ViNT the App Effect – apps als harddrugs

0

Op de locatie waar vroeger het programma Stuif es In werd opgenomen, werd 7 juni 2011 niet “dit is het einde” gezongen maar wel geklapt, geluisterd, ontmoet en gelachen op het symposium ViNT, the App Effect.

De themavraag van de dag: “wat is het gevolg van die nieuwe mogelijkheden die apps bieden? Vraagt het om wat een kleine aanpassingen en gewoon een slimme app-strategie? Of is de beweging zo fundamenteel, zijn de consequenties zo diepgaand, dat we te maken hebben met een veel belangrijkere business- en it-transformatie?”

Waarom the App Effect?

In 2007 kwam de iPhone uit met slechts een aantal apps. In no time werden er nieuwe door mensen ontwikkeld. Dit ging zo onverwacht en zo snel dat zelfs Apple ervan stond te kijken. Inmiddels zijn er zoveel apps dat we voor de uitdaging staan om ze allemaal nog te tellen, dat is bijna niet meer mogelijk.

Het aantal smartphones heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Het interactieve begin van het symposium demonstreerde dat. Deelnemers moesten allemaal gaan staan, de iPhone-bezitters werden als eerste gevraagd te gaan zitten, daarna de Android-gebruikers, meer dan de helft zit dan inmiddels. Blackberry was goede 3e. Het kwam er op neer dat 90% van het publiek een smartphone heeft.

Spreker Menno van Doorn: Onderzoek naar the App Effect

Het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) deed onderzoek naar “the App Effect”. Uit het onderzoek wordt geconcludeerd dat in 2020 iedereen infomatieverslaafd is. “Apps zijn de nieuwe harddrug van de maatschappij,” zegt Menno van Doorn “en dat is fantastisch nieuws, voor bijvoorbeeld de ICT-sector. Mensen trekken je product uit je handen. Al die mogelijkheden om je klanten beter te bedienen, te ‘automatiseren’.” Iedereen heeft er belang bij om die verslaving te blijven stimuleren. Is je bedrijf nog niet vertegenwoordigd via een app, dan moet je de schade snel inhalen, is de boodschap.

Samen met een aantal technologie- en gedragsexperts schetste VINT vier toekomstbeelden voor onze samenleving in 2020.

Menno van Doorn, spreker ViNT

Menno van Doorn

Gerd Leonhard: “The App Economy and The Future of Business”.

Apps hebben een simpele missie, ze helpen bedrijven zichzelf opnieuw uitvinden. Mobiel internet gaat niet over werken, maar over verbinden. Bedrijven en overheid moeten dealen met empowered consumenten en burgers. Gerd zegt “Woodstock for marketing. Untie the people and empower them. When we don’t have the cloud, we are in trouble.” We kunnen geen geld meer verdienen als we het niet samen doen.

Bedrijven moeten flexibeler, relevanter, verbindend en disruptief zijn om het allemaal bij te benen. Business modellen veranderen van de oude stijl naar “interconnected business models”. Als voorbeeld: 80% van Twitter-gebruik komt niet van Twitter maar van allerlei verschillende applicaties die er op gebouwd zijn.

Gerd Leonhard

Er zijn nu al meer leads via social media te vinden dan via Google, dat volgens Gerd fossiele informatie verstrekt, in tegenstelling tot o.a. Facebook en Twitter die realtime en persoonlijke informatie weergeven. Een advies van Gerd, bedenk niet wat mensen moeten gaan doen met je middel, maar sluit aan op wat ze al doen. “Become networked means listening. Brands have to become human, and have to connect. ”

Gerd Leonhard

Gerd heeft uiteindelijk veel te weinig tijd voor alle slides en informatie en adviseert ons om, als we nog meer willen horen, eens op Gerdtube te kijken en Connected the Film op te zoeken.

Een voorbeeld van een branche die ineens voor een voldongen feit staat is de telecombranche en laat daar nou net de volgende spreker van zijn.

Jens Schulte-Bockum, CEO Vodafone NL: “Ontwikkelingen door de telcombril”

We kregen een aantal indrukwekkende statistieken te zien over het gebruik van mobiel internet, Nederland is koploper in Europa en de afgelopen jaren is het gebruik enorm gestegen. Met oude apparaten was het verbruik 0,75 MB per dag, terwijl het met de huidige smartphone eerder 6-12 MB per dag is.

Jens Schulte-Bockum

Het is pas het topje van de ijsberg, verwacht wordt dat er veel meer groei in verbruik komt. Voor de telecom is het niet alleen goed nieuws, het gaat sneller en anders dan verwacht. Als voorbeeld van een onverwachte wending noemt Jens de gratis communicatiemiddelen als Skype, die maken dat ze zich sneller moeten aanpassen op de verandering. “Rebalance to profit from data growth grow new revenues.”

Jens Schulte-Bockum

Er zal meer aan de data kant verrekend gaan worden en op een andere manier. Die modellen komen er aan. Nu volgen wat reclamekreten uit de presentatie, je betaalt en vervolgens zal Vodafone: “ensure best network, ensure seamless customer experience, ensure key enablers: safety, payment, distribution” Allemaal ingrediënten voor succes wat Vodafoon betreft. De telcoms werken samen om mobiele betaling mogelijk te maken, als in IWallet. Er komt geen Vodafone store, dat station is gepasseerd, maar Vodafone zal wel faciliteren in de apps die gebruikt worden door klanten.

Het meest interessante van de presentatie was de vraag net na de keynote “doen jullie niet hetzelfde als de muziekindustrie, als jullie vrije toegang tot internet tegenwerken door het opschroeven van kosten?”

“We hebben geen regulatie nodig, de markt reguleert zichzelf. Ontwikkelingen gaan zo hard, dat wetgeving er altijd te laat achteraan hobbelt”, stelt Jens. Hij vertelde dat hij nog met minister Verhagen had gesproken over de vrije toegang tot internet. Inmiddels heeft Verhagen aangegeven het voorstel van de Tweede Kamer te omarmen, waar de sprekers later op de dag vast heel blij mee zijn.

Andreas Sjöström, Sogeti Mobile Guru

Andreas vertelt in verhalende vorm over de komst van de iPad, de appstore, diverse apps waar hij erg enthousiast over is.
Hij signaleert 2 trends:

  • Apps voor transacties. Elke grote bank heeft inmiddels een app. Er zijn elektronicaketens waar producten al online gekocht kunnen worden. Er bestaan verzekeringapps, je schiet een foto van de plek van ongeluk en hoeft thuis nog maar klein stukje schadeformulier in te vullen.
  • Apps voor Business intelligents: Onderweg sneller, gemakkelijker en efficiënter werken met mobile devices. Bijvoorbeeld een salesmanager die met een tablet sneller de producten online kan laten zien en daarmee meer tijd overhoudt in een werkweek.

Alexander Klöpping

De digital native die zichzelf in eerste instantie wat schuchter voorstelt als gadget-, DWDD- en nieuwe media-nerd en binnen no time de zaal inpakt. Alexander vertelt over kinderen die al swypend voor de tv staan en het gek vinden dat het scherm niet verandert. Het is niet meer om “dat het allemaal maar kan” maar om “wat kan ik er mee”. Jongeren maken hun opdracht met behulp van social media, het netwerk wordt ingezet om efficiënter te werken en contact te houden.

Alexander Klöpping

Je profielen raden je nieuwe dingen aan die passen bij je voorkeur, op basis van je recommendations en de macht ligt straks meer en meer bij bedrijven die weten hoe je in elkaar zit. Dus bedrijven, leer je klant kennen, wie z’n klant het best kent krijgt het meeste klandizie. Je verkoopt als gebruiker je privacy in ruil voor gemak. “Soms gaat dat te ver”, vindt Alexander. “We staan nu op een breekpunt, de rol van de overheid voor privacy en social media is belangrijk. Het wordt nu tijd om het er over te hebben, voordat we er achter komen wat we kwijt zijn.”

Alexander Klöpping

Het is wat Alexander betreft een wisseling van de poortwachters: Je betaalt met Square 2% over je transactie i.p.v. wurgende transactiekosten die je voorheen betaalde.

Hilariteit in de zaal toen Alexander zei: “Vodafone en andere telcoms boden ons onbeperkt internet aan, na de komst van de iPhone gaat ineens iedereen mobiel internetten, maar… nu gaat het ons geld kosten. De apps zorgen dat we efficiënter kunnen communiceren, in plaats van dat de telcom de rol in markt herkent, proberen ze het via overheid te spelen. Blijf van mijn internet af!”

Alexander Klöpping

Ted Schadler, Forrester, co-auteur Empowered

Medewerkers hebben vaak thuis betere apparatuur en verbinding dat op het werk. De Early majority gaat om de regels heen de apparatuur van het bedrijf heen, ze regelen het zelf wel.

Ted Schadler

Zij gebruiken de smartphone die ze zelf betalen voor het werk, loggen op het werk in op hun social medianetwerken en downloaden applicaties die zij nodig hebben op de werkcomputer (als het kan). Ze gebruiken de technologie om hun werk te kunnen doen, omdat het bedrijf geen goed alternatief biedt of omdat ze het thuis al gewend zijn te gebruiken.

Heroes (zie ook presentatie Menno Lanting hieronder) zijn innovatiever, verbeteren het werkproces, zijn beter in staat om te leiden en te beïnvloeden.

Ted Schadler

Ook Ted doet een duit in het zakje en zegt over Vodafone: “Als je toch moet betalen voor data, laat de sms en bellen dan ook per bit betaald worden…”

Menno Lanting, auteur Connect en Iedereen CEO: Wat is de impact van de empowered medewerker?

Menno vertelt over de oude hiërarchie versus de nieuwe. De Hippo vs de Hero, over bedrijven die klanten transparant laten vertellen wat ze van hen vinden en medewerkers hun werkdag laten scoren. Er zijn apps die management development overbodig maken en leiders die opvallen door hun kwaliteiten en netwerk.


Gemist

Ik ben te vroeg vertrokken dus heb Sander Duivestein, senior analist VINT en Maarten van Rossem gemist, via Twitter was ik er toch nog een beetje bij.

Conclusie

ViNT heeft weer een indrukwekkend symposium neergezet met goede sprekers, er werden veel cijfers genoemd en indrukwekkende statistieken getoond.  Ik ging razend enthousiast naar huis, na het ontmoeten van en gesprekken met een aantal deelnemers. En toch knaagt er iets. Ik hoorde een aantal maal dat we verslaafd raken aan het gebruik van mobiele devices. Maar dat zouden we net zo goed van televisie kunnen zeggen waar nog steeds behoorlijk wat mensen dagelijks een aantal uren aan kwijt zijn. Is dat dan een verslaving of een gewoonte?

Wat nu precies the App Effect is, is me nog niet helemaal duidelijk. Misschien wordt het me meer helder wanneer het onderzoek dat gepubliceerd is verkrijgbaar is. Veel van wat ik hoorde, zoals bijvoorbeeld empowerment, transparantie, verbinding aangaan en het altijd online willen zijn, zijn namelijk wat mij betreft een gevolg van ontwikkelingen die al langer gaande zijn en niet specifiek door mobile apps veroorzaakt. Een aantal jaar geleden, tijdens het ViNT symposium Leading the big change werden dezelfde fundamentele veranderingen al aangehaald. Dat apps daar haarfijn op aansluiten lijkt me logisch, die worden gebouwd vanuit hetzelfde gedachtegoed. Of wat ik vandaag hoorde dan een effect is van de apps of juist van een paradigmashift die wordt ondersteund door technologie of zelfs technologische ontwikkelingen aanjaagt? Het blijft de komende jaren vast nog wel voer voor onderzoekers denk ik…

update 9-6-2011:
De presentaties staan inmiddels allemaal online op Slideshare