Het leven van een online ondernemer

0

Niet denken maar doen! Een snelle start en tevens de geboorte van mijn bedrijf. De aanleiding? Een artikel over het delegeren en uitbesteden van werk. Op Frankwatching las ik voor het eerst over het bestaan van virtual assistants. Zo zag mijn concept zijn eerste levenslicht. In dit artikel neem ik jullie mee in het ontstaan van mijn online leven en de ervaringen als zelfstandig ondernemer. Minder theorie dus, maar vooral persoonlijk en praktisch.

Onbewust bewust

Sommige beslissingen worden snel genomen en ik ben van mening dat dit de beste zijn. In een boek van Ap Dijksterhuis heb ik gelezen dat je onderbewuste al lang een beslissing heeft genomen nog voordat je hier rationeel mee aan de slag gaat.En ik kan je vertellen dat het klopt! Van boek tot bedrijf heeft bij mij welgeteld vier dagen geduurd. Toen stond ik al op de stoep bij de Kamer van Koophandel.

Mijn eenmanszaak was binnen tien minuten een feit. Toen kon het echte werk gaan beginnen. Maar daar was ik me nog niet zo bewust van. Ik leefde namelijk nog in de roes van de startup. Ditmaal had ik niet gesolliciteerd naar een baan voor een baas nee, ik werd eigen baas. Consequentie: een enorm gevoel van vrijheid en een onzeker bestaan. Gelukkig vervaagde die onzekerheid toen ik aan de slag ging met het concept.

Constant concept

Het concept is mijn kindje. Ik stond op en ging slapen met het businessplan. Die aantekeningen en ik waren echt onafscheidelijk. In eerste instantie schreef ik vanuit mijzelf. Klein beginnen als ZZP’er, af en toe zelfs een beetje dagdromen. Op termijn dan groter groeien?

Balans Werk en Privé Leven

De balans tussen werk en privé

Zover is het gelukkig nog niet. Eerst nog een hele hoop andere beslissingen nemen. Bijvoorbeeld de bedrijfsnaam. Die had ik snel bedacht. Een soort van samentrekking van virtual assistant en personal assistant. Maar omdat ik niet persoonlijk aanwezig ben bij mensen werd het Virtual Professional Assistant, afgekort VP.A.

Het concept heb ik verder vormgegeven naar de huidige behoefte die steeds meer merkbaar wordt: een betere balans tussen werk en privé. Het lezen van de Four Hour Workweek was daarbij een bron van inspiratie. Mijn eigen privé-leven was daarentegen een mengelmoes van wat werk was en wat niet. Ach ja, dat hadden anderen mij ook al verteld.

Raad en daad

Nieuwsgierig en leergierig als ik ben heb ik mensen om mij heen verzameld die mij bijstaan met raad en daad. Input van anderen levert nieuwe inzichten. Zaken waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Zo heb ik mijn neus niet alleen in de boeken gestoken, maar ben ik ook in de praktijk op pad gegaan. Om het concept nog verder vorm te geven heb ik gesproken met mensen uit het vak. Virtual assistants waren de eersten op het lijstje. Verder sprak ik met personal assistants, office managers en management-assistentes.

De laatste persoon op het lijstje was een coach. Die heb ik vrij snel gevonden en dat vond ik een prettig idee. Iemand met wie ik zakelijke onderwerpen kan bespreken. Ik doe daardoor nog meer kennis op en krijg nog meer nieuwe inzichten. Uiteraard af en toe ook dat extra zetje in de rug. Als éénpitter kun je wel wat extra aandacht gebruiken, iemand die je scherp houdt. Zo kwam er een nieuwe afslag op de digitale snelweg van mijn leven.

Online leven

Google Account

Ineens bestond dat leven dus uit online bezigheden, alleen was ik daar nog niet helemaal in thuis. Omdat ik meer van de praktijk ben dan van de theorie heb ik mezelf een (spoed)cursus gegeven. Voorheen vond je me niet op Google. Als VA is virtuele vindbaarheid echter een van de bestaansrechten dus was er werk aan de winkel.

Ik ben begonnen met een Google-account. Daar heb ik allerlei nuttige tools verzameld. Onmisbaar voor elke ondernemer. Erg handig ook om online de statistieken bij te kunnen houden via Analytics en documenten te delen via Docs. Daarnaast heb ik een aantal profielen aangemaakt op de bekende sites: LinkedIn, Twitter en Facebook. Mezelf ingeschreven op enkele interessante nieuwsbrieven en natuurlijk mijn eigen website gebouwd.

Maar wat moet je precies van jezelf prijsgeven? Mogen mensen alles van je weten? Dat vond ik een moeilijke beslissing. Zakelijk was het te overzien, privé was ik er nog niet over uit. Uiteindelijk heb ik op de website een zakelijke en privé-introductie gemaakt waarin ik mij als persoon voorstel. Daarnaast schrijf ik op een zakelijk blog (Frankwatching) en een persoonlijke blog. Zo wil ik iedereen een kijkje geven in de keuken van mijn eigen ik en de startup.

Starting up

Het ‘echte’ begin van VP.A. kan ik me niet zo helder meer herinneren. Ik ben gewoon begonnen. Bedrijfsmiddelen had ik nauwelijks nodig. Mijn laptop is m’n beste vriend want hij werkt waar en wanneer ik wil. Dat geeft een geweldig gevoel van vrijheid. Of ik nu thuis werk of ergens anders, de output blijft immers hetzelfde. Tijd is eveneens geen issue, online ondernemen kan namelijk altijd.

Overal Online Ondernemen

Mijn mobiel doet de rest van het werk. Al bellend ben ik ook overal bereikbaar. Nee, ik mag niet klagen. VP.A. omvat alles om de tijd te managen. Zowel voor mezelf als voor klanten. Het onzekere aspect is af en toe moeilijk om mee om te gaan, maar door erover te blijven praten krijgt het vanzelf een plekje. Dat geeft energie. Extra energie voor weer een nieuw artikel waarin ik jullie meeneem in de dagelijkse dingen en mijn manier van ‘getting things done’.