Verantwoording op corporate website: indekken, niet vooruitkijken

0

Beursgenoteerde bedrijven spelen op safe. Veelal gebruiken zij hun corporate website om zich in te dekken, maar niet om hun ambities voor de toekomst te communiceren. Dit komt naar voren uit het vooronderzoek van Jungle Minds voor de FD Henri Sijthoff-Prijs 2009.

Jungle Minds onderzoekt voor het zevende opeenvolgende jaar de kwaliteit van de online financiële communicatie van alle ondernemingen die aan de Nederlandse beurs zijn genoteerd. Ben je naast de resultaten en een overzicht van de 50 bedrijven die geselecteerd zijn voor het hoofdonderzoek ook geïnteresseerd in de meest interessante conclusies van  het onderzoek, lees dan vooral verder.

1.Bedrijven verantwoorden zich keurig
2.Websites laten zich niet uit over de toekomst
3.Voorzichtige investeringen in online tools

Corporate governance: bedrijven spelen op safe

logo FD Henri Sijthoff-PrijsVorig jaar bleek nog dat bedrijven online niet goed communiceerden over de verantwoording van hun bedrijfsvoering. Het Corporate Governance gedeelte van de website bestond vaak uit een aantal PDF’s. Dit jaar is het tij gekeerd en lijken bedrijven helemaal gewend aan het communiceren over de ’Code Tabaksblat’ (comply or explain). De informatie is steeds vaker in HTML toegankelijk. Door de informatie rechtstreeks als webpagina’s aan te bieden is deze beter scanbaar, leesbaar en meer geschikt om van het beeldscherm te lezen. Bij de AEX haalt 56% de maximale score, een stijging van maar liefst 29%. Bedrijven beseffen blijkbaar dat transparante communicatie over hun ondernemingsbestuur essentieel is.

Vage bedrijfsstrategieën

Deze ontwikkeling zal financieel analisten ongetwijfeld plezieren. Maar zijn zij verder tevreden over de financiële content van corporate websites? Ongetwijfeld niet. Bedrijven scoren dit jaar lager op de factor ‘bedrijfsinformatie’. De reden? Zij blijven vaag in hun strategie. Durfden bedrijven in de afgelopen jaren nog heldere bedrijfsstrategieën en duidelijke financiële targets af te geven, inmiddels zijn zij hier uiterst terughoudend in geworden. Zij beperken zich veelal tot een vage missie en visie. Misschien is dit te begrijpen. Veel organisaties bevinden zich sinds de kredietcrisis in zwaar weer en moeten hun strategie herdefiniëren. Prognoses voor winst of verlies zijn natuurlijk lastig af te geven, maar ook een kwalitatieve beschrijving van een heldere strategische aanpak ontbreekt veelal. Hierover zullen bedrijven zo transparant mogelijk moeten communiceren. Dit is de enige manier om het vertrouwen van investeerders (terug) te winnen.

Voorzichtig investeren in online tools

Uit het vooronderzoek voor de Sijthoff-Prijs hebben we gezien dat bij steeds meer beursgenoteerde ondernemingen het besef lijkt te zijn doorgedrongen dat online communicatie met de financiële groep grote kansen biedt. De website is niet langer een kopie van de teksten van het jaarverslag, maar is voorzien van steeds meer handige tools. Bedrijven beseffen dat er dankzij de website veel meer mogelijkheden zijn voor het op maat bedienen van de doelgroep, het bieden van interactieve elementen en het creëren van een rijkere corporate merkbeleving.

Een aantal online functionaliteiten zijn nu definitief doorgebroken en zijn op veel corporate websites te vinden:

1. Alert services en RSS feeds

De bezoeker kan aangeven dat hij op de hoogte gehouden wil worden van bepaalde nieuwsberichten of van aankomende evenementen. Door e-mailalerts en door RSS feeds. Deze tools zijn te vinden in het persberichtenarchief en de financiële kalender.

Ahold kalender met alertservice

Draka: interactieve koersgrafiek

2. Interactieve koersgrafieken

Vorig jaar verwezen een aantal bedrijven uit de Small- en Midkap voor informatie over hun aandelen door naar de website van Euronext. Die tijd lijkt nu definitief voorbij. Op steeds meer websites zijn uitgebreide financiële tools  te vinden. Zonder moeite is de actuele aandelenkoers te zien. En te vergelijken met bijvoorbeeld de AEX of zelfs concurrerende bedrijven.

Draka: interactieve koersgrafiek

Draka: interactieve koersgrafiek

3. Audio webcasts

Het aantal websites met een webcast van de jaarcijferpresentatie is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Meer bedrijven maken het de bezoeker dus mogelijk om via de website inzicht te krijgen in het besprokene. Opvallend hierbij is dat dit minder vaak in video gebeurt dan vorig jaar. Bedrijven hebben vaker gekozen voor een audio webcast. Omgetwijfeld speelt het kostenaspect hier weer een grote rol.

4. Online jaarverslag

Vorig jaar gaf drie kwart van de bedrijven aan van plan te zijn dit jaar het financieel jaarverslag online te ontsluiten. Dit is niet gebeurd, het daadwerkelijke percentage ligt dit jaar op 30%. Misschien is deze keuze ook wel logisch. De ontwikkeling van een HTML-jaarverslag is kostbaar, het is immers een nieuwe website die moet worden ontwikkeld.  Toch moeten bedrijven beseffen dat er steeds meer vraag komt naar een online jaarverslag, vooral vanuit journalisten. Een dergelijk verslag is goed toegankelijk, makkelijk navigeerbaar (denk aan het aanbrengen van gerelateerde links) en is vaak voorzien van extra interactieve elementen. Laten we zien welke keuzes bedrijven gaan maken voor het verslag over 2009.

Shell: online jaarverslag

Shell: online jaarverslag

Bezuinigen is terecht, níet communiceren niet

Kortom, de financiële crisis lijkt zeker invloed te hebben op de corporate websites van beursgenoteerde organisaties. Zij bezuinigen op een aantal online tools en technieken, dat is te begrijpen. Maar juist nu zullen bedrijven zo transparant mogelijk moeten communiceren over hun beleid en strategie. De hoofdvraag voor investeerders, financieel analisten en journalisten op dit moment is nu eenmaal: “Wat gaan bedrijven eraan doen om de recessie het hoofd te bieden?” Wie durft…