How to

Begin met copywriting en de SEO komt vanzelf

0

SEO copywriting wordt altijd gezien als een spanningsveld. Als copywriter wil je namelijk kwalitatief goede, lekker lezende en relevante content creëren. Aan de andere kant moet je de zoekmachines aantrekken zoals stroop dat met vliegen doet. Negeer die zoekmachines als copywriter en je wordt vanzelf een goede SEO copywriter. Maar hoe je dat nu precies?

Laten we beginnen met hoe zoekmachines te werk gaan. Aan de hand van een waslijst aan regeltjes bepalen zoekmachines of jouw content relevant is voor de door een gebruiker ingegeven zoekopdracht. Enkele regeltjes die de vindbaarheid van je content verbeteren, zijn:

  • het keyword moet in de title voorkomen;
  • het keyword moet terugkomen in de H1;
  • keywords moeten zoveel mogelijk linksboven in de tekst voorkomen;
  • de keywords moeten herhaald worden in de tekst, en
  • er moet intern gelinkt worden in de tekst.

Deze vijf punten lijken SEO copywriting tot een fabrieksmatig werk te maken dat weinig meer met de creativiteit te maken heeft waar de copywriter het normaal gesproken van moet hebben. Een goede SEO copywriter ziet deze punten misschien nog als een extra uitdaging, maar zelfs dat hoeft niet. Eigenlijk zijn deze punten namelijk heel logisch voor elke tekst die je schrijft.

Ik zal uitleggen per punt waarom je vrijwel automatisch al voldoet aan deze regels als je een tekst schrijft. Laten we voor het voorbeeld aannemen dat de tekst over een goedkope vakantie naar Turkije gaat.

Keyword in de title

Het keyword is over het algemeen ook grofweg het kernwoord van je tekst. Een tekst die gaat over het boeken van een vakantie naar Turkije die ook nog eens goedkoop is, wordt in de ideale situatie gevonden op ‘goedkope vakantie Turkije’, zoals de resultaten in het voorbeeld hieronder.

goedkope_vakantie_turkije1

Waarom zou de paginatitel niet (grotendeels) overeenkomen met de zoekopdracht? Als je wilt dat mensen aan de hand van de titel al weten waar de tekst over gaat, laat je die keywords daar toch al in terugkomen. Met andere woorden: de zoekmachine zoekt wat een normaal mens ook zou zoeken en wat voor jou logisch zou zijn om te schrijven.

Keyword in de H1

De H1 is de titel die (in de ideale situatie) bovenaan de tekst staat, de kop boven de tekst. Ook deze moet overeenkomen met het keyword waar de tekst op gericht is. Net als de title, zal de H1 vaak het keyword bevatten, zoals in onderstaand voorbeeld.

goedkope_vakantie_turkije2

Je wilt toch communiceren dat de bezoeker hier een goedkope vakantie naar Turkije vindt, dus zullen deze keywords terugkomen. Zoekmachine blij, bezoeker blij en SEO copywriter blij.

Keywords linksboven in de tekst

Ook hier geldt dat de zoekmachine en de lezer hetzelfde hopen te zien. De bezoeker wil immers ook zo snel mogelijk weten of de tekst beschrijft wat hij zoekt. In een alinea zo snel mogelijk de termen noemen die zo goed mogelijk beantwoorden aan zijn zoekopdracht, is dus wenselijk. De alinea hieronder doet dat al vrij aardig, alhoewel hier meer op ‘lastminute’ wordt gefocust dan op ‘goedkoop’.

goedkope_vakantie_turkije3

De tekst beginnen met het belangrijkste keyword is dus niet alleen vanuit SEO-opzicht belangrijk, maar ook vanuit gebruikersperspectief.

Keywords herhalen in de tekst

Om een tekst zo goed mogelijk te laten scoren, moeten keywords herhaald worden. De tijd dat eindeloos een woord herhalen werkte voor je positie in de zoekmachines, is echter al lang voorbij. Vaak hoef je een keyword maar 3 tot 4 keer te herhalen om goed te scoren. Ga dan maar eens bij jezelf na hoe onnatuurlijk dit is. Je grijpt als copywriter toch sowieso af en toe terug naar het onderwerp om te benadrukken waar de tekst over gaat? Zo herhaal je voor de lezer even waarvoor hij op je pagina is gekomen.

Linken in de tekst

Hier zit misschien enige moeilijkheidsgraad in. Toch valt ook dit mee. Linken is namelijk niets anders dan teruggrijpen of verdiepen. In het geval van goedkope vakanties naar Turkije zul je sowieso met voorbeelden komen. Je wilt immers uitleggen wat er zo geweldig is aan Turkije. Je kunt bijvoorbeeld perfect genieten van zon, zee en strand in Bodrum. Link de woorden ‘zon, zee en strand in Bodrum’ naar de tekst die gaat over hoe Bodrum het paradijs is voor mensen die voordelig van zon, zee en strand willen genieten, en je bent klaar. Links komen vanzelf. Lukt dit niet, dan kan het nog altijd met een kort stukje onder je tekst. Er gelden overigens weer andere regels en wenselijkheden voor links in landingspagina’s voor zoekmachineadverteren, zoals ik beschreef in mijn tips voor AdWords campagnes die converteren (zo makkelijk is het dus om een link in een tekst te verwerken).

goedkope_vakantie_turkije4

Het kan ook nog makkelijker met de hierboven afgebeelde keywordcloud en ‘gerelateerde items’. Daarmee bevat elke pagina automatisch al relevante links. Vul dit aan met eigen links in de tekst (houd wel het maximum van 100 links per pagina aan!) voor nog meer verwijzingen op de pagina.

Vergeet de zoekmachine, focus op de bezoeker

SEO copywriting is dus net als ‘gewone’ teksten schrijven: als je de logica aanhoudt van de lezer en daar goede content voor schrijft, zal de zoekmachine de content ook als ‘goed’ beschouwen. Wie zich blind staart op de zoekmachines, zal uiteindelijk met gekunstelde en weinig attractieve teksten komen die misschien goed gevonden worden, maar niet converteren. Dus vergeet de zoekmachine en focus je op de bezoeker!