Innovatie

The Next Web ’09: Interview Jeff Jarvis

0

Na afloop van zijn presentatie op The Next Web 2009, had ik een interview met Jeff Jarvis, auteur van het boek “What Would Google Do?”. In het interview gaat Jarvis in op de kern van het boek: wat bedrijven, organisaties, overheden en individuen kunnen leren van die ene partij die er extreem succesvol mee is geworden, Google.

Beroepspessimist Andrew Keen, die direct na Jarvis op dag 2 van The Next Web 2009 conference sprak, omschreef hem als een cheerleader. Weliswaar met een positieve ondertoon, maar toch ook weer vilein. Wellicht jaloezie? Typisch Keen, daar zullen we het maar op houden… Keen zelf vreest dat niet alle veranderingen dankzij het web positief hoeven uit te pakken en trok in zijn speech zelfs een vergelijking tussen het goede van Obama en het slechte van Hitler in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Jarvis’ aanpak is inderdaad positiever. Hij bekijkt de veranderingen in de maatschappij door de bril van Google en stelt dat iedereen zich die vraag zou moeten stellen: “Wat zou Google doen?”. De tijd van controle op schaarse goederen is voorbij, zo stelt Jeff Jarvis. Online is er alleen sprake van overvloed. Bedrijven, organisaties en overheden moeten zich openstellen voor de mening van individuen die de moeite nemen om over producten, diensten of merken te schrijven. “Your worst customer is your best friend” is de titel van een van de onderdelen van het boek.

[youtube width=”600″ height=”363″]https://www.youtube.com/watch?v=MOas9MRu6hU&ap=%2526fmt%3D18
Interview met Jeff Jarvis

Een ander belangrijk gegeven voor veel merken is dat men gedecentraliseerd moet leren denken (“think distributed”). In plaats van klanten te verleiden naar jouw site toe te komen, moet je hen opzoeken op de plekken waar ze zich toch al bevinden. “If the news is that important, it will find me”, is een van de quotes die Jarvis aanhaalt. Volgens Jarvis is de toekomst niet meer aan massamarketing, maar aan de massa’s niches: “I’m not a mass, you’re not a mass – we are all individuals,” stelt Jarvis in het interview, verwijzend naar een uitspraak van socioloog Raymond Williams.

thenextweb09The Next Web Conference is een jaarlijkse conferentie over de toekomst van het internet. Internationale sprekers en gasten ontmoeten elkaar om de verschillende aspecten van de virtuele toekomst te bespreken. Tag: The Next Web.