Innovatie

TuneBug Vibe (“een wow gadget”), MiFi en andere innovaties

0

Af en toe krijg je een product onder ogen waarvan je denkt: wow! Dat had ik met TuneBug Vibe, waarmee je een kartonnen doos omtovert tot een speaker. Maar ook MiFi (een instant WiFi hotspot) en de plannen van NAVTEQ (kaart- en locatie-informatie) trokken mijn aandacht op de derde dag CES.

Ik heb vanochtend een demonstratie gehad van de TuneBug Vibe, een draagbare Surface Sound Speaker. Wat de Tunebug Vibe doet is de geluidsgolven doorsturen naar het oppervlak waar het opstaat, in dit geval een kartonnen doos, maar het kan ieder oppervlak zijn. Hoe groter hoe beter!

Hoe dat werkt? Kijk hier voor een korte live demonstratie (video van 12 seconden).

Accepteer cookies

Zodra je de Vibe van de kartonnen doos afhaalt is het geluid weg (of eigenlijk heel stil). Voorwaarden voor goed geluid zijn een zo groot mogelijk oppervlak, relatief dun materiaal en idealiter een holle ruimte. Het product maakt gebruik van een principe wat al een hele tijd bestaat, namelijk Distributed Mode Loudspeaker (DML) wat Tunebug in licentie heeft van NXT.

tunebug vibeToen ik het aan het testen was in de bloggerslounge zag je iedereen gelijk kijken en vragen wat het is. Het is duidelijk een wow gadget. De Vibe voelt goed stevig aan , heeft een mooi design (beetje Apple achtig) en werkt gewoon probleemloos.

Door de tunebug mee te nemen kun je eigenlijk van een hoop dingen een speaker maken. Scheelt weer een hoop gesleep. De Vibe kost in de VS $69,95 en is in principe ook vanuit Europa te bestellen maar om het makkelijk te maken zorgt Tunebug dat er binnenkort ook in Europe kan worden besteld – totdat er distributeurs zijn aangesteld.

Ik raakte in gesprek met de CEO van Tunebug, Richard Brown en hij vertelde over de plannen en nieuwe producten van Tunebug. Richard is geen onbekende in Silicon Valley, hij was onder andere de man achter Soundblaster, Radioshack computers (voor diegene die het nog weten de TRS computers van Tandy) en een heel aantal andere ventures. Naast de Vibe komen ze met de Shake (voor o.a. fietsers) en de Quake (voor motorrijders).

Het principe van de speakers kun je ook omdraaien en Tunebug is bezig met het omgekeerde proces voor muziekinstrumenten om het geluid te kunnen versterken. Ook voor hardlopers komen ze met een oplossing waarbij het principe gaat werken met de ‘speakers’ achter de oren i.p.v. oordopjes.

Shake

shakeDe Vibe is niet het enige product van Tunebug. De Shake werkt volgens het zelfde principe maar dat op de helm van bijvoorbeeld de fiets. De hele helm wordt een grote speaker en je kunt luisteren zonder oordopjes. Grote voordeel is dat je ook de omgevingsgeluiden hoort en niet het risico loopt van gehoorschade. De Shake wordt op de helm gemonteerd en je bedient hem met je hand op het apparaat te tikken … harder … zachter en zo voort en via Bluetooth (zonder kabels). Binnenkort komen de reviewexemplaren uit en medio maart is het product beschikbaar online en via retailers (in de VS). Je kunt je natuurlijk afvragen hoe goed het werkt en hoe het geluid zal zijn als je er echt op de fiets mee rijdt. Op de persconferentie was het zo lawaaiig dat ik niet echt de kwaliteit kon inschatten. Hopelijk kunnen we dat binnenkort testen. De prijs van de Shake zal in de US $119,95 zijn.

quakeQuake

Van de Quake is nog niet veel bekend, behalve dan dat het voor motorrijders ontwikkeld wordt en dat het ook tweeweg communicatie mogelijkheden zal hebben. Na een kleine zoektocht kon ik wel wat specs van Quake vinden.

MiFi

MiFi is een interessant product waarmee je een instant wifi hotspot te maken waar je met meerdere devices of gebruikers gebruik van kan maken. Door de SIM in de MiFi te zetten wordt er via HSPA een mobiele hotspot met een doorsnede van ongeveer 10 meter gemaakt die WiFi 802,11b/g ondersteunt (klik hier voor een overzicht van alle specs).

MiFiIk heb er niet mee kunnen testen dus ik kan nog niets zeggen over hoe makkelijk en goed het werkt, maar ik zat onlangs met een collega in de trein op weg naar Brussel en de moeite die we hadden om via het mobiele netwerk (Nokia koppelen aan PC) verbinding te krijgen was enorm. De MiFi lijkt me een uitkomst (vooropgesteld dat het inderdaad goed werkt).

MiFi is al te koop in de VS voor ongeveer $299 dollar met een mobiel abonnement en rond de $599 zonder SIM lock.

Tot mijn grote verbazing blijkt bij wat zoeken op internet dat deze bij Vodafone de MiFi te krijgen is voor €159 (zonder abonnement). Ach, soms moet je op een omslachtige manier achter dingen komen!

NAVTEQ

NAVTEQ, de maker van digitale kaart- en locatie-informatie, gaat in 2010 beginnen met het verbeteren van hun 3D kaart informatie.  Met in totaal 45 auto’s gaan ze de grote Europese en Amerikaanse steden in kaart brengen. Wat opvalt is dat deze auto’s opnames maken terwijl ze rijden en dus niet verplicht moeten stilstaan.

navteq

De rode box boven op is een laser die een lichtbundel verstuurd en deze weer terug krijgt waarmee diepte wordt gemeten. De bruine box daaronder maakt de opnames die volgens NAVTEQ zo goed zijn dat je kunt inzoomen op het menu dat een restaurant aan de buitenmuur heeft hangen. De film van NAVTEQ liet behoorlijk indrukwekkende 3D beelden en zoom mogelijkheden zien.

navteq laserUit de 3D beelden haalt NAVTEQ ook Points of Interest (POIs). Als het logo van McDonalds wordt herkend (een veel voorkomend iets in de VS) dan wordt automatisch het POI toegevoegd. De nauwkeurigheid wordt ook nog verbeterd, tot ongeveer 5 meter, een verdere verbetering van de huidige nauwkeurigheid.

Privacy is natuurlijk ook een  probleem als je zo nauwkeurig opnames aan het maken bent. Helaas kon men niet aangeven of ze het blurren van gezichten automatisch of handmatig doen (ik krijg daar nog antwoord op).

NAVTEQ verwacht om tot in 2011 bezig te zijn om de grootste steden in kaart te brengen (letterlijk). Voor Nederland zal Amsterdam wel in kaart worden gebracht, andere steden zullen nog wel moeten wachten tot een later tijdstip.

De ontwikkelingen waar NAVTEQ (ook anderen zijn met soortgelijke initiatieven bezig) geeft de richting aan die de digitale kaarten opgaan. Met name de integratie van digitale kaarten met andere bronnen, zoals reviews van restaurants op sociale netwerken maar ook de statistieken van ongelukken op gevaarlijke wegen of kruispunten, brengen een nieuw dimensie aan die niet alleen handig is (bijvoorbeeld de reviews) maar ook nog daadwerkelijk levens kan schelen als we gewaarschuwd worden (bijvoorbeeld als we op een weg komen waar veel ongelukken gebeuren).

CES

Ik zag nog verschillende andere innovaties die leuk zijn maar dit artikel niet gehaald hebben, zoals de nieuwe USB 3.0 standaard waarmee je een 27GB Blueray in 70 seconden (i.p.v. 19 minuten) kunt kopiëren. Ook de Eye-Fi SD kaart met ingebouwde wireless (op de kaart) die iedere camera wireless foto’s laat oversturen is interessant. Het grappige is dat er ook geotagging op zit, niet door GPS- of GSM-technologie, maar door gebruik te maken van WiFi hotspots en een database met locaties van deze spots. Tijdens het maken van een foto wordt gekeken welke WiFi hotspots in de buurt zijn en dat bepaalt de locatie. Niet feilloos maar wel slim.

international cesMorgen meer CES met een kijkje in de wereld van 3D! Mijn eerdere artikelen vind je via de tag CES10.