Liberté, Egalité, Mobilité : De mobiele (r)evolutie

0

Vorig jaar riep mijn collega Rob Blaauboer in een artikel op Frankwatching ‘Mobiel’ al uit tot trend. Heeft hij toen gelijk gehad, en is mobiel echt nog groter geworden? Tijd voor wat mobiele superlatieven. Iedereen weet wel dat de markt voor mobiele telefonie groot is, maar hoe groot is deze eigenlijk? Daarom een kleine quiz met drie vragen: Zijn er meer actieve mobiele telefoons dan tv’s? Lezen meer mensen het nieuws op hun mobiel dan in een krant? En heeft meer dan 90% van de mensen de mobiele telefoon 24 uur per dag op armlengte?

Wie alle vragen met ‘ja’ heeft beantwoord, heeft het goed. In het eerste artikel over Mobiel een kijkje in de wereld van de Grote Getallen.

telephone-pole

Mobiele telefonie heeft de wereld veroverd. Op zich geen boude stelling, maar met enige onderbouwing zal het velen wellicht verbazen hoe ver we al zijn gekomen.  Wist je bijvoorbeeld dat er 3,5 miljard actieve mobieltjes op de wereld zijn, met 4,1 miljard simkaarten? Dat is -ter vergelijking- meer dan twee maal zoveel als alle tv’s, drie maal zo veel als alle PC’s, netbooks en laptops samen en drie maal zo veel als alle vaste telefoonlijnen.

De omzet van alleen de mobiele operators is wereldwijd $1 biljoen. Dat is even groot als de wereldwijde omzet in de auto-industrie (en met aanzienlijk minder problemen). De vaste telecom of de gehele ICT-industrie bereikt slechts de helft.

Een groot deel van die operatoromzet wordt bereikt door de populariteit van sms. Dat heeft, ondanks de forse prijsverlagingen van de laatste jaren (door marktwerking of afgedwongen door de EU), een even grote omzet als de omzet van alle e-mail, alle IM instant messaging, alle social networking, alle chat, alle internetcontent én alle internetadvertising (!) samen.

Infrastructuur is niet sexy

sms

Veel operators willen meer dan alleen een ‘bitpipe’ zijn, meer dan alleen een infrastructuur bieden aan hun klanten. Niet zo gek als je weet dat er 1,5 maal zo veel mensen hun nieuws via hun mobiel lezen dan dat er voor een krant betalen.  Ook muziek op een mobieltje is hot. Met een geschatte omzet van $11 miljard is dat 42% van de $26 miljard wereldwijde muziekomzet per jaar. Ter vergelijking: de populaire  iTunesstore van Apple heeft een omzet van $2 miljard.  De totale contentomzet op mobiel was vorig jaar $70 miljard. Dat is twee maal zoveel als de gehele omzet van de Hollywood bioscoopfilm, twee maal zo veel als alle DVD-verkoop en twee maal zo veel als TV-shows wereldwijd omzetten.

Het is een ‘numbers game’ : grote aantallen en kleine bedragen leveren toch een hoop geld op.

Het gaat om content

content-is-king

Het adagium is dan ook ‘content is king’. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld Telefonica, dat jaren geleden Endemol kocht voor 5,5 miljard om goede content te kunnen leveren. Hier in Nederland proberen de operators via diverse initiatieven goede (winstgevende) content te leveren, maar tot nu toe zijn die nog niet erg geslaagd. De besloten mobiele netwerken als i-mode en Vodafone Live hadden enkele jaren geleden een prima functie om mensen vertrouwd te maken met mobiel internet, maar intussen hebben alle operators het open mobiele internet omarmd en zien we eindelijk ook de lang (en veel eerder) verwachtte groei van mobiele dataverbruik met meer dan 100% per jaar toenemen. Met een beetje goede wil komt er ook nog een betaalbaar Europees data-abonnement.

Nederland is net zo mobiel

In Nederland zijn er sinds enkele jaren meer actieve telefoons (simkaarten) dan mensen. En 91% van die mobilista’s hebben hun mobiel 24/7 op armlengte (ook ‘s nachts op het nachtkastje). Mocht de mobiel verloren raken dan duurt het slechts 68 minuten om dit te rapporteren, terwijl dat bij een verloren portemonnee gemiddeld 26 uur duurt (daarbij komt nog dat het melden van de verloren telefoon vaak gaat … via de telefoon :-)). Veel cijfers. Vooral om te onderschrijven hoe ver de mobiele (r)evolutie al is gekomen.

In volgende postings wil ik ingaan op bijvoorbeeld de handsets, software, content, marketing, toekomst etc. Suggesties zijn welkom. Dit was de laatste actie voor een welverdiende vakantie, reacties komen daarna!

Speciale dank aan Tomi Ahonen, voor veel cijfer/vergelijkingsmateriaal.