Verdieping

Facebook start met conversie-tracking

0

Facebook is gestart met een eigen tracking tool. En dat is redelijk opvallend te noemen. Kort nadat Facebook de grootste site van Amerika is geworden, heeft men een kleine aanval gestart. In Google Adwords is het namelijk zeer gebruikelijk om conversies te meten. Op die manier is het namelijk mogelijk om het uiteindelijke effect van zoekwoorden en campagnes te meten. Bij Facebook was dit voorheen nog niet mogelijk. Tot vandaag!In Amerika zijn het afgelopen jaar steeds meer (Adwords-)specialisten zich gaan specialiseren in Facebook. Daardoor ben ik me zelf ook gaan verdiepen in Facebook, en dan met name in de targeting van het advertentiesysteem. Deze mogelijkheden zijn namelijk eindeloos vergeleken met Google Adwords. Na een klein onderzoekje en een gesprek met een Facebookmedewerker heb ik 2009 een artikel hierover geschreven. Dat werd gepubliceerd op een van de grootste affiliate blogs van Amerika: Jonathan Volk. Helaas niet tot tevredenheid van iedereen. Het gaf teveel openheid van zaken. Een aantal affiliates maakte bezwaar en het artikel werd verwijderd. Om uit te leggen hoe Facebook werkt hierbij een kleine introductie van het Facebooksysteem en een aantal handigheidjes uit mijn artikel destijds.

Hoe werkt Facebook advertising?

Een Facebookcampagne is opgebouwd uit 2 onderdelen: campagnes en advertenties.  Campagnes zijn een verzameling van advertenties. Het is handig voor het overzicht en het is mogelijk om via deze weg een maximum campagnebudget op te geven. Verder doet het eigenlijks niets. Bij de advertenties begint het feestje pas. Naast het opmaken van een advertentie (waarbij het ook mogelijk is om een afbeelding toe te voegen) kan je naast targeting op landen en steden ook op zeer persoonlijke eigenschappen targetten.

frankwatching-facebookTargeting mogelijkheden

  • Locatie (landen, steden)
  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Geïnteresseerd in (mannen / vrouwen)
  • Relatiestatus
  • Talen
  • Interesses

Daarnaast kun je in Facebook kiezen voor een CPC afrekenmodel en het afrekenen op CPM. Daardoor is het systeem ook zeer geschikt voor branding. En met het nieuwe trackingsysteem kan ook de effectiviteit van branding campagnes worden gemeten. Later hierover meer.

Hoe ontwikkel je een effectieve Facebookcampagne?

Maar nu komt wellicht het belangrijkste antwoord op je vragen. Wat is de truc voor een effectieve campagne? Je moet continu zoveel mogelijke nieuwe advertenties uitproberen. Dat kan behoorlijk veel werk kosten en dat vergt creativiteit in tekst en afbeeldingen. Maar waarom? Dat heeft een aantal redenen.

facebook-conversie-rapportTen eerste raken Facebookadvertenties snel opgebrand. Als iemand meerdere malen met je advertenties wordt geconfronteerd en na 7de keer niet heeft geklikt, dan zal het hoogst onwaarschijnlijk zijn dat hij dat de 8ste keer wel doet. Je CTR via deze advertentie is daardoor laag (wordt lager) en daardoor zal Facebook je advertentie geleidelijk aan minder vertonen.

Ook gaat het gerucht dat het te maken heeft met de werking van het Facebooksysteem. Facebook wil uiteraard zo snel mogelijk zien wat de meest winstgevende advertenties zijn. Het vermoeden bestaat dat Facebook de eerste 24 uur uw advertenties zo veel mogelijk pusht. Middels deze methode kan het systeem zien in welke mate het interessant is om je advertenties te vertonen.

facebook-tracking-tagDaarnaast is het erg lastig om hard-sales te genereren. Facebook is een push-kanaal in tegenstelling tot Google. Bezoekers worden geconfronteerd met je advertenties en hebben niet aangegeven op zoek te zijn naar je product. Facebook is daarom met name interessant voor leadgeneratie.

Facebook tracking

Zoals eerder vermeld is het vanaf vandaag ook mogelijk om het resultaat van Facebookcampagnes te meten. Hoe gaat dat in zijn werk?

facebook-tracking-intro

Je maakt via de tracking pagina een trackingtag aan. Dan volgt er een conversiecode die je moet plaatsen boven de afsluitende </body> tag op je conversiepagina.  Het is mogelijk om je conversiestatistieken te voorzien van categorie-informatie en conversiewaarde. Deze methode geeft onder andere de mogelijkheid om pageviews, downloads, registraties en bestellingen te meten.

facebook-rapportOp de rapportenpagina kan je de resultaten van je campagnes bekijken. Er zijn 2 verschillende rapporten beschikbaar: impressie-rapporten en click-rapporten.  Impressie-rapporten zijn ideaal! Via impressie-rapporten kan je het resultaat meten van je campagnes zonder dat een gebruiker op een van uw advertenties heeft geklikt. Bij click-rapporten worden conversies gemeten wanneer gebruikers wel op je advertenties hebben geklikt. Je kunt per dag en ook op advertentieniveau het aantal conversies bekijken. Daarnaast kan je zien in welke 3 periodes na de impressie of klik een conversie heeft plaats gevonden: 0 – 24 uur, 1 – 7 dagen, 8 – 28 dagen.

Een uitgebreide handleiding vind je via de Facebook manual.

Facebook advertising in Nederland

Wil je starten met het adverteren op Facebook? De tracking tool van Facebook is een geweldige feature, waardoor je redelijk snel kan analyseren of je campagnes effectief zijn. Maak daarom ook geen keuze tussen het adverteren op Facebook en Adwords. Beide systemen kunnen in mijn ogen niet met elkaar vergeleken worden. Zeker niet in Nederland. Daar is het gebruik van Facebook nog te beperkt. Het is mogelijk om te targetten, maar het targetten op interesses (veruit het meest interessant) is nog erg lastig. Bij het targetten op interesses vergelijkt Facebook de interesses (zoekwoorden op profielpagina’s) van zijn gebruikers met die van de advertentie. Stel je target op iedereen in Nederland die geïnteresseerd is in voetbal dan bereik je slechts een doelgroep van 5.500 personen!

Dit artikel is geschreven door Jaap Jacobs werkzaam voor Yonego Internet Marketing.