dag van ‘The Next Web 2009’ waren de guru’s Jeff Jarvis, Andrew Keen en Chris Sacca redelijk eensgezind. De economie – en daarmee ook het web – staat aan de vooravond van een grote verandering. Er is een verschuiving zichtbaar van organisaties naar het individu. Een ontwikkeling waar de internetsector in voorop loopt. Twitter wordt hierbij door allen als eerste en trendsettend voorbeeld aangehaald, alsmede de successen van Google. Wat zijn nu precies die nieuwe ontwikkelingen en wat zijn de wijze lessen die organisaties hieruit moeten trekken?

De macht naar het individu

power-to-the-peopleDe maatschappij, waarin bedrijven, overheden en instituties nadenken voor de massa, loopt op zijn eind. Volgens Keen is intimiteit, niet massaliteit een voorwaarde voor succes geworden: oftewel ‘power to the people’.

Een mooi voorbeeld: de traditionele autofabrikanten. De R&D afdeling bepaalt wat ‘het perfecte product’ is: een verouderde gedachte. Een bedrijf als Google is een succes geworden door de gebruiker centraal te stellen en in de ontwikkeling te betrekken. Google ontwikkelt platformen, waar anderen verdere zingeving (denk aan Google Maps) en aanvullingen aanbrengen.

In de politiek is bijvoorbeeld het succes van ‘het individu’ Barack Obama kenmerkend. Hij is als geen ander in staat om (met alle nieuwe technologie die hem ter beschikking staat) anderen achter zich te krijgen. Voor een belangrijk deel doordat hij luistert naar de mensen in plaats van zijn masterplan aan hen te dicteren. Maar ook door diezelfde massa onderdeel uit te laten maken van zijn beweging: half Amerika leek bij zijn campagne te werken of een bijdrage te leveren.

Geen product maar een open proces

procesVoor bedrijven geldt dat zij niet meer wegkomen met het leveren van ‘een product’, maar dat het veel meer ‘een proces’ zal zijn. Elk product, dienst, website of applicatie, die op de markt wordt gebracht zou eigenlijk altijd in ‘beta’ moeten zijn. De pretentie dat een beperkt aantal mensen van R&D kan bepalen dat iets een perfect product is, is namelijk achterhaald. Het is een kwestie van continue verbeteren en aanpassen op basis van de input van de individuele consument.

Betrokkenheid loont

google1Als je open staat voor de meningen en wensen van gebruikers (en eigen medewerkers) kom je niet alleen tot een beter product (of dienst), maar creëer je bovendien een veel grotere betrokkenheid onder de doelgroep. Iedereen die zich gehoord voelt is een trouwere klant en veel eerder geneigd het verder te vertellen. Chris Sacca (ex-Google, nu investeerder) noemt marketing voor dergelijke producten zelfs overbodig. Google heeft bijvoorbeeld nooit geadverteerd.

Gewoon doen & durven loslaten

Sacca gaat zelfs verder dan alleen het adverteren tot ‘old-school’ te verklaren. Op internetvlak zou hij zelfs adviseren niet met business cases te werken maar goede ideeën gewoon te ontwikkelen. Door alle mogelijkheden die bijvoorbeeld open source en API’s bieden zijn ontwikkelingskosten relatief laag. Vervolgens bepaalt ‘het volk’ wel wat wel of niet aanslaat. Zo stelt Jeff Jarvis, auteur van het boek ‘What Would Google Do? : ‘get out of the way!’, oftewel nadat je je (beta) initiatief hebt gelanceerd, moet je vooral niet teveel invloed willen uitoefenen hoe anderen er weer op voortborduren. ‘Surprise is good!’ (zie ook het video-interview dat Richard van den Boogaard met Jeff Jarvis had).


Presentatie “What would Google do” van Jeff Jarvis

Tenslotte een bemoedigende boodschap aan alle ondernemers en marketeers van Nederland. Andrew Keen (groot criticus van web 2.0 en auteur van ‘The Cult of the Amateur’) meent dat uitgerekend Nederlanders – van nature ‘masters of reïnvention’ – juist in staat moeten zijn om met succes dit nieuwe tijdperk in te stappen.

Dit artikel schreef ik samen met Tim Besselink, eveneens consultant bij internet advies bureau Jungle Minds.

thenextweb09The Next Web Conference is een jaarlijkse conferentie over de toekomst van het internet. Internationale sprekers en gasten ontmoeten elkaar om de verschillende aspecten van de virtuele toekomst te bespreken. Tag: The Next Web.