Inspiratie

Social search update: de toekomst van search

0

Begin dit jaar schreef ik een artikel over social search: zoekmachines experimenteren met sociale media en integreren social media resultaten in de zoekresultaten. Zoekmachines experimenteren continu om gebruikers zo relevant mogelijke resultaten te laten zien. Na een klein half jaar een update op het gebied van (social) search en hoe de toekomst van search er uit zou kunnen zien.

Google +1

Google’s eigen ‘like’ button: +1. Google ziet de kracht van de Facebook Like button en heeft een eigen variant ontwikkeld, de +1 button. Het principe is hetzelfde: internetgebruikers kunnen pagina’s aanbevelen door op de +1 button te klikken (zie bijvoorbeeld onderaan dit artikel). Toch wordt er gewaarschuwd voor de +1 hype: de +1 button zal zeker in het begin nog geen grote invloed uitoefenen op zoekresultaten. Het verschil tussen de +1 button en de Like button is dat de +1 button ook bij de resultaten in Google.com tevoorschijn komt. Facebookgebruikers kunnen pagina’s en merken vooralsnog alleen ‘liken’ als ze zich bevinden op Facebook of als ze zich op een site bevinden waarop de social media plugin is geïmplementeerd.

Pagina’s zijn te liken, te +1-en, te delen via LinkedIn, StumbleUpon, Digg, Delicious enzovoort. Naar mijn mening is dit ‘too-much’. Gebruikers delen artikelen niet via al deze buttons. Ik pleit daarom voor een universele share button, waarbij je van te voren aangeeft via welke media je content wil delen.

De toekomst van search is niet alleen social

Op Quora kwam ik de vraag: ‘What is the future of search online?’ tegen. Interessante vraag, maar de discussie die daar ontstaan is, vind ik nog boeiender. Hoe ziet de toekomst van search er uit? Enkele mensen stellen dat het zoekvolume in de toekomst af zal nemen en dat zoekmachines met resultaten zullen komen aan de hand van je locatie, sociale context en je stemming. Aan de hand van alle reacties, antwoorden en mijn eigen visie kom ik tot de volgende aspecten die search kunnen en zullen veranderen.

Manier van zoeken

De manieren om zoekopdrachten in te voeren zullen zich uitbreiden. Telefoons kunnen via spraakherkenning de zoekopdracht analyseren en uitvoeren. Deze feature wordt momenteel in de Verenigde Staten getest op desktop computers. Een andere manier van zoeken is aan de hand van afbeeldingen en codes. De visuele zoekmachine Goggles van Google maakt het mogelijk (QR-)codes, schilderijen, logo’s, wijnetiketten enzovoort te scannen en te analyseren.

Technisch is het al mogelijk gezichten te scannen en vervolgens een sociaal profiel van deze persoon te schetsen, ontwikkelaars van dit soort applicaties wachten echter met het uitbrengen van deze features in verband met privacy issues. Mag een zoekmachine informatie van een individu tonen, zonder dat die persoon daarvoor expliciet toestemming heeft gegeven? Een lastig vraagstuk.

Context

Context heeft alles te maken met (1) waar je bent, (2) met wie je bent en (3) hoe je je op dat moment voelt. Het eerste aspect locatie wordt momenteel al gebruikt door zoekmachines om relevantere resultaten te tonen (zowel bij mobiele zoekopdrachten als bij zoekopdrachten via desktop computers). Op het moment dat de zoekmachine een lokaal element in de zoekopdracht herkent, zal de zoekmachine lokale resultaten laten zien. Ook maakt de zoekmachine, indien je als gebruiker hiervoor toestemming hebt gegeven, gebruik van GPS om de locatie te bepalen.

Het tweede context element ‘weten met wie je bent’ zou ook een belangrijke factor kunnen worden: in je telefoon staan contacten. Het OS (operating system) ‘weet’ ook waar die contacten zich bevinden (aan de hand van WiFi en/of GPS) en op deze manier kunnen zoekmachines relevante resultaten tonen, afgestemd aan de mensen die op dat moment bij je in de buurt zijn. Het laatste element wat in de discussie naar voren komt is ‘hoe je je voelt’. Resultaten afgestemd op je stemming: next level search results. Hoe zouden zoekmachines dit kunnen ‘weten’? Aan de hand van het weer, de muziek die je luistert, je instant messaging conversaties, hoe je eruit ziet (blij, vrolijk, droevig) aan de hand van een camera op je telefoon? Factoren die iets zouden kunnen zeggen over je stemming.

Content

Resultaten perfect afgestemd op waar je naar op zoek bent. Zoekmachines kunnen al gebruik maken van de zoekgeschiedenis van de persoon die de zoekopdracht invoert om aan de hand daarvan relevante resultaten te laten zien. Ook hier zal het menselijke netwerk van de gebruiker weer een belangrijke rol kunnen gaan spelen.

Momenteel tonen zoekmachines al resultaten vanuit je sociale netwerk, enkele bronnen die worden geraadpleegd: Facebook, Twitter, Flickr, Blogger. De achterliggende gedachte hierachter is dat de gebruiker resultaten interessanter vindt op het moment dat deze resultaten worden gewaardeerd door zijn of haar netwerk.

Proactieve zoekresultaten

Op basis van het eerder genoemde element ‘context’ komen zoekmachines pro-actief met resultaten naar mensen toe. Op het moment dat je bijvoorbeeld een zoekmachine opent, zullen relevante resultaten tevoorschijn komen, nog voordat je als gebruiker naar iets zoekt. Maar ook buiten op straat. Sta je op de bus te wachten, krijg je op de abri naast je te zien hoe lang het nog duurt, voordat de bus komt, omdat de zoekmachine weet dat je altijd met bus 40 naar je werk gaat.

Ik ben benieuwd hoe jullie de toekomst van search zien.