Verdieping

In gesprek met Roamler: quid pro quo

0

Het concept Roamler is inspirerend. Roamler biedt organisaties de kans snel, grootschalig, flexibel en goedkoop informatie uit het veld te verzamelen. Tijd voor een kijkje in de keuken bij Roamler. In gesprek met mede-oprichter Martijn Nijhuis en Chief Roamler Officer Barbera van den Berg.

1. Wat is het concept?

Roamler is een gratis mobiele applicatie voor de iPhone met een community van actieve gebruikers verspreid over Nederland. Het doel is om eind 2011 circa 10.000 actieve gebruikers te hebben. De location-based app biedt diverse opdrachten aan haar Roamlers (gebruikers) in de openbare ruimte of gewoon thuis. De applicatie heeft een hoog ‘fun/belevings’-gehalte voor de gebruikers: het benut veel mogelijkheden van de smartphone (zoals het maken van foto’s en video’s), maakt gebruik van diverse game-dymanics en biedt een geldbeloning.

Martijn: “De pay-off is ‘iets voor iets’: Quid pro quo. Wij hebben je (de gebruiker) echt iets leuks te bieden en je kunt er geld mee verdienen, maar je moet er wel wat voor doen en je moet het ook goed doen.” De opdrachten die de community uitvoert, moeten een hoge relevantie voor de opdrachtgevers van Roamler hebben. “Het idee is dat we voor de opdrachtgevers heel snel, grootschalig en heel flexibel en goedkoop informatie uit het veld kunnen halen.”

De opdrachtgevers van Roamler zijn bijvoorbeeld commerciële (retail) bedrijven, gemeentes of exploitanten van out-of-home adverteerders. Zij hebben behoefte aan informatie hoe hun producten in openbare ruimtes zijn gepresenteerd.

Wat is het verdienmodel?

“De organisatie, het merk of de persoon die de vraag uitzet via Roamler, betaalt. Roamler betaalt op haar beurt weer een aanzienlijk deel van dat bedrag door aan de ‘Roamlers’, diegenen die de opdracht uitvoeren. Waar we ons op richten zijn opdrachtgevers die structureel met ons willen samenwerken. Er is immers vreselijk veel mogelijk met dit concept.”

De website van Roamler (beta versie) met inlogomgeving

2. Bestaan er concurrerende applicaties?

“Toen we, Wiggert de Haan (mede-oprichter) en ik, dit bedachten, dachten we ‘we zullen niet de enige zijn’. In de Verenigde Staten bestond al een app (Field Agent) die puur op het geld verdienen focust en geen community heeft. Half mei is Gigwalk gelanceerd, dat veel overeenkomsten met onze dienst heeft”, aldus Martijn. “Wat ik zelf heel leuk vind, is de combinatie van fysiek en virtueel. Roamler is niet iets dat zich alleen maar op het internet afspeelt, maar iets waarvoor je ook echt in de fysieke ruimte wat moet doen.”

En hoe komen jullie aan die naam Roamler?

“We hebben een namensessie gedaan en toen kwamen we op Roamler: 2 lettergrepen en geen slechte associaties in het buitenland. Verder geen fancy stories.”

3. Hoe werkt het?

De gebruiker downloadt de gratis app op zijn iPhone en activeert deze met een activatiecode. Roamler biedt opdrachten die de gebruiker in de eigen of openbare ruimte kan uitvoeren, zoals ‘fotografeer je koelkast’ of ‘vul een checklist in bij één van de speeltuinen in Amsterdam’. Op basis van GPS stuurt Roamler opdrachten naar haar community. Een biermerk heeft bijvoorbeeld een stand op een festival staan en wil dat aanwezige Roamlers die op de foto zetten. Roamlers die in de buurt zijn, krijgen via Roamlers een push bericht: ‘Op dit festival is een opdracht voor Heineken: fotografeer een Heineken stand en verdien een paar euro’.

De gebruiker kan besluiten deze opdracht uit te voeren, fotografeert een Heineken-stand en stuurt de foto’s via de app op naar Roamler. Vervolgens valideert Roamler de opdrachten om de kwaliteit voor haar opdrachtgevers te waarborgen. Als de opdracht is goedgekeurd, betaalt Roamler de gebruiker het beloofde bedrag (via PayPal ).

De Roamler kiest een opdracht, fotografeert het product en verzendt de opdracht

De gebruiker wordt betaald, maar verdient ook experience points en badges á la Foursquare. Ze kunnen in ranking stijgen en door Roamler worden uitgenodigd om mooiere opdrachten te doen. Martijn: “Dat hele spel, dat belevingselement, dat is een heel belangrijke factor voor Roamler en daarom is het beheren van de community een core activiteit van het bedrijf.”

De Roamlers kunnen experience points, badges en geld verdienen en in ranking stijgen/dalen

4. Wie vormen de community?

Martijn: “We moeten het nog waar maken, maar we verwachten dat het gros van de community wordt gevormd door gebruikers tussen de 18 en 25 jaar. Veelal studenten die het gaaf vinden om makkelijk even een paar euro per maand bij te verdienen en die zich door andere apps herkennen in het belevingsaspect.”

Wat weten jullie van deze gebruikers?

Barbera: “In eerste instantie vragen we niet veel persoonlijke informatie. We weten naam en locatie (postcode). Roamlers vragen we in een verder level om het profiel aan te vullen, zodat we specifieke opdrachten kunnen sturen.”

Waarom10.000?

Martijn: “Dat is een beetje een inschatting geweest. We willen een goede dekking in de steden en willen 80% dekking in Nederland. Als je een meting wilt doen in Noord-Oost Groningen moeten we opdrachtgevers misschien teleurstellen.”

5. Wie beheert de community?

Barbera van de Berg is de Chief Roamler Officer (CRO), ook wel de Super Roamler genoemd. “Het contact wordt heel persoonlijk. We willen heel graag feedback van de Roamlers; welke opdrachten zijn (niet) leuk, voor welk merk zou je graag een opdracht doen? We willen het de Roamlers erg naar hun zin maken. Dat is ook uiteindelijk mijn taakomschrijving: ‘zorgen dat alle Roamlers blij zijn’. En dat wordt een hele uitdagende taak”, aldus Barbera.

Hoe denk je dat te gaan doen?

“Door heel transparant te zijn en er altijd voor onze Roamlers te zijn. Roamlers moeten de kans krijgen om altijd te kunnen communiceren met mij (of iemand anders van Roamler) via alle kanalen. We hebben een Roamler-account en ik gebruik ook mijn eigen Twitter en Facebook.”

Barbera bedenkt samen met het Roamler-team, de Roamlers en opdrachtgevers leuke en relevante opdrachten. De opdrachten worden positief en transparant geformuleerd, en worden namens het merk/de opdrachtgever uitgevoerd. “Ik moet heel goed gaan aanvoelen wat Roamlers goede opdrachten vinden en wat niet. Contact is daarom zo belangrijk.” Een andere belangrijke taak voor de CRO is het monitoren van Roamler in de media.

Chief Roamler Officer Barbera op Twitter

6. Wat zijn de doelstellingen?

Martijn: “In juni 2011 gaan we live. In september 2011 willen we genoeg Roamlers hebben om landelijke opdrachten te kunnen uitvoeren. Vervolgens zullen we de app optimaliseren. Eind 2011 gaan we het concept in het buitenland introduceren.” Roamler wil goed blijven in de basis en steeds wat tweaken zodat het voor de gebruikers gaaf blijft. “We hoeven niet altijd de innovator te zijn, maar als we de voordelen van andere toepassingen zien (Layar of QR bijvoorbeeld) dan willen we die er wel in hebben.”

7. Hoe gaan jullie het succes meten?

“De mate waarin de community groeit en actief blijft is natuurlijk een hele belangrijke graadmeter”, vertelt Martijn. “Daarnaast is het van belang dat de opdrachtgevers Roamler blijven inzetten. Heel belangrijk is dat onze opdrachtgevers tevreden zijn en onze Roamlers natuurlijk. Ik vind het zelf heel belangrijk ten opzichte van onze opdrachtgevers dat wij onze belofte gaan waarmaken.”

8. Is Roamler geschikt voor onderzoek?

Martijn: “Wat we heel veel horen is dat we hiermee een fantastisch groot onderzoekspanel neer kunnen zetten. Ja dat kan, maar dan wijken we af van onze originele propositie. Roamler is geen panel. Roamler is geen onderzoek. Natuurlijk raken we die markt voor een deel, maar met Roamler wordt veel meer mogelijk. Ik hoor steeds meer signalen over een gebrek aan objectiviteit, hoge kosten en kleinschaligheid. In de markt voor mystery shopping gaan we met Roamler echt een verschil maken.”

9. Wanneer komt de app op de markt?

“1 juni is de app gelanceerd voor de First Fifty (bloggers, journalisten, studenten) buiten de App Store om. 10 juni is richtdatum voor de App Store. Het wordt een exclusieve launch: beetje bij beetje kunnen mensen de app gaan gebruiken. Vanaf 10 juni kunnen ook anderen, op basis van invites, Roamler gaan gebruiken. In eerste instantie is het iets exclusiefs. Op deze manier denken we dat we de community als een olievlek zullen verspreiden”, aldus Martijn.

10. Wat zijn jullie ervaringen na 2 dagen live?

Barbera: “We merken dat de Roamlers direct met de opdrachten aan de slag gaan. We zien de afgeronde opdrachten snel binnenstromen. Daarnaast komt de community zelf ook met ideeën voor nieuwe opdrachten en nieuwe opdrachtgevers!”.

Enkele foto’s van de Roamlers voor de welkomstopdracht ‘fotografeer iets roods’

Tot slot

Op dit moment is Roamler in gebruik bij de First Fifty. Zelf ben ik één van de eerste 50 gebruikers. De eerste dag heb ik direct diverse leuke opdrachten gedaan. Met als resultaat: 330 experience points, 8 euro en nummer 3 in de ranglijst! Met name het competitie-element en het verdienen van geld, spreken mij als gebruiker erg aan.

Hebben jullie nog tips en/of ideeën voor Roamler? Roamler hoort graag jullie reactie! @BarRoamler