How to

Tips voor AdWords campagnes die converteren

0

Google AdWords is een relatief makkelijk platform om mee te adverteren. Iedereen met een toereikend budget kan bovenaan komen te staan in de advertenties die naast de organische zoekresultaten staan. Met goede AdWords advertenties haal je eventuele geïnteresseerden binnen. Hoe zorg je echter dat deze bezoekers ook overgaan tot de gewenste vervolgactie? Hieronder staan enkele basistips om AdWords campagnes te laten converteren.

Om met deze tips aan de slag te kunnen, ga ik er voor het gemak vanuit dat je al een AdWords campagne hebt en dat je voor deze campagne specifieke landingspagina’s gebruikt. Vaak zijn standaard landingspagina’s die geoptimaliseerd zijn voor de organische zoekresultaten niet toereikend om te worden gebruikt als maximaal converterende landingspagina’s voor het adverteren in zoekmachines.

Drie terugkerende elementen zijn voor conversies via AdWords essentieel: snelheid, duidelijkheid en gemak. Schiet je op één van deze drie punten tekort, dan verlies je kostbare bezoekers die klanten voor het leven hadden kunnen worden. Het aanbod op internet is namelijk oneindig groot. En zolang ze je niet kennen, ben je slechts één van de velen.

Grijp die aandacht…

Als er elf partijen met een AdWords advertentie schreeuwen om de aandacht van één potentiële klant, wie springt er dan uit? Wie dacht dat het degene met het beste product / aanbod was, heeft het mis. Het gaat erom hoe je aanbod klinkt.

laagste_prijs_garantie_logo

In de elektronicamarkt stunten veel aanbieders met de laagsteprijsgarantie. Hartstikke leuk, maar als iedereen die (door moeilijk te achterhalen prijzen vaak ondoorzichtige) garantie pretendeert te bieden, is het dan niet een idee om een andere aanpak te kiezen? Gratis, snelle of zeer flexibele bezorging is in de witgoedmarkt bijvoorbeeld een mooie USP. Dit is slechts een voorbeeld, want er zijn vele andere mogelijkheden.

Denk goed na over hoe je iets kunt communiceren dat echt verschilt van de rest van de markt, en formuleer dit zo aantrekkelijk mogelijk. Hiervoor gaf ik eerder al een overzicht met tips voor betere AdWords advertenties.

…en houd die aandacht vast

De tijd dat mensen “oh” en “ah” riepen bij een ingewikkelde Flashanimatie is voorbij. Zeker op een AdWords landingspagina komen mensen maar met één doel: het in de AdWords advertentie genoemde product kopen. Een Flashanimatie of laadtijd die maar blijft duren, fungeert daarbij als een lange rij bij de kassa.

loading

Als er bij supermarkt X een rij van 10 personen bij elke kassa staat en supermarkt Y, met veel kortere rijen, is aan de andere kant van de straat, dan wordt de keuze voor supermarkt Y al aantrekkelijker, ongeacht eventuele verschillen tussen de supermarkten. Mensen hebben een hekel aan wachten, en die hekel wordt online nog veel groter. Als er binnen een fractie van een seconde geen relevante informatie wordt getoond, ben je het grootste deel van je potentiële klanten al kwijt.

Stuur aan op conversie

De aandacht van de bezoeker is kort en de bezoeker komt maar met één reden op de landingspagina: converteren. Dat is mooi, want dat moet ook de enige reden zijn om die bezoeker op je pagina te krijgen. Ook dit is goed te vergelijken met een gewone winkel: je staat met een gevuld karretje in de winkel, maar de kassa is nergens te vinden. Bedenk alleen wel, dat de gemiddelde bezoeker van een website nog makkelijker van je website af navigeert dan een klant uit een winkel wegloopt. Wat zijn belangrijke punten om op te letten?

1. Houd de aandacht op de pagina

Verwijder onnodige navigatie van de landingspagina. Waarom zou je een potentiële klant die zich middenin je sales funnel bevindt laten wegklikken naar een informatiepagina? Mocht je echt additionele informatie beschikbaar willen stellen (zoals hieronder beschreven in punt 3), doe dit dan met een pop-up. Zo weet je zeker dat bezoekers op de pagina blijven waar ze moeten zijn. Zorg ook dat ze niet op andere manieren worden afgeleid van het salesproces.

wissen

Veel bedrijven hebben, zoals hierboven getoond, in een formulier nog de button ‘alles wissen’. Deze button doet niets anders dan conversie verlagen (iemand die per ongeluk op deze button klikt, heeft geen zin meer om alles opnieuw in te vullen).

2. Houd het belangrijkste aandachtspunt ook het belangrijkste doel van je pagina

Moet de bezoeker een formulier invullen? Zorg dan dat het formulier boven de ‘vouw’ van de pagina (de onderkant van het browservenster) begint. Bezoekers zien het formulier dan al zonder dat ze naar beneden hoeven te scrollen. Staat het formulier nog niet op die pagina of wordt de klant het salestraject ingetrokken door een button, zorg dan dat de button boven de vouw staat en prominent aanwezig is. Onderstaande afbeelding toont een prominent aanwezige button die goed op de pagina gepositioneerd is.

punt_2

3. Neem angst en twijfel weg

Zeker in een markt met complexe, risicovolle of prijzige producten is het belangrijk om de angst van de bezoeker weg te nemen. Hiervoor zijn verschillende manieren:

  • neem klantreacties op in de pagina, al is het maar één zinnetje,
  • geef wat korte informatie over het bedrijf,
  • gebruik logo’s van organisaties die kwaliteit waarborgen en
  • bied garanties en privacy statements.

4. Blijf duidelijk!

Extra informatie kan handig zijn, maar blijf wel duidelijk over wat mensen kunnen (en moeten) doen op een pagina. Moeten ze hun gegevens invullen? Geef dat dan aan. Vaak genoeg wordt er maar aangenomen door een bedrijf dat bezoekers ‘wel weten wat ze moeten doen’. Trap zelf niet in die val!

landingspagina

Bovenstaande pagina bevat voor een landingspagina veel informatie en bevat klantreacties, maar geeft met de duidelijke knop wel goed aan welk traject de klant moet volgen.

5. Altijd blijven testen

Net als bij sport bereik je met AdWords campagnes alleen topprestaties door continu bij te schaven. Test advertenties en landingspagina’s daarom tegen elkaar.

Met deze tips zijn de basisprincipes om meer conversie te behalen genoemd. Om echt tot in de puntjes aan te sturen op maximale conversie, is er echter meer nodig. Denk hierbij aan de exacte plaatsing van buttons, het gebruik van afbeeldingen en de plaatsing en opmaak van tekst. Hierover staat meer in een artikel van mijn collega over de beste landingspagina’s in de financiële markt. Het uiteindelijke doel van 100 procent conversie kan alleen maar worden bereikt door te blijven testen en elk detail hierbij onder de loep te nemen.