How to

Tips voor betere AdWords advertenties

0

Adverteerders op Google AdWords weten dat de kleine advertenties met 2 keer 35 karakters en een titel van 25 karakters een enorme impact kunnen hebben op online rendement . Hoe meer mensen de kracht van deze korte tekstjes ontdekken, des te meer spelers zich zullen begeven in de vijver van de Google AdWords advertenties. Hoe zorg je er dan nog voor dat je met kop en schouders boven het maaiveld van adverteerders uitsteekt?

Het verschil tussen een slechte en een goede Google AdWords advertentie is enorm en voor het getrainde oog snel te zien. Het verschil tussen een goede en een kick ass AdWords advertentie is echter minimaal. Soms is het een hoofdletter of een interpunctie die de CTR (Click Through Rate) van acceptabel naar high risk verhoogt.

Prestaties op AdWords draaien om Quality Score

De Google Quality Score is de bijna allesbepalende factor voor je prestaties in de AdWords advertenties. Google gebruikt hiervoor een berekening die geheimer wordt gehouden dan het recept van ’s werelds populairste frisdrank. Schematisch zouden deze factoren erin meespelen:

google-quality-score

Hoe de factoren zich tot elkaar verhouden en of dit de exacte factoren zijn, is niet zeker. Uit recente informatie van Google komt naar voren dat Google vooral naar de gebruiker luistert. CTR heeft daarom een zeer belangrijke plaats in deze formule. De Quality Score heeft ook een grote invloed op het bedrag dat je per klik betaalt, zoals hieronder wordt uitgelegd in een tabel van ClickEquations (relatief t.o.v. Quality Score=7).

impact-of-quality-score4Zelf kun je met deze elementen rekening houden bij het opstellen van een campagne. Belangrijk is in ieder geval dat de advertentie en de bijbehorende landingspagina vanaf het begin relevant zijn voor de zoekopdracht die de bezoeker intikt. Stel bijvoorbeeld dat iemand het woord ‘lening’ intikt als zoekterm. Spreek dan van lening in de advertentie en op de landingspagina, en noem het niet krediet.

Wie leest je AdWords advertentie?

Hier begint de weg naar betere AdWords advertenties: denken vanuit de gebruiker. Wat verwacht een gebruiker te zien? Wat wil de gebruiker zien? Soms (of vaak) sluit wat jij wilt vertellen niet aan op wat je doelgroep wil horen. Het kan in de woordkeuze zitten, maar het kan ook zijn dat jouw USP niet meteen klinkt als een fantastisch voordeel voor je klant. Denk ook goed na over wat iemand verwacht tegen te komen bij het intikken van een zoekopdracht. Heeft het bijvoorbeeld zin om met bankproducten te adverteren op de zoekterm ‘bank zoeken’? Veel mensen zullen eerder op zoek zijn naar nieuw meubilair.

bank_zoeken

De puntjes op (en achter) de i zetten

Zoals eerder gezegd: het draait dus voor een groot deel om het gebruik van hoofdletters en interpunctie. Gek genoeg is er vooral bij het gebruik van hoofdletters een groot verschil per branche. In sommige markten wordt de CTR positief beïnvloed als ‘Elk Woord In De Advertentie Met Een Hoofdletter Begint’. In andere branches werkt dit weer helemaal niet, dus het blijft iedere keer proberen.

Interpunctie is een veel over het hoofd gezien element dat een groot verschil maakt in de CTR. Enkele grote CTR-opdrijvers: vraagteken achter de titel, vraagteken in de advertentie, en uitroepteken in de advertentie.

Ook is het de moeite waard om een zin te eindigen met 3 puntjes (mocht je de ruimte overhebben) Als er ruimte is voor interpunctie, is het altijd mooi en houdt het (vooral als de advertentie in de bovenste 3 boven de organische zoekresultaten staat) de advertentie overzichtelijk.

Snel of moeiteloos resultaat

Niemand heeft zin om 6 formulieren in drievoud in te vullen. Eigenlijk willen mensen nooit formulieren invullen of moeilijke procedures doorlopen. Leg daarom uit hoe makkelijk iets is. ‘Binnen 3 stappen’, ‘Geregeld in 3 minuten’ en andere uitspraken werken goed. Natuurlijk moet je hierbij niet liegen en kun je het beter weglaten laten als het om een lange termijn gaat. ‘Geregeld in 53 minuten’ zal eerder afschrikken dan helpen, ook al is 53 minuten voor het aangeboden product misschien ontzettend kort.

snel_nu_directIn dezelfde categorie vallen woorden als ‘direct’, ‘nu’, ‘snel’ etcetera. Sluit direct online af, nu bestellen, morgen in huis en andere soortgelijke teksten zetten de gebruiker sneller aan tot doorklikken. Deze woorden komen vaak terug in de call-to-action, waarin de gebruiker wordt aangespoord om actie te ondernemen aan de hand van de advertentie. De call-to-action is ook van grote positieve invloed op de CTR.

Andere getallen

Is het product waar de AdWords advertentie over schrijft spotgoedkoop of wordt de prijs niet door de concurrenten genoemd? In concurrerende markten is het aan te raden om de prijs dan juist wel te noemen.

andere_getallenOok een leuk getal om in je AdWords advertentie te noemen, is een getal dat vertrouwen wekt: ‘10.000 mensen gingen u al voor’ of  ‘Al meer dan 15.000 tevreden klanten’ zijn voorbeelden van dergelijke getallen. Uiteraard is dit minder goed voor je CTR om te vermelden als je net begonnen bent en slechts 3 mensen hebt geholpen.

Geheimen ontdekken

geheimen_ontdekMensen zijn gek op het ontdekken van geheimen of het achterhalen van informatie waar anderen niet over beschikken. ‘Ontdek’ is daarom een krachtig woord, maar ook teksten als ‘het geheim voor’ doen het goed.

Vergelijken

Waarom kiest iemand voor jouw product? Waarschijnlijk kun je iets noemen aan je product dat beter is (of het in ieder geval beweren). Goedkoper, sneller, maar ook veiliger zijn woorden die veel invloed kunnen uitoefenen op je CTR.

Merknaam noemen in de advertentiekop?

Als je NikePumaMarsTwixAlbert Heijn of een ander beroemd en hoog gewaardeerd merk bent,merknaam is het mogelijk dat het noemen van je merknaam werkt. Kennen veel mensen je merk niet, dan kan je het maar beter laten. Het zegt veel mensen niets en het neemt ruimte in die je veel beter voor iets anders kunt gebruiken.

De advertentiekop

Vooral in competitieve markten zie je in Google AdWords vaak 13-in-een-dozijn advertentiekoppen. Vaak zijn deze ook nog opgebouwd door middel van Dynamic Keyword Insertion, zodat er een rijtje staat met dezelfde advertentiekoppen. Het kan in dat geval lonen om een andere advertentiekop te maken, bijvoorbeeld door de zoekwoorden van de zoekopdracht om te draaien. Heeft iedereen in de advertentiekop de zoekopdracht aan het begin staan? Test dan met de zoekopdracht aan het eind.

advertentiekop

Naast elkaar testen

Zoals blijkt, wordt niet elke leuke tweak in een advertentie door elke doelgroep in elke branche gewaardeerd. Zet daarom altijd twee advertenties naast elkaar en test ermee. Werkt er 1 beter dan de ander? Gebruik dan de betere advertentie en maak daar weer een variatie op. Dit kun je eindeloos doen. Een AdWords advertentie is namelijk pas perfect als de CTR en conversieratio 100% zijn en de Quality Score = 10.

Open voor suggesties

Naast deze tips zijn er nog vele andere mogelijkheden. Voor de echte finetune-freaks is er een aanbod voor dagenlang leesplezier op het internet. Weet iemand nog leuke tips voor AdWords advertenties? Laat ze achter in de reacties!