Innovatie

Trends 2009: Crowds & communities

0

De eerste trend die door de Frankwatching lezers is genoemd, en die ik wil behandelen voor 2009, is die van Crowds en communities. Wie op Emerce Eday of op PICNIC is geweest, zal het niet ontgaan zijn: er was veel aandacht voor Crowds, collaboratie en communities. Alhoewel ze veel op elkaar lijken, is het toch niet allemaal hetzelfde. Tijd om ze uit elkaar te halen, kort te analyseren en te kijken wat er in 2009 gaat gebeuren.

Is it me or is it crowded in here?

22 maart: Training Online communities

Monitoren en deelnemen aan online communities.

Meer weten?

Zoals al gezegd, er zijn heel veel voorbeelden te noemen van diensten, bedrijven en groepen die iets doen met groepen.

  • Bijvoorbeeld Sellaband en Myfootballclub zijn voorbeelden waarbij mensen als een groep (financieel) deelnemen in een artiest of een voetbal club. Laten we het CrowdCapital noemen.
  • Open Source software maakt gebruik van het model dat stukken ontwikkeld worden door diverse individuen.
  • Crowdsourcing is het uitbesteden van werk aan derde partijen. Voorbeeld is Openad.net (besteed advertentie creatie uit).
  • Communities zijn er als diverse jaren in diverse vormen, zoals blogs, wikis, diverse forums en zo voort.
  • Overheden (zoals gemeente Smallingerland) en bedrijven vragen in toenemende mate aan hun “klanten” om te helpen bij ontwikkeling of verbetering van producten of diensten

Allemaal voorbeelden waarbij gebruik wordt gemaakt van groepen of nieuwe ‘arbeidskrachten’.

Zwarte bril

Is dat nou allemaal zo nieuw? Is Google Answers (al niet meer live bij Google) niet Crowdsourcing? Of die wedstrijd “verzin een slagzin en win een prijs”? Is het zoeken van een externe kandidaat voor een IT functie in essentie niet Crowdsourcing? Zijn al die mensen die in communities druk zijn, niet de digitale equivalent van vrijwilligers op de voetbalclub of tennisvereniging?

Kortom oude wijn in nieuwe (digitale) zakken?


Meetbaar

Crowds en communities krijgen relatief veel aandacht (lees hype) en de verwachting is dat ook in 2009 er nog steeds aandacht aan besteed word. In 2009 zullen nog steeds nieuwe crowd- en community -achtige initiatieven ontstaan die gebruik maken van groepen:

  • vanwege de omvang van de taak (e.g. Open Source software);
  • om vanuit een commercieel perspectief aan klantbinding te doen;
  • vanuit het perspectief van inspraak zoals (Randstad 2040) of luisteren naar de klant;
  • of in het geval van crowdsourcing om te experimenteren met het op deze manier outsourcen van bepaalde deel opdrachten in marketing, consulting of advertising.

Keuzes maken

Wanneer meer communities ontstaan moeten mensen kiezen in welke communities / crowds men actief is omdat de hoeveelheid tijd schaars is. Bedrijven die een community willen opzetten of crowdsourcing willen gaan doen moeten met een sterke propositie komen om mensen in hun groep te krijgen.

In veel van dit soort community initiatieven (maar ook op wikis, blogs en zo) verder blijkt de ratio tussen producenten en consumenten 5 : 95 te zijn. De groep waar uit je kunt vissen is dus beperkt.

Een andere vraag die je kunt stellen bij al deze initiatieven is de kwaliteit in het algemeen van bijdragen, artiesten en ideeën. Een mooi voorbeeld is muzikaal talent en onderscheidend vermogen. Dit is duidelijk bij Idols, de winnaars die uiteindelijk boven komen drijven, kunnen zingen maar verdwijnen na het programma toch weer uit de grote schijnwerpers.

Ook crowdsourcing is niet het einde van reclamebureaus en consultancy firma’s. Wel een alternatief voor sommige deelopdrachten, maar zal niet leiden tot grootschalig gebruik.

Impact voor bedrijven

Wat moet je met crowds en communities? Het is goed om ermee te experimenteren als bedrijf. Kijk of crowdsourcing iets is waar je voordeel uit kunt halen en voor welk type opdrachten. Ook voor communities, CrowdCapital en zo voort.

Wanneer je als bedrijf wilt experimenteren met communities, kijk dan of je een product, dienst of propositie hebt die bij mensen emotie los maakt. Daarnaast zijn ook andere aanbieders belangrijk, omdat tijd schaars is kunnen mensen niet bij alle communities even actief zijn. Een grote groep gebruikers gaat niet zomaar weg bij een community omdat er een nieuwe is. Tenzij deze, zoals al eerder genoemd, een duidelijke propositie heeft.

Impact voor individuen

Als je wilt mee doen aan een crowdsourcing opdracht, kijk dan goed naar de ‘kleine letters’ welke rechten je hebt en of je door mee te doen gelijk afstand doet van (alle) rechten.

Bijdragen aan communities worden vaak door een beperkt aantal mensen gedaan, net zoals de bardienst bij de tennisclub. Drijfveren zijn vaak aanzien, hobby of interesse maar in sommige gevallen ook carrièrekansen.

Het grootste gedeelte profiteert zonder bijdrage. Het opvallende is dat een hoop mensen de bijdragen waarderen. Wie heeft er niet gekeken naar restaurant of hotel recensies bij het boeken van een reis of diner? Financiële vergoedingen zijn schaars en volgens Dan Ariely in Predictably Irrational ook niet verstandig.

Dan’s onderzoek toont aan dat als de waardering een waarde (in harde euro’s) heeft, je opeens gaat realiseren hoeveel tijd je besteed hebt en hoe weinig je er eigenlijk mee verdient. Dat zou wel eens het einde van je bijdragen kunnen zijn in communities.

Zin of onzin?

Bij deze trend ook weer de vraag: wat vindt je ervan? Zinnig, onzinnig, incompleet of innovatief? Reacties zijn meer dan welkom!

Training Online communities

Meer weten over hoe je online communicities kan monitoren? En hoe je het beste kan participeren? De training ‘Online communities: monitoren van en deelnemen aan online communities’ maakt je wegwijs in de wereld van online communities. Door het volgen van de training krijg je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om bestaande online communities te volgen en daar aan deel te nemen.

meer-wetenDe eerstvolgende training vindt plaats op 22 maart 2010 in Utrecht.