Studenten verdeeld over online recruitment & jongeren kunnen niet zonder mobiel internet

0

Deze week liet Studentenwerk, aan de hand van een onderzoek, weten hoe studenten denken over recruitment via het internet. Hyves gaat mediawijsheid van jongeren ondersteunen met een creatief en educatief lespakket. Daarnaast blijkt uit een klein onderzoek van Hi dat jongeren liever geen seks hebben dan geen mobiel internet.

50% van de studenten zet social media in bij het zoeken naar een baan

Uit onderzoek van Studentenwerk onder 1000 HBO- en WO-studenten blijkt dat 50% online-vrienden inzet voor het vinden van een baan. Eerst heeft Studentenwerk gekeken naar hoeveel studenten uit de onderzoeksgroep social media gebruiken. 14% van de ondervraagden gebruikten helemaal geen social media. Ze vroegen ook welke accounts en hoeveel accounts de studenten gebruikten. Daaruit bleek dat Facebook de grote koploper is met 28%. Overigens zul je misschien denken dat jongeren meerdere accounts hebben, maar 42% gebruikt slechts 1 account. 27% gebruikt 2 accounts. Zie hieronder de tabel voor meer gegevens over andere netwerken.


LinkedIn lijkt nog een ondergeschoven kindje in de wereld van studenten. Slechts 10% heeft een LinkedIn-account. Velen van jullie zullen dit waarschijnlijk met verbazing bekijken. Ik vind het helemaal niet vreemd. Voor jongeren is social media een onderdeel van het internet, een gedeelte om veel in contact te staan met je vrienden. De meeste lezers hier zullen het vooral zakelijk en daarna persoonlijk inzetten. Jongeren zetten het helemaal niet zakelijk in zolang dat niet nodig is. Pas wanneer er gezocht moet worden naar een baan, zal er misschien een belletje gaan rinkelen. Ook Studentenwerk bevestigt dit met hun onderzoek. 13% van de ondervraagden zegt dat als ze benaderd worden voor een baan via social media, ze dit het liefst via LinkedIn laten lopen. Maar als ze mochten kiezen nog liever via Facebook met 25%.

De allerbelangrijkste conclusie is eigenlijk dat de andere 50% van de studenten helemaal niet via social media gevraagd wil worden voor een baan of het wil inzetten voor het zoeken van een baan. Lees hier meer cijfers op de blog van Studentenwerk.

Hyves ontwikkelt lespakket voor jongeren over veilig internetten

De Hyves-site geeft tips om veilig te Hyven en tips voor ouders. Van ouders en leerkrachten kreeg Hyves toch te horen dat zij dit niet voldoende vonden. Zo ontstond het idee voor het ontwikkelen van een lespakket. Hyves Angel Lisette heeft samen met PABO-studenten en Mijn Kind Online het lespakket ontwikkelt. Het pakket bestaat uit een10-tal lessen om de ervaringen en risico’s van Hyves en social media te bespreken met jongeren. Zo worden ook cyberpesten en afspreken met iemand die je niet kent behandeld.

Leerkrachten en ouders kunnen direct aan de slag met het lespakket, het biedt namelijk voldoende achtergrondinformatie. Het lespakket is hier gratis te downloaden.

Jongeren hebben liever geen seks dan geen mobiel internet

Hi deed onderzoek onder 300 jongeren naar mobiel internet op hun smartphone. Uit het onderzoek blijkt dat 10% van de ondervraagde jongeren op vakantie liever 2 weken geen seks heeft dan 2 weken geen mobiel internet. 7% van de jongeren geeft aan dat zij geen dag zonder mobiel internet kunnen (ik als 23-jarige hoor daar zeker te weten bij!). Jongeren hebben er zelfs veel geld voor over. Een gedeelte zegt er maar liefst een half maandsalaris voor over te hebben om 2 weken te kunnen internetten op hun smartphone.

Uiteraard is dit een erg kleinschalig onderzoek. Maar toch worden soortgelijke resultaten bevestigd in ‘The World Unplugged’, een onderzoek in 10 landen, verspreid over 5 continenten. Studenten moesten zich voor het onderzoek 24 uur afsluiten van media. Hier een aantal reacties:

Amerikaanse student: “I was itching, like a crackhead, because I could not use my phone.”

“I didn’t use my cell phone all night. It was a difficult day… a horrible day,” vertelde een student uit Chili. “After this, I CAN’T LIVE WITHOUT MEDIA! I need my social webs, my cell phone, my Mac, my mp3 always!”

Studenten lieten in het onderzoek weten dat hun mobiele telefoon een verlengstuk is van henzelf. Ze functioneren als een Zwitsers zakmes en een veiligheidsdeken voor jongeren. Lees hier meer over dit interessante onderzoek.