Innovatie

Trends voor 2009: Mobile here, mobile there, mobile everywhere

0

Op 22 september riep ik de lezers van Frankwatching op om mee te denken over de trends van 2009.  De eerste trend was die van Crowds en Community’s. De tweede trend die door de Frankwatching lezers is genoemd, en die ik wil behandelen voor 2009, is die van mobiel. En daar zit ook gelijk het probleem. Want wat is dat eigenlijk, “Mobiel”? Mobiel is net zo ongedefinieerd als “Nederlands” of “Schoonheid”.  Wat houdt “Mobiel” in en waarom zou het een trend zijn?  Tijd om dit duidelijk te krijgen, kort te analyseren en te kijken wat er in 2009 gaat gebeuren.

Maar eerst eens kijken wat mobiel nou eigenlijk inhoudt. Natuurlijk praten we over Internet via Mobiel. In principe kun je een aantal categorieën onderscheiden dat hierbij hoort. Deze categorieën zijn ook door diverse lezers genoemd:

  • Mobiele toestellen
  • Netwerk en mobiele operators
  • Mobiel Operating systeem
  • Applicaties
  • Gouden applicaties

Ik geloof dat er alleen met de juiste combinatie van bovengenoemde categorieën een doorbraak voor “mobiel internet” mogelijk is. Laten we voor ieder van de categorieën de balans opmaken door te kijken wat er aan ontwikkelingen is geweest in het afgelopen jaar.

Mobiele toestellen

Al jaren komen de overgebleven toestel leveranciers zoals Nokia, Samsung, SonyEricsson met grote regelmaat met nieuwe toestellen die zonder meer kleiner, sneller en krachtiger zijn. Ook de langverwachte introductie van de iPhone heeft zijn uitwerking niet gemist. Met name een groter beeldscherm gecombineerd met slimme algoritmes om pagina’s te verkleinen maakt de toestellen steeds geschikter om mobiel te internetten.

Netwerk en mobiele operators

Een ander belangrijk aspect is de steeds hogere snelheid waarmee mobiel kan worden geïnternet. Gecombineerd met onbeperkt (vaak fair use policy) internet voor een laag vast tarief maakt dit mobiel internet voor een grotere groep gebruikers toegankelijk. Deze trend is al in 2008 en daarvoor ingezet. Dekking is vaak nog alleen Nederland. Daarbuiten betaal je vaak nog per MB.

Mobiel Operating systeem

Er zijn diverse mobiele operating systemen die in meer of mindere mate open zijn en/of gebonden aan het specifieke apparaat. De analogie met de begin jaren van PC vs Mac komt boven: wat zal blijken meer succesvol te zijn? Een OS dat op meerdere apparaten draait of een OS gebonden aan een specifiek apparaat? Of is het OS eigenlijk niet meer belangrijk en verschuift de strijd naar de browser en webservices?

Applicaties

Veel mobieltjes hebben een hele reeks mogelijkheden. Mijn Blackberry biedt een kalender, spelletje, agenda, kluis voor password en nog veel meer. Maar wat ik eigenlijk gebruik is email, de kalender en natuurlijk mijn browser voor diverse websites. De enige applicatie die ik heb geladen is een link naar de NY Times Online die specifiek headlines voor het kleine scherm aanbiedt. Maar is dat nu een applicatie of eigenlijk alleen maar een link? Zoals op de PC steeds meer browser based applicaties komen, is ook hier de vraag: moeten we eigenlijk nog echt applicaties ontwikkelen?

Gouden applicaties

Bij gebrek aan een beter woord heb ik killer app vertaald al gouden applicaties. Hiermee bedoel ik die toepassingen die gebruik maken van de specifieke aspecten van zowel het apparaat, het netwerk en de mens. Een mooi voorbeeld is SMS. Ondanks de omslachtige manier van invoeren en de hoge kosten per bericht is het razend populair. Het speelt in op de wens om te communiceren waar je ook bent. Ook de integratie met een foto of video camera heeft een grote impact gehad, ook weer gecombineerd met het verzenden of communiceren van de foto’s.

Zwarte bril

WAP, IMode, beide gestorven in onbekende schoonheid. Location Based Services, de eeuwige belofte. “Waar is de dichtstbijzijnde geldautomaat”, bloemen kopen voor je partner, mobiele betalingen; de voorbeelden zijn oud, platgetrapt maar nooit echt aangeslagen.

Bedrijven zijn vergiftigd door “technology push”; als we het maar mogelijk maken dan gaan mensen het wel doen. Volledige jaarverslagen lezen op een 4×5 cm scherm … tuurlijk.  Software downloaden om met je mobiele telefoon een foto te kunnen maken van een barcode en vervolgens op het internet te zoeken of ergens anders het goedkoper is … gaan we gelijk doen… NOT!

Welke applicaties zijn echt tijd gebonden, kunnen niet wachten en zijn er nog niet? Wie het weet mag het zeggen! Zolang mobiele applicaties geen gebruik maken van de unieke karakteristieken van het apparaat en netwerk en de mens blijft het voorlopig rommelen in de marge. Alle marketing budgetten ten spijt.

Meetbaar

Wordt 2009 het jaar van mobiel internet? Aan het begin van dit artikel gaf ik al aan dat de juiste combinatie van de categorieën tot een doorbraak zal leiden. Op het gebied van het apparaat, netwerk en abonnement zijn de voorwaarden al gedeeltelijk ingevoerd. Natuurlijk kan het scherm groter en het abonnement goedkoper en Europa of wereld dekkend, maar dat zijn (waardevolle) nice to haves.

Blijft over het OS, de applicaties en natuurlijk de gouden applicatie. 2009 zal Android in Nederland het licht zien en zoals veel dingen van Google, wordt het met spanning verwacht (zie ook hier het artikel in de NY Times). Zal Android snel marktaandeel winnen en leiden tot een hoop nieuwe applicaties? Toestellen met Android zullen met een redelijke hoop aandacht in de markt worden gezet, ook om tegenwicht aan iPhone te kunnen bieden. Maar voordat er een substantieel marktaandeel zal zijn, zal er nog een behoorlijke tijd voorbij gaan.

Dan blijven de gouden applicaties of … ok de KILLER APPS. Daar ligt de echte doorbraak voor mobiel internet. Zal het Location Based Services worden? Waar ben ik, waar zijn mijn vrienden en waar is ….? Zoals ik al eerder zei, waar is de geldautomaat is een platgetrapt voorbeeld.

Mobiele TV van KPN wordt nu gratis aangeboden voor twee jaar of de looptijd van je abonnement. Of ze hebben een andere verdienmodel of het blijkt tot nu toe minder de gouden applicatie te zijn.

Er zijn nog een hoop applicaties die een poging willen gaan doen om “gouden applicatie’ te worden, mobile coupons, loyalty programma’s en natuurlijk QR codes.

Een van mijn collega’s is van mening dat er geen killer apps meer komen. De gebruiker bepaalt zelf zijn killer app. Ik ben het er niet helemaal mee eens. Gebruikers zijn niet unieke individuen met een heel specifieke behoefte maar vertonen grofweg dezelfde behoeften. Jouw killer app is waarschijnlijk ook die van je vrienden.

Maar in 2009 komen er een paar goede location based services op de markt. Waar ik zelf wel blij mee zou zijn is dat ik in plaats van iedere ochtend Parkmobile moet bellen en de zone in moet geven (19164) om mijn parkeer actie te starten dat ik met een druk op de knop via de mobiel en GPS de parkeer actie kan starten. Rij ik weer weg dan word ik gevraagd of ik de parkeer actie wil stoppen.

Een andere veel genoemde applicatie is mobiel bankieren. Ik denk dat er meer leveranciers zijn van dit soort systemen dan succesvolle implementaties qua gebruikers. Al jaren worden er pilots gedaan met mobiel betalen (via of met mobiel, zoals de pilot met C1000), SMS betalen (o.a. Rabobank) en diverse interne pilots bij banken.

Er zijn diverse bancaire applicaties te bedenken die inderdaad een ‘ik wil het nu’ aspect hebben, beleggen en betalen is er een van. Maar moet ik nu echt een een jeugdrekening kunnen openen met mijn mobiel? De banken gaan verder met hun mobiele propositie maar waarschijnlijk zullen we  ook in 2009 geen doorbraken zien op gebied van mobiel betalen of betalen met je mobiel.

Impact

Voor bedrijven vormen diensten voor mobiel internet nog steeds een grote uitdaging. Wat bied ik aan aan diensten en in het geval van content providers: hoe verdien ik er geld aan?

In 2009 komen er meer gebruikers van mobiel internet en is de vraag voor bedrijven: moet ik ook mobiel aanwezig zijn en wat bied ik aan?  Voor sommige bedrijven is het makkelijker dan anderen, en misschien is voor een aantal bedrijven het antwoord wel … nee, voorlopig niet!

De consument of zakelijke gebruiker heeft met de goedkopere abonnementen een steeds betere deal, zeker wanneer meer leuke of zinnige diensten beschikbaar komen.

Zin of onzin?

Bij deze trend ook weer de vraag: wat vind je ervan? Zinnig, onzinnig, incompleet of innovatief? Reacties zijn meer dan welkom!