Innovatie

De trends voor 2009

0

Nu we in de herfst zitten wordt het weer de tijd voor de media om terug te kijken en voor de “experts” om vooruit te kijken en hun mening te geven over wat er in 2009 zal gaan gebeuren. Ook Frankwatching kan niet achterblijven, maar wij willen dat dit keer graag op op een bijzondere manier doen…

Voorspellen is erg moeilijk, zeker als het om de toekomst gaat

Sterker nog, iedereen die zegt de toekomst te kennen die liegt! Natuurlijk kan ik kijkend naar een staalblauwe hemel voorspellen dat het niet gaat regenen het komende uur, maar daar zal ik weinig applaus mee oogsten. Ook de voorspelling dat het komende maand gaat regenen is zo algemeen dat de Nobelprijs ook deze keer aan mijn neus voorbij zal gaan. Een echte en concrete voorspelling, daar wagen weinig mensen zich aan.

De uitdaging is dan ook om iets zinvols te zeggen over 2009. Nu zou ik natuurlijk een aantal stellingen kunnen maken waarvan ik denk dat ze volgend jaar een kans maken om uit te komen maar ik denk dat er een betere manier is, en dat is om samen met de lezers van Frankwatching een voorspelling te doen.

Wisdom of crowds

Er zijn veel boeken geschreven, zoals de “The Wisdom of Crowds” van  James Surowiecki, die met onderzoek en anekdotes onderbouwen dat groepen beter in staat zijn om beslissingen te maken en zelfs “de toekomst te voorspellen” [sic].  Dat laatste vind ik wat populistisch gezegd maar daar komt nog wel een keer een andere column over. Terug naar het voorspellen van de trends.

Voorspellen of extrapoleren?

Doe je ogen dicht en loop eens een stuk. Dat spelletje speelden we als kind vaak. De eerste stap gaat goed, de tweede ook maar daarna wordt het moeilijker. Je neemt de omgeving in je op en hoe verder je komt des te minder scherp wordt het. Doe dit op een stoep met mensen en verkeer in de buurt en de meeste mensen zullen stoppen met lopen. Je weet waar die auto reed maar waar is deze nu? Zeer waarschijnlijk niet op de stoep voor je (anders heb je een probleem) maar gewoon op de weg.

De laatste jaren gebeuren er steeds meer zaken die we niet voor mogelijk hadden gehouden, zoals de olieprijs op 140 $, het omvallen van grote zaken banken en het breken van weerrecords (warm, koud, nat en droog). Hierdoor blijken voorspellingen, modellen en scenario’s steeds minder waardevol (zie ook het boek Black Swan van Taleb).

De toekomst ‘voorspellen’ doe je eigenlijk op dezelfde manier. Je analyseert de omgeving en de positie van de spelers in de markt.  Je weet wat de situatie is en welke kant de spelers zich op bewegen. Een extra stuk ‘intelligence’ komt uit de analyse van de situatie: ontbreken er belangrijke partijen of zijn er partijen die een niet houdbare positie hebben.

Een voorbeeld

Als voorbeeld nemen we Google’s nieuwe browser Chrome. De markt bestaat grofweg uit een paar grote spelers  (qua marktaandeel) zoals Internet Explorer, Firefox en daarnaast een aantal kleinere spelers zoals Safari en Opera en sinds kort dus Chrome.

De stelling voor 2009 zou bij dit voorbeeld als volgt kunnen zijn:

  • Trend: Google chrome zal in 2009 naast Firefox en Explorer een serieus aandeel in de top 3 van webbrowsers krijgen.
  • Waarom: In eerste instantie vanwege nieuwsgierigheid maar daarna door de eenvoud van de browser en de snelheid van laden.
  • Wat betekent dit voor consumenten: Een serieuze browser die door zijn afkomst (Google) een heel goede integratie kent met andere Google producten en door steeds meer sites ondersteund wordt
  • Wat betekent dit voor bedrijven: Checks om te zien of de websites, forms etc. ook werken bij Chrome omdat ook de klanten in toenemende mate Chrome zullen gaan gebruiken.

Ik probeer met deze stelling drie dingen voor elkaar te krijgen: dat het meetbaar is, dat het onderbouwd wordt en wat het concreet kan betekenen. Hierdoor hoop ik dat we samen het niveau kunnen ontstijgen van opmerkingen zoals “het mobiele device blijft in 2009 belangrijk”.

Aan de slag

Mijn vraag aan de lezers is eenvoudig. Help mee om de trends voor 2009 te bepalen.

  • Denk jij dat deze gezamenlijke aanpak gaat werken, laat het weten en reageer zelf met een stelling waarvan jij vindt dat dit in 2009 te gebeuren staat.
  • Zit ik er naast met Chrome? Wordt het Safari of is de browser gewoon niet interessant maar een ander iets wel? Reageer!
  • Is deze aanpak totale onzin en de voorspelling volgens jou beter door één iemand verzonnen worden? Reageer en vertel je bezwaren.

Je hoeft geen volledige (cijfermatige) onderbouwing te leveren van de stelling die je ziet. Geef aan wat jij denkt dat moet worden toegevoegd en waarom. Andere lezers kunnen daar weer op reageren via de reacties.

Alhoewel ik niet van te voren een filter wil leggen op wat wel en niet de trends voor 2009 zijn, denk ik wel dat voor dit overzicht een link met digitaal (internet, online en/of ICT) wenselijk is. Frankwatching focust immers op de digitale trends…

Ik ga de reacties verzamelen, analyseren en in het volgende artikel zal ik aangeven wat er tot dan toe aan trends is binnengekomen.

Voor het einde van het jaar hebben dan een overzicht voor 2009. Kunnen we over een jaartje eens kijken wat er van waar gebleken is en of we er echt wijzer van zijn geworden…