Social search: zoekmachines integreren social media

0

Search is ‘het proces van zoeken tot en met vinden.’ Zoekmachines experimenteren en integreren sociale media-functies in de resultatenpagina’s, om gebruikers een zo relevant mogelijke set resultaten te tonen. Resultaten op basis van het netwerk van mensen is hierbij van grote invloed. In dit artikel een introductie van de belangrijkste ontwikkelingen.

Search 1.0

Onder search 1.0 kunnen we verstaan het zoeken en vinden van zaken via zoekmachines als Google, Bing en Yahoo!. Zoekresultaten kunnen beïnvloed worden door te adverteren met tekstadvertenties (SEA: Search Engine Advertising) en door zoekmachineoptimalisatie van de websites en webpagina’s (SEO: Search Engine Optimization). De resultaten die de gebruiker krijgt voorgeschoteld, zijn te kenmerken als statische resultaten. De resultaten voor een bepaalde zoekopdracht zijn hetzelfde voor iedere gebruiker.

Search 1.5

Zoekmachines introduceren gepersonaliseerde zoekresultaten, het bijhouden van de zoekgeschiedenis en het gebruiken van de locatie van de gebruiker om meer relevante zoekresultaten te tonen. Tot zover weinig nieuws.

Search 2.0 (social search)

Search 2.0 heeft alles te maken met de combinatie van reguliere zoekresultaten met activiteiten binnen het social media-landschap (om ook meteen de link te kunnen leggen met web 2.0). Sociale media zullen steeds meer geïntegreerd worden in de resultatenpagina’s van zoekmachines. Het eerste gevolg van deze integratie is dat zoekresultaten verder gepersonaliseerd worden. Het tweede gevolg van deze ontwikkeling is dat de gebruiker realtime zoekresultaten gepresenteerd krijgt. Met andere woorden: de gebruiker krijgt in één oogopslag te zien wat er op dit moment speelt op het gebied van elk willekeurig onderwerp.

Google social circle

Google toont resultaten op basis van aanbevelingen van mensen uit het netwerk. Google kan het netwerk van een individu bepalen aan de hand van diensten die de gebruiker koppelt aan zijn Google-account, bijvoorbeeld zijn Twitter-, Facebook-, LinkedIn- en/of Flickraccount. Google bouwt zowel een eerste ring als een tweede ring op. Bekijk je eigen social circle.

Bing likes likes

Bing toont resultaten aan de hand van de populariteit van ‘likes’ in Facebook. Heeft product X meer ‘likes’ dan concurrent Y, dan zal product X hoger in de zoekresultaten verschijnen. Dit betekent dat het lucratiever zal worden om je product te laten ‘liken’. Advies: plaats zogenoemde ‘like boxes’ op je pagina. Deze zijn gratis te implementeren.

Zoeken via social media

Er zijn tal van gratis (en betaalde) social media search tools te vinden, die het web scannen op trefwoorden. Een voorbeeld hiervan is Twitter search. Zoekopdrachten via Twitter search leveren snel algemene zoekresultaten op (in dit geval tweets). Door gebruik te maken van Twitter advanced search is het mogelijk de zoekopdracht te verfijnen tot bijvoorbeeld een specifieke taal, door woorden uit te sluiten of in een bepaalde regio te zoeken.

Accepteer cookies

Zoeken via je netwerk

Durftevragen. Een project bedacht door Herman Dummer en Nils Roemen. Het werkt eenvoudig: stel een tweet op met daarin de vraag en sluit af met een hekje+durftevragen (#durftevragen). Door deze tag toe te voegen aan je tweet is de respons – in het algemeen – hoger dan normaal. Persoonlijk ervaar ik het concept als enigszins verouderd, aangezien de tag vaak misbruikt wordt (bijvoorbeeld: ‘Hoe laat eten we vandaag?’) en de vragen te basaal zijn.

Conclusie

Social search is vanuit meerdere perspectieven te bekijken. Vanuit de gebruiker, vanuit de zoekmachine of vanuit een sociaal medium. Vanuit welk perspectief social search ook bekeken wordt, het staat vast dat social media functies worden geïntegreerd in de resultatenpagina’s van zoekmachines en dat deze social media steeds belangrijker worden voor de gebruiker. Bepaal dan ook welke termen de consumenten gebruiken als ze spreken over het merk en speel hier op in door deze termen te gebruiken op de website en in communicatie richting de consument.